חנות הדיוטי פרי ג'יימס ריצ'רדסון בנתב"ג החלה להשמיד מלאי של אלפי פריטים שלא נרכשו בשל משבר הקורונה. לכלכליסט נודע כי החברה רצתה לתרום חלק מהמוצרים, אלא שבשל חוקי המיסוי, אם הם יוכנסו לישראל היא תהיה חייבת לשלם עליהם מכס. כך, נוצר מצב אבסורדי שבו הסחורה מושמדת במקום להיתרם לנזקקים.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
המלאי בחנויות מאבד מערכו ככל שעובר הזמן, ובמוצרי מזון וממתקים, פג התוקף על חלק מהסחורה. כרגע החלה החברה להשמיד אלפי חפיסות שוקולד שפג תוקפן, וקיים חשש כי גם חלק ממוצרי הקוסמטיקה שבחנות יאבדו מאיכותם והחברה תשמיד מוצרי קוסמטיקה ובישום במיליוני שקלים. ריצ'רדסון, שמפעילה את חנות הדיוטי פרי עם החברה הגרמנית היינמן, ניסתה לתרום מוצרי קוסמטיקה למעונות לנשים מוכות, אך נתקלה במכשול ביורוקרטי: הסחורה הנרכשת עבור הדיוטי פרי פטורה ממס, והכנסתה לישראל, גם אם לצורך תרומה, נתפסת על פי חוקי המדינה כפעולת יבוא המחויבת במס.
1 צפייה בגלריה
חנות ג’יימס ריצרדסון בנתב”ג
חנות ג’יימס ריצרדסון בנתב”ג
חנות ג’יימס ריצרדסון בנתב"ג. המלאי נרכש בחו"ל ולא ניתן להחזירו לספקים
(צילום: סיון פרג')
ג'יימס ריצ'רדסון רוכשת את המוצרים שהיא משווקת בדיוטי פרי מספקים מחו"ל ולא מהשוק המקומי. לרוב מדובר ביתרון, שכן רכישה ישירה מהספק בחו"ל מייתרת את היבואן הישראלי ומוזילה את הקנייה. אולם מאז פרוץ מגפת הקורונה במרץ, עומדים אלפי הפריטים שרכשה החברה בחנות הסגורה ובמחסנים. מאחר שלא נרכשו בישראל, יש קושי להחזירם לספק בחו"ל. כל שנותר הוא להשמידם בפעולה שגורמת לחברה הפסד של מיליוני שקלים.
ג'יימס ריצ'רדסון והיינמן משלמות עבור החנות תמלוגים שנתיים של 176.6 מיליון דולר לרשות שדות התעופה. שכר הדירה בנתב"ג כפוף לתנועת הנוסעים, והרשות כיום לא גובה תמלוגים משוכרים. מג'יימס ריצ'רדסון נמסר כי "החברה בוחנת דרכים לטפל באתגרים כתוצאה מהמשבר. בהתאם למסורת שלנו בנושא תרומה לקהילה, אנו בוחנים גם אופציות כאלו".
ג'יימס ריצ'רדסון אינה היחידה שסובלת מהמצב הקיים, ושוכרים נוספים בנתב"ג מתמודדים גם עם בעיית המלאי. כך למשל, בשל עצירת המכירות בנתב"ג החזירה אופיס דיפו לספקים שלה מלאי מהחנות בדיוטי פרי, בשווי של כ-50 מיליון שקל. בין היתר החזירה החברה סחורה לספקי מוצרי הסלולר אפל וסמסונג, וכן לספקי מוצרי חשמל כמו ניופאן. באופיס דיפו גם דחו את פתיחת חנות קפסולות הקפה, נספרסו, שהייתה אמורה להיות מושקת באמצע מרץ. גם במקרה של אופיס דיפו, סחורה שרכשה כיבואנית ישירות מחו"ל עומדת בחנות ואין לה אפשרות להחזיר אותה לספק בחו"ל. אך בניגוד לג'יימס ריצ'רדסון, מרבית הסחורה נרכשת בארץ, וכשהמלאי הושב לספקים, שילמה עליו אופיס דיפו מס.