התעשייה האווירית דיווחה היום (א') לבורסה כי הדירקטוריון אישר את מינויו של עמיר פרץ לתפקיד היושב ראש. זאת, לאחר שהוועדה למינוי בכירים פסלה את מועמדותו של פרץ לתפקיד והממשלה אישרה בכל זאת את המינוי בהחלטה תקדימית. במקביל, בג"ץ צפוי לדון בעתירה בנושא שהגישה התנועה לאיכות השלטון.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
2 צפייה בגלריה
עמיר פרץ
עמיר פרץ
עמיר פרץ
(קמפיין העבודה-גשר)
ועדת גלאור לאישור מינויי בכירים בשירות הציבורי פסלה בחודש אוקטובר האחרון את מינויו של שר הביטחון לשעבר לתפקיד בשל הזיקה הפוליטית של פרץ לשר הביטחון שבחר בו לתפקיד, בני גנץ, ובשל העובדה כי לפרץ אין ניסיון עסקי וניהולי הדרוש לניהול חברה ממשלתית שמעסיקה 15 אלף איש ורושמת מכירות שנתיות בסך ארבעה מיליארד דולר.
יחד עם זאת, על אף החלטת הוועדה ביום ראשון שעבר אישרה הממשלה כאמור את המינוי אותו קידמו גנץ ושר האוצר, אביגדור ליברמן, אשר קרא במהלך הדיון לחברי הוועדה להתפטר. שלושה שרים נמנעו בהצבעה: מרב מיכאלי, ניצן הורוביץ ותמר זנדברג.
ליברמן אמר כי "אם הוועדה חושבת ששיקול הדעת של שר הביטחון ושר האוצר פגום והם אנשים לא אחראים, אז כדאי לכבות את האור כבר עכשיו. אני מצפה שבתום הדיון חברי הוועדה יסיקו מסקנות ויקבלו החלטה נכונה, ואם לא אז אני מתכוון להבהיר את ציפיותי לא רק בעל פה אלא גם בכתב". גנץ לא הצטרף לקריאותיו של ליברמן במהלך ישיבת הממשלה.
כאשר נודע על הבחירה בפרץ, גורמים ממשלתיים הביעו תמיהה לגבי הבחירה לתפקיד היו"ר בדמות פוליטית ולא עסקית, כפי שהיו הראל לוקר ובעבר יאיר שמיר, דווקא בתקופה שבה החברה מבקשת את אמונו של שוק ההון ונערכת להנפקה בבורסה בתל אביב של 25% ממניותיה.
בסביבת גנץ אמרו, כי מדובר במקרה קיצון שבו נמנע ממי שכיהן כשר הביטחון שדחף את פרויקט הדגל של התעשיות - כיפת ברזל, חבר קבינט, שר כלכלכה ויו"ר ארגון העובדים הגדול במדינה שמנהל קרנות במיליארדי שקלים, לכהן כדירקטור בתעשייה האווירית. לטענתם, השימוש בכלי של אישור הממשלה הוא חריג, אך הכרחי ונעשה באישור היועמ"ש.
עוד אמרו בסביבת גנץ כי במצב הנוכחי שבו יש לתעשייה האווירית אתגרים כלכליים ואסטרטגיים, פרץ יוכל לתרום רבות מניסיונו, כמו גם לאתגר ההפרטה שנתקל כרגע בבעייה מול העובדים, נושא שפרץ מיומן ובקיא בו.

מיכאלי נמנעה מלהצביע, סמוטריץ': המינוי נכון ומתבקש

השרה מיכאלי, שנמנעה בהצבעה על המינוי, אמרה אחריו כי "הממשלה שלנו מגיעה אחרי ממשלה שפגעה קשות בשומרי הסף ולכן יש לנו אחריות מיוחדת בחיזוקם. קראתי בעיון את החלטת הוועדה שאחראית על אישור המינויים. אין חולקת שלפרץ יש כישורים רלוונטיים לתפקיד, אבל בהחלטת הוועדה מופיעה גם הזיקה הפוליטית החזקה מאוד לשר הבטחון שאחראי על החברה. זיקה חזקה כל כך שלפי חוו"ד היועמ"ש נדרשות שנה עד שלוש כדי לנתקה. בקושי חלפה חצי שנה מסיום כהונתו של פרץ כשר מטעם כחול לבן והוועדה לא מצאה כישורים הגוברים על הזיקה הכל כך חזקה הזאת.
2 צפייה בגלריה
מרב מיכאלי
מרב מיכאלי
"מן הראוי שההחלטה הזאת לא הייתה מגיעה לממשלה להצבעה". מרב מיכאלי
(צילום: קובי קואנקס)
"לכן, מן הראוי שההחלטה הזאת לא הייתה מגיעה לממשלה להצבעה. כמי שתמכה בפרץ פעמים רבות בעבר עד שבחר להכנס לממשלת נתניהו יחד עם כחול לבן, החלטה שנאבקתי בה בכל כוחי, יש לי קשר לזיקה הפוליטית הבעייתית המדוברת שלו, שכן התנגדתי לה נחרצות, ולכן החלטתי להמנע בהצבעה. אני שמחה שחלק משרי מרצ הצטרפו אלי".
ח"כ ד"ר שלמה קרעי מהליכוד, אמר בתגובה להחלטה: "בושה הליכודניקים האלו. איך הם תוקפים את שומרי הסף. אה סליחה, זה מהשמאל אז מותר. הממשלה הרעה הזו יוצרת תקדימים, בגיבוי היועמ"ש, שישמשו אותנו היטב. בקרוב מאוד בעזרת ה'".
התנועה לאיכות השלטון: "הממשלה עשתה מעשה שלא יעשה ועקפה את עמדת הגורמים המקצועיים תוך דריסה גמורה של תפקידם. מינויים פוליטים של מקורבים הם רעה חולה בפוליטיקה הישראלית וכך לא מתנהגת ממשלת שינוי. האיומים של שר האוצר ליברמן על חברי הוועדה וקריאותיו להתפטרותם - בושה".
יו"ר הציונות הדתית ח"כ בצלאל סמוטריץ', אמר בתגובה מפתיעה כי "אישורו של עמיר פרץ ליו"ר התעשייה האווירית הוא נכון ומתבקש. בניגוד לאחרים, אין לי אינטרס פוליטי ואין לי ידע מוקדם לגבי התאמתו או אי התאמתו לתפקיד. מה שיש לי זה היגיון בריא. אם שר הביטחון הנוכחי מאמין שזה מינוי טוב והוא הנושא באחריות לכך אזי החלטתו חשובה יותר מכל ועדה מייעצת.
"מנגד, אי אפשר להתעלם מהצביעות של כל מי שקידשו במשך שנים את שלטון הפקידים על חשבון נבחרי הציבור ותקפו את ממשלות הימין כשביקשו למנות את מי שמצאו כראויים לתפקידם ועכשיו מיישרים קו עם מה שהם כינו בעבר 'רמיסה של שלטון החוק והמנהל התקין'. כך גם ביחס ליועץ המשפטי לממשלה ואנשיו שמאשרים לממשלת השמאל לעשות את מה שלא חלמו לאשר לממשלות הימין. היום הוכח שוב שאצל 'שומרי הסף' הכל פוליטיקה".