1 צפייה בגלריה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
(צילום: Shutterstock)
גבר גרוש שהגיש תביעה להרחבת הסדרי השהות שלו עם ילדיו השיג את התוצאה ההפוכה לאחר שהדיונים בבית המשפט למשפחה בראשון לציון חשפו את התנהלותו הבעייתית מולם ומול אשתו לשעבר: השופטת מירה רום פלאי קבעה לאחרונה שהוא מסית את ילדיו נגד אימם, כולל שימוש בבתם כ"סוכנת סמויה", ולכן שלחה אותו להערכת יכולת הורית.
בדיון בתביעה שהגיש באפריל האחרון העלתה האם טענות קשות נגד בעלה לשעבר. היא סיפרה שהוא קילל אותה בנוכחות בנם וקרא לה "רקובה ומסריחה". בהזדמנות אחרת הבן חזר מביתו כשהוא מחזיק בשקית עם צואה ואמר: "אבא הכין לך כריך והוא הכין את הריבה".
בעקבות זאת הוזמן תסקיר במטרה לבחון את מצב הילדים וטובתם, ועלה ממנו שהם חשופים להסתה מתמשכת מצד האב נגד האם. עורכי התסקיר ציינו שהאב אינו ער לפגיעה שהוא גורם לילדים. לפיכך הומלץ על הפנייתו למרכז קשר למשך חצי שנה, שבמהלכה תיערך הערכה של יכולותיו ההוריות ויכולתו להפסיק את ההתנהלות הפוגענית. עוד הומלץ להפנות את הילדים לאבחונים פסיכודיאגנוסטיים לשם הבנת עולמם הרגשי ולהתאים את המענים הטיפוליים.
האב הכחיש את הדברים וטען כי דווקא האם היא זו פוגעת בילדים, מרביצה, מקללת, משפילה ומסיתה אותם נגדו. הוא דרש לדחות את המלצות התסקיר ולהוציא צו הגנה נגד האם לצורך הבטחת שלומם של הילדים.
אבל השופטת רום פלאי מתחה ביקורת נוקבת על האב, שלדבריה לא השלים עם המציאות שבמסגרתה לילדיו יש שני בתים – אצל כל אחד מההורים. היא כתבה שהוא מעולם לא חדל ממאבקו נגד האם, ולא היסס לפגוע בנפשם הרכה של ילדיו ולגייס אותם בעל כורחם למאבק.
עו"ד מורן בריק מילרעו"ד מורן בריק מילרבני אדם
בפסק הדין צוין כדוגמה מקרה שבו האב נתן לבתו טלפון על מנת שתקליט את כל מה שקורה בביתה של האם. בכך למעשה הוא השתמש בה כסוכנת סמויה בניגוד מוחלט לטובתה ותוך רמיסת בריאותה הנפשית. השופטת ציינה כי לשימוש בילדים קטנים לצורך מאבק בהורה השני יש השלכות מזיקות באופן בלתי נתפס. במצב כמו זה שתואר, הסבירה, הילדה "נמחצת" בין רצונה לרצות את אביה לבין הצורך שלה בדמות אימהית רגועה ובעלת סמכות.
היא תיארה מקרה נוסף שבו האב ניפץ את הטלפון של בתו לעיני כל במרכז המסחרי, וזרק אותו לפח. כשהמשטרה הגיעה למקום הם סיפרו שהילדה בוכה כי האם מכה אותה. במקרה אחר האב ביקש מבתו לצאת מפעולה בצופים שבה השתתפה, להגיע לפיצוצייה כלשהי ולעלות שם על רכב של חברו שייקח אותה אליו – כל זה, בזמן שהמשטרה מחפשת אחריה.
השופטת סיכמה שהתנהגות האב כפי שתוארה מעמידה בסיכון את שלומם ובריאותם הנפשית של ילדיו, ויש לאפשר להם להירגע ולנוח מהכאוס שבו הם נמצאים עקב התנהלותו הקיצונית. בנסיבות אלה היא נתנה תוקף של החלטה להמלצות התסקיר והורתה לצדדים לקיים את המלצותיו ככתבן וכלשונן.
היא הזמינה תסקיר משלים לעוד כשלושה חודשים אשר ידווח על התקדמות העניינים, ולאחריו תינתן החלטה בתביעה להרחבת זמני השהות. בקשת האב למתן צו הגנה נדחתה והוא חויב בהוצאות משפט בסך 5,000 שקל.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ האב: עו"ד רן רייכמן • ב"כ האם: עו"ד זכריה קוממי • עו"ד מורן בריק מילר עוסקת בדיני משפחה • הכותבת לא ייצגה בתיק • ynet הוא שותף באתר פסקדין