בית המשפט המחוזי מרכז לוד קיבל לאחרונה באופן חלקי בקשת הפטר של בן 74 שצבר חוב מזונות בסך 334,600 שקל. השופטת מרב בן-ארי התרשמה שהסיבה לאי-העמידה בתשלומים נבעה ממצבו הפיזי והנפשי, אך הוא לא קיבל הפטר מלא וישלם לגרושתו 80 אלף שקל.
החייב, כבן 74 כיום, נכנס להליך פשיטת רגל וניתן צו כינוס לנכסיו באוגוסט 2018. החוב היחיד שלו הוא חוב מזונות כלפי אשתו לשעבר. בני הזוג נישאו ב-1993 והתגרשו ב-1997 לאחר שהביאו לעולם שני ילדים. כשנה לאחר הגירושין חויב הבעל במזונות חודשיים של 2,500 שקל. הוא לא שילם את הסכום כסדרו ובמהלך השנים ניהלה נגדו גרושתו הליכי הוצאה לפועל רבים. חוב המזונות תפח והגיע ל-334,600 שקל.
במסגרת הליך פשיטת הרגל הוא הגיש בקשה להפטר מהחוב. הוא סיפר שעקב הגירושין נקלע למשבר נפשי, חלה ולא יכול היה להתפרנס תקופות ארוכות. במקביל, הליכי ההוצאה לפועל שניהלה נגדו גרושתו הביאו להחרפה במצבו הכלכלי ואילצו אותו להחליף מקומות עבודה. הוא ציין כי שילם עד היום מזונות בסכום של יותר מ-600 אלף שקל תוך שנדרש פעמים רבות לקחת הלוואות אך לא הצליח להדביק את קצב החוב והריביות. הוא צירף חוות דעת רפואית שלפיה איבד 50% מכושר השתכרותו ונזקק לטיפול נפשי.
האישה התנגדה למתן הפטר וטענה שלאורך השנים נאלצה לעבוד השכם והערב כדי לפרנס את הילדים המשותפים, שכן בעלה לשעבר לא שילם את המזונות המינימליים שהוטלו עליו. לדבריה, הוא התנהל בחוסר תום לב והתחמק מתשלום המזונות שנים רבות, דבר שהוביל לכך שהחוב תפח. הוא אילץ אותה לנקוט בהליכי גבייה ממושכים שהניבו תשלומים מועטים, תוך שהוא מתיש אותה בבקשות שונות.
השופטת מרב בן-ארי הבהירה שלפי פקודת פשיטת הרגל, צו הפטר לא פוטר את החייב מחוב מזונות. עם זאת, לבית המשפט שיקול דעת לפטור את החייב גם מחוב זה, במשורה ובמקרים חריגים. בין היתר, יש להביא בחשבון את גילו של החייב, מצבו הכלכלי והבריאותי, אפשרותו להתקיים בכבוד, נסיבות יצירת החוב ועוד.
לדבריה, נסיבות התיק מעורבות. מצד אחד החייב סובל מבעיות רפואיות שונות כולל סוכרת ופגיעה עצבית במרפקים והוא מטופל בתחום הנפשי. למרות זאת, הוא ממשיך לעבוד כמאבטח. כמו כן, החייב לא התנער לחלוטין מחובת המזונות והיו תקופות בהן שילם את המזונות כסדרם. ניכר כי בחודשים בהם לא עמד בתשלום הוא סבל ממצב נפשי או גופני ירוד.
מנגד, החייב הגיע בעבר להסכמות מול אשתו לשעבר שלאורן היא צמצמה את הגבייה של החוב מתוך הבנה כי הוא ישלם אותו בעתיד. אך כשהגיע העת לקיים את חלקו הגיש החייב בקשה להפטר.
עוד ציינה השופטת שיש לקחת בחשבון את העובדה שהילדים בגרו וכיום מדובר בחוב כספי שאינו דרוש למחייתם השוטפת. בנסיבות אלה מצאה השופטת לנכון לתת לחייב הפטר חלקי והעמידה את חוב המזונות על סכום של 80 אלף שקל.
לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בהחלטה
הכותבת לא ייצגה בתיק
ynet הוא שותף באתר פסקדין