משרד האוצר יפיץ היום תזכיר חוק לפיו מעסיקים יקבלו מענק של 7,500 שקל עבור כל עובד שיוחזר לשוק העבודה. המענק יינתן עבור עובדים שיחזרו החל מ-1 ביוני, כאשר עבור עובדים שהוחזרו החל מ-1 במאי יינתן מענק של 3,500 שקל. זאת כחלק מהתוכנית לעידוד התעסוקה בעקבות משבר הקורונה בסך של 6 מיליארד שקל.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
מדובר בשינוי משמעותי מהכוונה המקורית של גורמי המקצוע לתת מענקים רק עבור העסקה מעל רף מסוים לאור ההבנה כי מעסיקים בכל מקרה יחזירו לעבודה היקף מסוים של עובדים. המשמעות היא כי מעסיקים ששמרו על עובדיהם יזכו להתעלמות מהמדינה - גם אם נפגעו ממשבר הקורונה.
1 צפייה בגלריה
ישראל כץ באולפן ynet
ישראל כץ באולפן ynet
שר האוצר, ישראל כץ
(צילום: חגי דקל)
תזכיר החוק שהופץ היום להערות הציבור, וצפוי להיות מובא לאישור הממשלה ביום ראשון הקרוב, כדי שהכנסת תוכל לאשר את הצעת החוק בהקדם האפשרי ובמקביל לאישור החוק שמגדיל את התקציב ב-14 מיליארד שקל. רשות המיסים תהיה הגוף שיבצע את חלוקת המענקים.
המענק יינתן בארבע פעימות שוות בכל חודש בגין כל עובד זכאי, החל מהעובד הראשון שנקלט החל מהתאריך שנקבע. המענק ישולם החל מחודש יולי בגין משכורת חודשים מאי ויוני. לאחר מכן ישולם המענק בגין כל חודש מיד לאחר תשלום המשכורת לעובד ולאחר דיווח לשירות התעסוקה על ידי העובד והמעביד.
לאור הביקורת החריפה על הכוונה להעניק מענקים רק עבור משרות מלאות הוחלט כי השכר החודשי ממנו יחולק המענק יעמוד על 3,300 שקל כך שגם משרות חלקיות יזכו במענק כל עוד מדובר על מעל חצי משרה.
למרות כוונה מוקדמת של האוצר להגביל את גובה המענק המקסימלי הוחלט כי לא תחול כל מגבלה על הסכום שהעסק יקבל. כך שעסקים גדולים יוכלו לקבל עשרות מיליוני שקלים מהמדינה.
ממשרד האוצר נמסר שעמותות וחברות לתועלת הציבור יקבלו את מענק עידוד החזרה לעבודה גם כן ובאותם תנאים של עסקים. זאת, למרות שההודעה על התוכנית מדברת על עסקים. עד לפרסום התוכנית לא היה ברור אם מוסדות ללא מטרות רווח יכללו בה והיה חשש שהיא תחול רק על עסקים.

כץ נכנע לדרישות המעסיקים הגדולים

בסופו של דבר, כץ נכנע לדרישות של המעסיקים הגדולים, ובראשם רשתות הקמעונאות שהוציאו את כל עובדיהן לחל"ת על חשבון המדינה, מה שיבוא כעת על חשבון המעסיקים ששמרו על עובדיהם.
ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס מסר כי "כל בר דעת שיעשה את המתמטיקה במחשבון פשוט יגלה שלעולם לא נגיע לסכום פיצוי של 6 מיליארד שקל, כי פקידי האוצר אף פעם לא האמינו במתווה הזה ובמטרותיו. האוצר בעצמו יצא בהודעת דוברות, שהתמריצים יינתנו עבור כל העובדים, שהוחזרו כבר לעבודה. מדוע הם לא עומדים במילה שלהם? המדינה איפשרה ודחפה את העסקים הקטנים וחנויות הרחוב למיניהן, כמו ספרים, ריהוט, כלי בית, פלאפלים לפתוח כבר ב-20.4 ואת כלל החנויות והעסקים, כולל במרכזי ביג, לפתוח החל מה-26.4. וכעת כל העסקים הקטנים האלה, שפתחו במהלך חודש אפריל, לא יזכו לקבל שקל אחד מהמדינה. ויש רבים כאלה".
נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר אמר כי "אני מאד מקווה שהמודל לא יאושר כפי שהוא והבהרתי זאת היטב לראש הממשלה ולשרים הכלכליים. אנו מודים לשר האוצר על אישור הצעותינו להקצאת 500 מיליון שקל לחיזוק ההון האנושי בתעשייה הישראלית. עם זאת, המודל המוצע, על פיו ינתן מענק רק למי שהוציא עובדים לחל"ת, משדר מסר שלילי מאוד לחברות שהתאמצו לשמור על העובדים במקומות העבודה או להחזירם מהר ככל הניתן ואנו כבר מוצפים פניות של חברות כאלה. המסלול שהוצע עלול לגרום לתוצאה הפוכה ולהניע גל פיטורים משמעותי בחברות, אשר סובלות מירידה חדה בהזמנות ובנזילות בשל המשבר ויווכחו לגלות שממשלת ישראל אינה מתכוונת לפצותן בכלל. מאות אלפי עובדים עלולים לאבד את מקום עבודתם".
מנגד, דובי אמיתי מנשיאות המגזר העסקי מסר בתגובה: "מדובר במתווה הגון, מאוזן ופשוט אשר כולל תמיכה גם לענפים שיקלטו עובדים בשלב מאוחר יותר. אנו מחזקים את השר כץ על התעקשותו לתמרץ את העסקים החל מהעובד הראשון, שכן המגזר העסקי זקוק למהירות ולוודאות ושר האוצר סיפק זאת בתוך ימים מכניסתו לתפקיד. ככל שיהיו ענפים שהתוכנית לא נותנת להם מענה או שנפגעו יותר - נפעל לפיתרון ראוי מול הגורמים הרלוונטיים".
לדברי כץ, "אני שמח לבשר על יציאתה לדרך של התוכנית לעידוד התעסוקה שגיבשתי. מדובר במענק פשוט, ישים ואפקטיבי שנועד להחזיר למעלה ממיליון מובטלים לשוק העבודה מהר ככל האפשר במטרה להביא את המשק לצמיחה מהירה. מיד עם כניסתי לתפקיד נדרשתי לנושא באופן אינטנסיבי, מתוך הבנת הדחיפות שבקידום המענק לטובת המעסיקים והעובדים, ולטובת החזרת המשק לפעילות וצמיחה מהר ככל הניתן. המתווה שגובש בהובלתי יחל לפעול באופן מידי וייתן ודאות לעסקים בהחזרת עובדים, והוא מצטרף לשלל הכלים הנוספים לסיוע לעסקים שכבר ניתנו ועוד יינתנו בקרוב".