1 צפייה בגלריה
למה זוגות מתגרשים
למה זוגות מתגרשים
אילוסטרציה
(צילום: Shutterstock)
בית המשפט למשפחה בפתח תקווה קיבל לאחרונה תביעה של בעל נגד אשתו והורה על פירוק השיתוף בדירה המשותפת, מכירתה ומהתמורה שתתקבל יחזירו בני הזוג את המשכנתא והלוואות שקיבלו מאמה האישה. זכותו של הבעל לקבלת כספי ההשקעה קמה מכוח פרשנות הדין הצרפתי להסכם הממון שעליו חתמו בני הזוג לפני שעלו לארץ.
בני הזוג חתמו בצרפת על הסכם ממון שקבע הפרדת רכוש למעט ברכישות משותפות. הם עלו לארץ ב-2006 ונפרדו ב-2016. הבעל חזר לצרפת ואשתו נשארה לגור עם הילדים ועם אמא שלה בדירה שרכשו בארץ ומומנה בין היתר מכספי מכירת דירה קודמת, הלוואות שהעניקה להם אם האישה והלוואת משכנתא.
במסגרת ההליכים המשפטיים שמתנהלים ביניהם מאז הפרידה הגיש הבעל באמצעות עו"ד חיה רודניצקי-דרורי ועו"ד דבורה אביטבול תביעה לפירוק השיתוף בדירה נגד אשתו וחמותו. הוא טען שהשתיים מסרבות להתפנות מהדירה ואילו הוא נאלץ לגור בשכירות. הוא ביקש למכור את הדירה ולחלק את התמורה בינו לבין אשתו כך שהחלק שלו יכלול גם החזר כספים אישיים שהשקיע ומסתכמים בכ-23% מערך הדירה, שלפי הערכת שמאי שווה 5.9 מיליון שקל.
מנגד טענה האישה באמצעות עו"ד אתי אבדר שלפי הדין הצרפתי אי אפשר לפרק שיתוף לפני שמתגרשים. לדבריה מכירת הדירה עלולה לסכל את תשלומי המזונות שלה ולהשאיר אותה ואת אמא שלה ללא קורת גג.
היא הוסיפה כי התמורה שתישאר אחרי החזר ההלוואות צריכה להתחלק כולה שווה בשווה. לדבריה, החוק הצרפתי מאפשר לבן זוג לקבל החזר על השקעות אישיות רק אם הוכנס להסכם הממון סעיף שנקרא "תנאי לשימוש חוזר". מלבד זאת היא טענה שההשקעה שלה בדירה הייתה הטיפול בילדים. אם האישה טענה בין היתר כי יש לה זכויות בדירה מכוח ההלוואות שלא הוחזרו לה.
אבל השופט בנימין יזרעאלי קיבל את תביעת פירוק השיתוף. באשר לאופן חלוקת כספי התמורה נקבע שאת הסכם הממון יש לפרש לפי הדין הצרפתי ובהתאם לכך מדובר בדירה משותפת. צוין כי לפי הפסיקה בצרפת אין משמעות לכך שאחד מבני הזוג השקיע ברכישה יותר.
עם זאת, נקבע שהבעל הצליח להוכיח שהשקיע 20 אלף יורו שקיבל מהוריו על חשבון הירושה העתידית שלו, ולפי הדין הצרפתי מדובר בכספים ששייכים לו בלעדית והוא זכאי לקבל אותם חזרה. באשר לחמות, השופט הבהיר שאין לה זכויות בדירה והזכאות היחידה שלה היא להחזר ההלוואות.
לפיכך נקבע כי הדירה תימכר בשוק החופשי אלא אם בני הזוג יגיעו להסכמה אחרת בתוך 30 יום. מהתמורה שתתקבל יסולקו המשכנתא, הוצאות המכירה וההחזרים לאם האישה שמסתכמים ב-200 אלף שקל בצירוף ריבית והצמדה מפברואר 2014 ועוד 20% משווי הדירה.
כמו כן, יועברו לבעל 20 אלף יורו בתוספת ריבית והצמדה מיום הגשת התביעה. רק מה שיישאר לאחר מכן יחולק בין בני הזוג שווה בשווה.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ הבעל: עו"ד חיה רודניצקי-דרורי, עו"ד דבורה אביטבול • ב"כ האישה: עו"ד אתי אבדר • ב"כ החמות: עו"ד צפריר אשכנזי • ynet הוא שותף באתר פסקדין