בית המשפט המחוזי בתל אביב חייב לאחרונה את המדינה לפצות בכ-3.05 מיליון שקל אישה ובנה הסובל משיתוק ושבר ביד ימין בשל רשלנות בלידת ואקום בבית החולים אסף הרופא. השופט אליהו בכר קבע שלא נשללה טענת התובעים להפעלת כוח בלתי סביר על ידי הצוות הרפואי.
בתביעה שהוגשה בדצמבר 2020 סיפרה האם כי בהיותה בת 33 הגיעה לבית החולים על מנת ללדת את בנה. היה זה הריונה השלישי והיא סבלה באותה תקופה מהשמנת יתר חולנית, שבמסגרתה שקלה כ-140 ק"ג. אחרי ניסיונות לא מוצלחים של לידה טבעית הוחלט ליילד אותה בוואקום.
1 צפייה בגלריה
החזקת יד בלידה
החזקת יד בלידה
אילוסטרציה
(צילום: Shutterstock)
אלא שההליך לחילוץ העובר מהרחם הסתבך. הכתפיים שלו נתקעו בפנים, והרופאים – כך לטענת אימו – נאלצו להפעיל כוח בלתי סביר כדי למשוך אותו החוצה. כתוצאה מכך ידו הימנית נשברה ונגרם לו שיתוק בגפיים העליונות. לעמדת מומחה מטעמה, ההחלטה ליילד בוואקום הייתה "הימור על עיוור", ובוצעה בחיפזון ובכוח רב שהסב את הנזק ליילוד.
האם שיתפה שכתוצאה מהלידה הרשלנית בנה בקושי מסוגל להשתמש בידו הפגועה והוא נזקק לעזרה בפעולות פשוטות כמו לבישת חולצה, פתיחת חטיף ושירותים. טענתה הייתה שהמדינה, כבעלת בית החולים, אחראית לנזקים הקשים.
עו"ד אלעד ג'ובניעו"ד אלעד ג'ובני
מנגד התעקשה המדינה שניהול הלידה בוצע ברמה גבוהה, על פי הפרקטיקה הרפואית המקובלת, ובנוכחות צוות מיומן. לדבריה התנאים היו אופטימליים ללידת ואקום: התקבלה הסכמת היולדת וההליך בוצע על ידי מומחה בכיר ועתיר ניסיון. לעמדתה, טענות האם הן בבחינת "חוכמה שבדיעבד" ואין מקום לחייב אותה בפיצוי.
השופט בכר הסכים שלא נפלה התרשלות בעצם ההחלטה של הצוות הרפואי ליילד בוואקום, ודחה את עמדת מומחה התביעה שלפיו היה צריך להשתמש בדרכי יילוד אלטרנטיביות.
עם זאת, הוא הדגיש כי לא נסתרה טענת האם להפעלת כוח רב מדי בעת חילוץ העובר מהרחם. בפסק הדין הוסבר שעל פי דוקטרינת "הדבר מדבר בעדו" שבפקודת הנזיקין, היה על המדינה לשכנע שהוצאת העובר מרחם אימו הייתה תוך הפעלת כוח סביר, אלא שהיא נכשלה בכך.
"בהעדר הסבר מניח את הדעת לשיעור הכוח שהופעל לחילוץ התובע והיותו בנסיבות כוח בלתי סביר, המסקנה היחידה הינה שהנתבעת אינה עומדת בנטל להוכיח שלא התרשלה בעת ביצוע הלידה, לפיכך הנתבעת – באמצעות הצוות הרפואי שטיפל בתובעת – היא האחראית לנזק שנגרם לתובע", כתב.
בסוגיית הנזק התייחס השופט לטענת האם על כך שבשל השבר והשיתוק נבצר מהילד ממנו לבצע פעולות יומיומיות, וכן יימנע ממנו בעתיד להשתלב בעבודות המחייבות שימוש בשתי הידיים. נקבע שעל המדינה לשלם לאם ובנה פיצוי של 2,332,955 שקל עבור נזקים כגון הפסדי השתכרות של הילד, הוצאות רפואיות ועזרת הזולת, בתוספת הוצאות ושכר טרחת עו"ד בגובה 720 אלף שקל.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ התובעים: עו"ד י' ויינברג ו/או עו"ד לאוניד לנדו • ב"כ הנתבעת: עו"ד טל בוקשטיין • עו"ד אלעד ג'ובני עוסק ברשלנות רפואית • הכותב לא ייצג בתיק • בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין • ynet הוא שותף באתר פסקדין