הירידות החדות בפתיחת המסחר בבורסת תל אביב התמתנו מעט לקראת הסגירה: ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 125 ב-1.2%, לאחר שהירידות בפתיחה הגיעו ל-3%.
המסחר בבורסה המקומית התחדש היום (שלישי) לשלושה ימים קצרים (נעילה ב-14:35), אחרי שאתמול ושלשום הושבת בשל חג סוכות, ויושבת שוב גם בשבוע הבא עד יום שלישי. אחרי שהמדדים המובילים בניו יורק ננעלו אמש בירידות שערים, כאשר הנאסד"ק איבד 1% וננעל בשפל של שנתיים, גם בבורסה שלנו נרשמות ירידות.
1 צפייה בגלריה
ירידות שערים בבורסה בת"א
ירידות שערים בבורסה בת"א
ירידות שערים בבורסה בת"א
(צילום: ירון ברנר)
בינתיים, הדולר מתחזק הבוקר מול השקל אחרי שנחלש בשבוע שעבר בעקבות העלאת הריבית, ונסחר סביב 3.58 שקלים. האירו נסחר סביב 3.48 שקלים.
ביום שישי וול סטריט ננעלה בירידות חדות, כאשר נאסד"ק צנח ב-3.8%, S&P 500 ב-2.98% ודאו ג'ונס ב-2.11%, ובשווקים מחכים לנתוני האינפלציה בארה"ב שיתפרסו מחרתיים, כשהצפי הוא ירידה קלה בקצב האינפלציה השנתי ל-8.1% במקום 8.3%. לא נתון שיספיק לבנק המרכזי בארה"ב לחדול מהעלאות הריבית החדות.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
ביום שישי פורסמו נתוני התעסוקה של ארה"ב לחודש ספטמבר, מהם עלה כי שיעור האבטלה ירד מ-3.7% באוגוסט ל-3.5% בספטמבר, ו-263 אלף משרות חדשות נוספו לשוק האמריקני, לעומת 315 אלף בחודש שקדם לו.
משמעות הנתונים היא שהשוק האמריקני עדיין מראה יציבות וחוזקה יחסית, אשר צפויה לאפשר לבנק המרכזי (הפדרל ריזרב, או ה"פד") להמשיך בקצב העלאות הריבית החד.
זאת, לאחר שבחודש שעבר הודיע הפד על העלאת ריבית נוספת בשיעור חד של 0.75% וכעת הריבית בארה"ב עומדת על שיעור של 3.25% - הגבוה ביותר מאז שנת 2008.
במקביל, תחזית הפד לריבית בסוף 2023 הוקפצה ל-4.6%, מול תחזית קודמת של 3.8%. בסוף השנה הנוכחית מעריכים בפד שהריבית תעמוד על 4.4% ונכון לעכשיו חברי הוועדה המוניטרית צופים שלא תהיה הורדת ריבית עד ל-2024, אך השיא יהיה בשיעור הריבית של 4.6%.
במהלך הסופ"ש העריך ג'יימי דיימון, מנכ"ל הבנק הגדול בארה"ב ג'י.פי מורגן צ'ייס כי "המניות יכולות ליפול בקלות בעוד 20%, והפעם זה יהיה הרבה יותר כואב". דיימון אמר כי אירופה כבר במיתון, ולארה"ב הוא יגיע תוך 9-6 חודשים.
בשבוע שעבר גם בנק ישראל הודיע על העלאת ריבית נוספת בשיעור זהה ולאחר ההחלטה שיעור הריבית הבסיסי בישראל עומד על 2.75%, הפעם האחרונה שהריבית הבסיסית בישראל עמדה על 2.75% הייתה בינואר 2012.
בהודעה על החלטת הריבית ציינו בבנק ישראל כי "במשק הישראלי נרשמת פעילות כלכלית איתנה, המלווה בשוק עבודה הדוק תוך עלייה בסביבת האינפלציה - ולכן, הוועדה החליטה להמשיך בתהליך העלאת הריבית. קצב העלאת הריבית ייקבע בהתאם לנתוני הפעילות והתפתחות האינפלציה, זאת על מנת להמשיך ולתמוך בהשגת יעדי המדיניות".
פורסם לראשונה: 08:54, 11.10.22