בנק ישראל הודיע היום (א') כי סיים לרכוש דולרים במסגרת התוכנית לרכישת 30 מיליארד דולר עליה הצהיר נגיד בנק ישראל בחודש ינואר השנה כאשר שער הדולר צנח לשפל של 3.11 שקל. עם זאת הבנק ימשיך לרכוש דולרים ככל שיידרש כדי להגן על היצוא הישראלי. שערו של הדולר נסחר סביב 3.11 שקל ביום שישי האחרון.
למרות שבנק ישראל נמנע במשך ימי סוף חודש אוקטובר מלהתערב בשוק מטבע החוץ, בעת ששער הדולר קרס, רכש הבנק המרכזי של ישראל סכום לא נמוך של 1.753 מיליארד דולר בשוק המט"ח בחודש האחרון. מאז ינואר, רכש בנק ישראל בסך הכל 30.05 מיליארד דולר נכון ל-27 באוקטובר.
1 צפייה בגלריה
דולרים ושקלים
דולרים ושקלים
דולר שקל
(צילום: Shutterstock)
בסך הכל גדלו יתרות מטבע החוץ של ישראל לסכום שיא בכל הזמנים, 207.473 מיליארד דולר, שעליו דווח לראשונה בשבוע שעבר ב-ynet.
יצוין כי בנק ישראל התכוון לרכוש השנה לפחות 30 מיליארד דולר בשוק מטבע החוץ משתי סיבות עיקריות: תמיכה בייצוא הישראלי תוך מניעת התחזקות נוספת של השקל הישראלי מול המטבעות הזרים ומניעת הצפת השוק בדולרים בשל מכירת הגז הטבעי של ישראל.
מנתוני בנק ישראל עולה, כי באוקטובר גדלו היתרות בקופת הבנק המרכזי בסך הכל ב-3.493 מיליארד דולר לעומת סוף חודש ספטמבר. היתרות מהוות כעת 47 אחוזים מהתוצר המקומי הגולמי, שיעור גבוה במיוחד שגרם לביקורת חריפה של מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, על רכישות המט"ח הגדולות של בנק ישראל בעת האחרונה. מיד לאחר פרסום דו"ח הביקורת הפחית בנק ישראל במשך ימים אחדים את הרכישות, שער הדולר צנחו מכ-3.25 שקל לדולר למסחר בשער של 3.10 דולר בקירוב, אך כאשר השער "איים" לרדת מ-3.10 שקלים – שב בנק ישראל להתערב במסחר ורכישות של מאות מיליוני דולרים מנעו את המשך ירידת השער עד לשפל של קרוב שלושה שקלים לדולר.
כעת קיימת דריכות בשוק המט"ח לקראת חידוש המסחר מחר כדי לראות כיצד תשפיע הודעת בנק ישראל לפיה תוכנית הרכישות המוגברות הסתיימה. בשעתו עצם ההודעה על תחילת התוכנית הביאה להקפצת השער כלפי מעלה וכעת יהיה מעניין לראות אם הודעה הפוכה תביא גם למגמה הפוכה במסחר מחר.