נזק פיזי או נפשי יכול להיגרם למתנדב בזמן התנדבותו, כמו חס וחלילה פגיעה מרקטה, מירי, נפילה בדרך למקלט או כתוצאה מההתנדבות עצמה, כמו במקרה של איש זק"א שנחשף למראות מזעזעים. מה הזכויות של המתנדבים, ומה חשוב מאוד לדעת אם ברצונך להתנדב במסגרת המאמץ המלחמתי? שאלנו את עו"ד נתן רון, שותף מנהל ב"רון-פסטינגר, עורכי דין".
האם תמיד התנדבות מוכרת במקרה של נזק? חשוב להדגיש כי ההתנדבות מוכרת רק כאשר היא נעשית במסגרת הגופים המוכרים על פי החוק, ולא כאשר היא נעשית על ידי יוזמה אישית מבורכת כשלעצמה (כגון אדם שנסע על דעת עצמו לחלק אוכל לחיילים).
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו, האזינו לפודקאסט הכלכלי היומי "כסף חדש", וסמנו "כלכלה" בהתראות אפליקציית ynet
2 צפייה בגלריה
מתנדבים בחלקאות משק מיכאלי זיקים
מתנדבים בחלקאות משק מיכאלי זיקים
מתנדבים בזיקים
(צילום: דנה קופל)
"כאן יש לחדד ולהפנות את תשומת הלב לנקודה חשובה מאוד", מסביר עו"ד נתן רון. "בחוק ישנה רשימה ארוכה של ארגונים שמוכרים ככאלו שהתנדבות בהם מזכה את הנפגע בפיצוי במקרה של תאונה, ואליהם מצטרפים מתנדבים של רשויות מקומיות ועיריות. הרשימה הזו מתעדכנת מעת לעת וכדי להיכלל ברשימה על הארגון לעמוד במספר תנאים הכלולים בחוק. הרשימה התעדכנה לאחרונה ב-2017, כך שהיא בוודאות אינה כוללת הרבה מאוד מהארגונים שפועלים כיום. יש לדרוש משר הרווחה לכלול ארגונים אלו מיד ברשימה, כי אחרת עלולה להיווצר תקלה גדולה כשמתנדבים לארגונים אלו יחשבו שהם מבוטחים, ובפועל יתברר שלא כך הדבר".
מה הדין במקרה של מתנדב שכתוצאה מהתנדבותו ספג פגיעה נפשית? מתנדב שנפגע במסגרת התנדבות באחד מהגופים המוכרים בחוק, ושסובל פגיעה נפשית עקב חשיפתו לאירועי המלחמה, יוכל לקבל תשלומים מהביטוח הלאומי הן בגין התקופה בה אינו יכול לעבוד והן בגין הנכות הזמנית או הצמיתה שתישאר. הפיצוי עבור תקופת אי הכושר תלוי במשכורתו של המתנדב מעבודתו ה"רגילה" וממנה נגזר גם הפיצוי עבור נכות לצמיתות אשר בדרגות שבין 10 ל-20 אחוז יכול לנוע בין תשלום חד פעמי של עשרות אלפי שקלים ועד לכ- 200 אלף שקל, בהתאמה. מעל 20 אחוזי נכות לצמיתות המתנדב זכאי לגמלה חודשית שנגזרת ממשכורתו. עו"ד נתן רון מדגיש כי "גם כאשר מדובר 'רק' בתחושה של אי נוחות, ללא נכות של ממש, ניתן לקבל הכרה ומימון מלא לטיפולים הרפואיים הנדרשים וכמובן פיצוי בגין הפסד שכר בתקופה של אי כושר, אם נגרם כזה".
האם מתנדב יכול להיחשב גם כנפגע פעולות איבה? מתנדב באחד הגופים המוכרים על פי חוק, אשר נפגע עקב נפילת טילים, ירי, או חשיפה למראות המלחמה, יוכר על ידי הביטוח הלאומי הן כ"נפגע עבודה" והן כנפגע פעולת איבה. הוא יכול לנהל את שתי התביעות במקביל ולהחליט בסוף התהליך אילו זכויות יקבל.
