1 צפייה בגלריה
הסכם חוזה שכירות אילוס אילוסטרציה
הסכם חוזה שכירות אילוס אילוסטרציה
אילוסטרציה
(shutterstock)
בית המשפט למשפחה בתל אביב דחה לאחרונה תביעה שהגישו חמישה אחים נגד אח נוסף, בניסיון לקבל ממנו זכויות בדירה בעיר שהורישה לו אימם.
אבי המשפחה נפטר ב-1987 ועל שמו רשומות מלוא הזכויות בדירת מגורי המשפחה בתל אביב. בהתאם לצו ירושתו של האב ירשה האם חצי מעזבונו וכל אחד מששת הילדים ירש 1/12. במרץ 2021 נפטרה האם והותירה צוואה שבה ציוותה 3/4 מהזכויות בדירה בתל אביב לאחד הילדים ואת היתר לחמשת האחרים בחלקים שווים. המנוחה ערכה בחייה שתי צוואות קודמות, באחת מהן, מ-1987, היא הורישה את מלוא עיזבונה לששת ילדיה בחלקים שווים.
ביוני 2021 פנו חמשת מהאחים לרשם הירושה בבקשה למתן צו קיום צוואת 1987. באותו יום פנה האח השישי לרשם בבקשה לתת צו לקיום צוואתה האחרונה. כמו כן הוגשו התנגדויות הדדיות של הצדדים לכל אחת מהצוואות.
בין לבין, ביוני 2021 נחתם הסכם בכתב יד בין האח הזוכה לבין אחד מאחיו. בהסכם נכתב כי הצדדים מסכימים שהאח הזוכה יקבל אחרי מכירת הדירה 1.25 מיליון שקל, ושאר הסכום, 1.725 מיליון שקל, יתחלק בין חמשת האחים. עוד נכתב כי ההסכם מבטל את הצוואה האחרונה של האם.
עו"ד מאור גרצנשטייןעו"ד מאור גרצנשטיין
חמשת האחים דרשו בתביעה לאכוף את ההסכם. לטענתם, אחד מהם ניהל בשם השאר משא ומתן עם האח הזוכה באשר לחלוקת העזבון ובסופו של יום נחתם הסכם מחייב. לשיטתם, זמן קצר לאחר החתימה אחיהם חזר בו מההסכם בחוסר תום לב ומשיקולי כדאיות וביטל את ההסכם שלא כדין.
האח הזוכה טען מנגד כי התביעה לאכיפת ההסכם הוגשה על ידי אחיו בחוסר תום לב, רק לאחר שמשכו את התנגדותם לקיום צוואת האם אחרי שהבינו כי היא חסרת בסיס. הוא הוסיף כי המשא ומתן שניהל מולו האח בעניין ההסכם נעשה בחוסר תום לב, כשמלכתחילה לא הייתה לאחיו כל כוונה לקיים את ההסכם.
עוד לדבריו, הוא חתם על ההסכם (המפחית מחלקו בעיזבון) מתוך רצון לשמור על השלום והאחווה במשפחה ועל מנת להימנע מסכסוך משפטי, ובתנאי שכל האחים יחתמו על ההסכם. משהדבר לא נעשה, הוא הודיע לאחיו כדין על ביטול ההסכם.
השופט יהורם שקד קבע שהאח שניהל את המשא ומתן לא קיבל הרשאה לפעול בשם יתר האחים. הוא הוסיף כי להתרשמותו טענות האחים נגועות בחוסר תום לב. האחים ידעו על ההסכם אך נמנעו מלחתום עליו, וביקשו להקדים את ביצוע ההסכם (הליכה לבנק ומשיכת הכספים לחלוקה) טרם שיחתמו על ההסכם. הם גם פעלו ב"שיטת מצליח" ונזכרו לבקש לאכוף את ההסכם רק כשהבינו שאין תוחלת להתנגדותם לצוואה. בנסיבות אלה דחה השופט את תביעת האחים לאכוף את ההסכם ולקבל מכוחו כספים.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ התובעים: עו"ד נסים שלם, עו"ד יוליה באיולה • ב"כ הנתבע: עו"ד מנשה אליאס, עו"ד יוליה מנקדי • עו"ד מאור גרצנשטיין עוסק בירושות וצוואות • הכותב לא ייצג בתיק • ynet הוא שותף באתר פסקדין