1 צפייה בגלריה
משפט כסף אילוס אילוסטרציה
משפט כסף אילוס אילוסטרציה
אילוסטרציה
(shutterstock)
בית המשפט המחוזי בנצרת ביטל לאחרונה צו שהוציא נאמן בתיק פשיטת רגל שבמסגרתו מומשו כספים הצבורים לטובת החייב בקופת גמל: השופט יוסף בן-חמו קבע שלפי הפקודה חלה הגנה על כספי קצבה שנצברו בקופת גמל ושטרם הגיע מועד מימושם. עוד נקבע כי לפי מסמכי ההצטרפות של החייב לקופת הגמל מועד המימוש הפוטנציאלי יגיע רק בגיל 67, וגם אז הדבר נתון לשיקול דעת בית המשפט.
ביוני 2021 נחתמה פסיקתא לבקשת הנאמן שביקש מימוש הכספים הצבורים בקופות הרשומות על שם החייב, ביניהן "מיטב דש גמל ופנסיה בע"מ". הנאמן ציין כי אומנם מדובר בכספים מוגנים, אך בשים לב לגילו של החייב אשר עבר את גיל 60, זכויותיו הכספיות אינן מוגנות עוד מכוח פקודת פשיטת הרגל.
מטעם קופת הגמל נטען כי על שם החייב צבורה קרן פנסיה על סך 19,018.15 שקל, מתוכה יתרת כספי פיצויים בסך 5,944.18 שקל. לטענתה, מלוא הכספים מיועדים למטרת קצבה שטרם הגיע המועד לתשלומה ועל כן יש לראותם כ"כספים מוגנים".
לשיטתה של מיטב דש, לפי חוק חדלות פירעון אין אפשרות לממש כספים המיועדים לקצבה טרם הזמן. היא ציינה שגם לפי פקודת פשיטת הרגל בית המשפט לא יורה על העברת כספי פנסיה לנאמן אם טרם הגיע המועד לתשלומם כקצבה. היא הדגישה שהחייב בן 65 וטרם הגיע מועד תשלום הכספים הצבורים על שמו (מועד שלפי מסמכי ההצטרפות של החייב לקרן יחול כשהחייב יהיה בן 67).
עו"ד עידן ליטבקעו"ד עידן ליטבק
הנאמן טען כי מכיוון שהחייב חצה את גיל הזכאות המינימלי למשיכת כספי הפנסיה לפי תקנון קופת הגמל (60) זכויותיו אינן מוגנות עוד לפי הפקודה. לדבריו, קרן הפנסיה טועה בתפיסתה ומכיוון שהחייב עבר את גיל 60, המועד לתשלום הכספים כקצבה כבר הגיע. עוד לשיטתו, כשמדובר בעמית שהוא פושט רגל, זכות הבחירה ביחס למועד מימוש הכספים מוקנית אך ורק לנאמן.
אבל השופט יוסף בן-חמו דחה את עמדת הנאמן. הוא הבהיר כי בניגוד לכלל הקבוע בפקודת פשיטת הרגל, שלפיו עם הכרזת החייב כפושט רגל נכסיו מוקנים לנאמן, הפקודה קובעת כי פדיון קופת גמל דורש את אישור בית המשפט.
לבית המשפט אין סמכות להתיר לפדות את קופת הגמל אם מדובר בקופת גמל למטרת קצבה ואם טרם הגיע מועד התשלום. זאת, מתוך מטרה להותיר לחייב אמצעי מחייה הוגנים וראויים ביום צאתו לגמלאות. במקרה זה, החייב ביקש שהתגמולים ישולמו לו רק בהגיעו לגיל 67, מועד שטרם הגיע. בהתחשב בעובדה זו ובכך שמדובר בכספים פיננסים המיועדים לקצבה, חלה על הכספים ההגנה שבפקודת פשיטת הרגל.
"העובדה שהגיע מועד תשלום הקצבה כשלעצמה, אין בה כדי להכריע בעד הוראה להעברת הכספים האלה לקופת הפש"ר, והתייחסות לכספים אלה ככספים לא מוגנים", הוסיף השופט והדגיש כי הדבר נתון לשיקול דעת בית המשפט. בנסיבות אלה הוא הורה על ביטול הצו שהוציא הנאמן המורה על מימוש הכספים לטובת קופת פשיטת הרגל.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בהחלטה • עו"ד עידן ליטבק עוסק בחדלות פירעון • הכותב לא ייצג בתיק • ynet הוא שותף באתר פסקדין