מה הדין במקרה שמתנדב במסגרת המאמץ המלחמתי נפגע לא כתוצאה מהמלחמה אלא למשל מנפילה במרחב הציבורי כתוצאה ממפגע בדרך? במקרה זה ניתן להגיש תביעת נזיקין רגילה (כגון עקב נפילה בשל מפגע מסוכן בדרך), במקביל למיצוי הזכויות בביטוח הלאומי. לעומת זאת, אדם שנפגע במכוניתו ע"י טיל לא יוכל להגיש תביעה נגד ביטוח הרכב, אלא אך ורק לביטוח לאומי כנפגע פעולות איבה. תביעת נזיקין (שוב, לדוגמא, בשל מפגע מסוכן בכביש), ובמקביל מיצוי הזכויות בביטוח הלאומי, כרוך בקבלת החלטות מורכבות באשר לאופן ניהול התביעות. מדובר בשורה של שיקולים משפטיים וכלכליים המחייבים קבלת ייעוץ מקצועי מתאים.
אני מתנדב בעמותה במאמץ המלחמתי ונפגעתי. האם ביטוחים פרטיים שיש לי רלוונטיים? בדרך כלל הביטוחים הפרטיים הקיימים בשוק לנזקי הגוף (ביטוח נכות, אובדן כושר עבודה או ביטוח חיים) אינם מכסים אירועי טרור או מלחמה ולכן אינם רלוונטיים.
2 צפייה בגלריה
מתנדבים במצפה רמון
מתנדבים במצפה רמון
התנדבות במהלך מלחמת חרבות ברזל
(צילום:דני בר )
מה אני מתנדב במאמץ המלחמתי שעה ביום. באחד הימים באמצע העבודה יצאתי להתנדב ונפגעתי ממפגע בכביש. האם זה נחשב כתאונת עבודה, יש משמעות לכך אם המעסיק אישר או לא את יציאתי מהעבודה לצורך ההתנדבות?
כאשר התאונה מתרחשת בדרך לפעילות ההתנדבות במסגרת הגופים המוכרים בחוק, ניתן לקבל הכרה מהביטוח הלאומי על כל זכויותיה. אירוע זה בהחלט נחשב כ"תאונת עבודה" (בגלל ההתנדבות) ואין רלוונטיות לידיעת המעסיק או מתן אישורו.
אילו הקלות ניתנו על ידי ביטוח לאומי בעניין המתנדבים במהלך המלחמה? בביטוח הלאומי עדכנו ב-13 באוקטובר כי הוא "מבטח מתנדבים אזרחים ואנשים שהצילו חיים, שבעקבות פעולה זו נפגעו. מתנדב ייחשב ככזה אם נרשם ו/או הופנה להתנדבות על ידי גוף ציבורי המוסמך להפנות מתנדבים, או על ידי רכזי מתנדבים במשרד הרווחה וברשויות המקומיות, וכאשר ההתנדבות נעשתה למטרות שיש בהן תועלת לאומית או ציבורית.
עקב מלחמת חרבות ברזל, הוחלט להקל על אופן הרישום של המתנדבים, ובעת הזו אין צורך במילוי טופס הפנייה לרישום מתנדב וביטוח המתנדבים ייכנס לתוקף מרגע שבוצע רישום מראש על ידי רכז המתנדבים בארגון או ברשות המקומית. כדי לוודא טיפול וביטוח במקרה של פגיעה, הרישום צריך לכלול שם, ת"ז, תאריך תחילת התנדבות, טלפון נייד וסוג ההתנדבות. כך ניתן יהיה להסתמך על אישור הארגון.
כמו כן, ארגוני מתנדבים המוכרים כיום יוכלו להפעיל מהיום גם פנסיונרים של הארגון לצורכי הארגון כדי לסייע לעובדים בטיפול למטרות שיש בהן תועלת לאומית. פעולות ההתנדבות, בין היתר, יכולות להיחשב במקרים של טיפול חינוכי וחברתי בקידום משפחות, ילדים ונוער, טיפול בקשישים, נכים, חולים או במשפחותיהם, טיפול במשפחות שכולות, עזרה לקיבוצים וליישובים חקלאיים בשמירה, ביצורים, עבודות בענפי המשק או הדרכה, טיפול בחיילים ובמשפחותיהם, סיוע למערכת הביטחון בעבודות ביצורים, מחסני חירום, סדנאות או בעבודה אחרת במחנות צה"ל ויחידותיו ומתקני המשטרה ויחידותיה. בנוסף, נכללים גם פעולות תרבות על ידי אומנים מתנדבים ביחידות, במחנות צה"ל וביישובים, בתקופה שיש בה פעולות איבה ועוד. את הפירוט והתנאים המלאים ניתן לראות באתר הביטוח הלאומי.