1 צפייה בגלריה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
בחירת רופא או עורך דין היא החלטה קשה שיכולה להכריע גורלות. אנחנו מקבלים המלצה או נתקלים בפרסום ברשתות, מתאמים פגישה ומתרשמים. רופא יפנה לעוד בדיקות או ימליץ על טיפול ולרוב בזה ייגמר העניין. לעיתים, כשהעניין מסובך יותר, פונים לקבלת חוות דעת נוספת ובזה "הרומן" נגמר. הרופא לא חייב להיות נחמד ואתם לא תהיו עמו בקשר על בסיס יומיומי.
סכסוך בתחום דיני המשפחה והירושה הוא תערובת נפיצה של דיני ממונות ודיני נפשות. משפחות שמתפרקות, ילדים הרוסים, בני זוג פגועים, אחים מסוכסכים, רכוש שצריך לחלק, נקמנות, ייאוש, דיכאונות, משברים, ומלחמות עקובות מדם על כסף, רכוש וילדים. כל אלה הן תופעות לוואי נפוצות ולא רצויות.
כשם שרופא אמור לרפא אדם בדרך המהירה והקצרה, כך עורך דין שעוסק בדיני משפחה אמור להוביל את הלקוח שלו בדרך הקצרה ביותר להסכם הטוב ביותר עבורו. לעורך הדין העוסק בדיני המשפחה יש עוד כמה תפקידים בדרך כמו למנוע התדרדרות מיותרת, להרגיע את הרוחות, לחתור להידברות ולקדם הסכמות. מי שלא פועל כך, חוטא לתפקידו ולשליחותו ועשוי להביא על מרשו או מרשתו את חורבן הבית, תרתי משמע.
כשמגיעה השעה לבחור עורך דין לדיני משפחה בסכסוך גירושין או ירושה, יש לזכור כי מדובר לרוב ברומן ארוך ובקשר יומיומי שמחייב עדכונים על בסיס קבוע, הערכות מצב וגיבוש דרכי פעולה כל פעם מחדש עד לסיומו המוצלח של הטיפול. אם אתם לא מתחברים לעורך הדין ואין ביניכם כימיה, פנו לקבלת יעוץ נוסף. אם פניתם לעורך דין שהבטיח הבטחות ואחרי שהתקשרתם אתו בהסכם הוא לא זמין, לא נחמד, לא משיב להודעות ולא מקדם לכם את העניינים, אל תשלימו עם המצב.
למרבה הצער, ישנם גם עורכי דין, מעטים אמנם, שלא יתאמצו לסיים לכם את התיק. הם יסרבו לכל הצעת גישור, יידחו הצעות פשרה, ימשיכו להגיש עוד ועוד בקשות לבית המשפט, ובדרך זו ילבו את האש עוד ועוד והסכסוך ימשיך להתנהל בערכאות לאורך שנים.
מאחר שבסכסוכי משפחה לא פעם מעורבת גם המשפחה המורחבת, עורך הדין נחשף לעתים גם להנחיות והוראות סותרות מצד הורי הלקוח/ה שמבקשים להתערב בהליך. התערבות כזו עומדת לעיתים בניגוד לרצון הלקוח עצמו (בנם או בתם). ישנם מקרים בהם הורים המממנים את הטיפול המשפטי, מבקשים להתערב בתהליך, התערבות שלא תמיד משרתת את טובת יקיריהם.
עו"ד אורלי מנע-שניעו"ד אורלי מנע-שניאלה פאוסט
במקרה אחד החליטו הורים לנקום בחתנם והנחו את עורך הדין של בתם לא להגיע לכל הסכם, לא להסכים להליך גישור והתעקשו להמשיך להגיש עוד ועוד בקשות לבית המשפט, תוך שהם מממנים את ההליכים שנמשכו שנים. בסופו של יום ולאחר שנים ארוכות של התדיינות משפטית, הכריע בית המשפט כנגד בתם שיצאה בחוסר כל. לו הייתה מסכימה להסדר שהוצע לה בראשית הדרך ולמרות שלא הגיע לה דבר, הייתה משיגה תוצאה טובה בהרבה ומקבלת סכום נכבד.
במקרה אחר המליץ עורך הדין להמשיך לנהל את התיק במשך שנים, הבטיח תוצאה אחת והתקבלה תוצאה אחרת. הילדים התפרקו, הרכוש התחלק על פי החוק והצדדים הפסידו סכומי כסף רבים שהוצאו על הליכים משפטיים מיותרים, כאשר התוצאה היתה ידועה כבר בתחילת ההליך.
זכרו: גם כשאומרים לכם שייפסקו לטובתכם הוצאות משפט נכבדות בתום ההליך ותוחזר לכם השקעתכם בטיפול המשפטי, אל תאמינו. בתי המשפט במקרים רבים לא פוסקים הוצאות כלל, ואם נפסקות הוצאות, לרוב הן אינן ריאליות ואינן משקפות את הסכומים שהוצאו בפועל.
עורך דין שלא מוכן לפנות לגישור חייב להדליק לכם נורה אדומה. עורך דין לוחמני שלא עוצר לבדוק אם אפשר להשיג את המטרה גם בלי מלחמות, זה סימן אזהרה. פשרה היא לא מילה גסה, ולרוב היא הפתרון הטוב ביותר עבור כולם. אם עורך הדין שבחרתם לא מוביל אתכם לשם, מותר לכם "להתגרש" ממנו ולחליף ייצוג. בחירת עורך דין מכריעה לא פעם את גורל הסכסוך.
• הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדיןעו"ד אורלי מנע-שני עוסקת בדיני משפחה • ynet הוא שותף באתר פסקדין