בצל מחאת חיילי המילואים נגד "בשורת הקרקעות" של משרד הבינוי והשיכון ורשות מקרקעי ישראל (רמ"י) בערב יום העצמאות האחרון, לאחר שהכריזו על שיווק 900 קרקעות בהנחה לכוחות המילואים, ברמ"י ממשיכים לשווק קרקעות, לאחר הטענות על כך שמדובר היה ב"הטבת פירורים".
ל"ממון" נודע כי רמ"י מתכננת לשווק כ-2,500 מגרשים נוספים בהנחות לחיילי מילואים ולנכי צה"ל, שיוכלו להקים בהם בתים צמודי קרקע בשיטת "בנה ביתך", לאחר שיזכו בהם במסגרת של הגרלות או הרשמות. מדובר ב־11 יישובים בדרום הארץ, כאשר המוביל בהם הוא היישוב ניצנה במועצה האזורית רמת הנגב, שם ישווקו לא פחות מ-1,044 מגרשים.
2 צפייה בגלריה
ניצנה
ניצנה
ניצנה
(צילום: חיים הורנשטיין)
גורמים העוסקים בתחום קליטת משפחות באזור הנגב והערבה טוענים כי הביקוש למגורים בניצנה נמוך, וכי יהיה קשה לשווק מגרשים למגורים בלבד ביישוב הקהילתי הקטן ויש צורך לאפשר למגרשים לספק גם פרנסה, למשל באמצעות צימרים.
אולם בשיחה עם "ממון" אומר ארז לוזון, בעלי חברת צמד העוסקת בייעוץ אסטרטגי ושיווקי לקהילות ולעסקים בתחום הצמיחה הדמוגרפית וההתיישבות, אשר שירת בעצמו קרוב ל-300 ימי מילואים ומתגורר במועצה האזורית רמת נגב, כי מדובר ביוזמה מבורכת שכן "במקומות שבהם יש מחסור בהיצע, המדינה צריכה להכניס את היד לכיס ולסבסד מגרשים לבנייה, הגם שבניצנה להתיישבות יש ערך בשמירה על גבולות המדינה". עם זאת, הוא מודה: "האם יהיו 1,000 אנשים שיקנו מגרשים? לא. אבל נקווה שיהיו עשרות".
על רקע הטענות שהועלו ולפיהן המגרשים ששווקו לאחרונה לא היו בשלים לבנייה, ברמ"י אומרים כי המגרשים שעליהם הכריזה כעת כן בשלים לבנייה וחלות עליהן תוכניות מאושרות. אולם ראש המועצה האזורית רמת הנגב, ערן דורון, מבהיר כי בפועל התהליך יהיה מדורג. "כרגע בוצע פיתוח ל-50 מגרשים ראשונים לטובת הנושא, וככל שיהיו זוכים נמשיך בתכנון ופיתוח נוספים. כך שהתהליך מדורג ותואם את המציאות בשטח".
לדבריו, "פתחת ניצנה הוא אזור בעל חשיבות לאומית קריטית למדינת ישראל, והמשימה שלנו במועצה האזורית רמת הנגב היא להזניק את פתחת ניצנה ולחזק את ההתיישבות באזור. לצד היצע דיור בר השגה שמוצע לציבור, והיצע משרות באתרים שנחשבים מוקדי תעסוקה כמו שב"ס, מעבר הגבול עם מצרים ונוספים, אנו פועלים לפיתוח כלכלי שיאפשר פתרונות תעסוקתיים נוספים לתושבים החדשים שיגיעו. בנוסף, צריך לזכור שפתחת ניצנה נמצאת כשעה נסיעה בלבד מבאר שבע. מדובר על היקף פיתוח משמעותי מזה שנים רבות".
ראש מועצת רמת הנגב על שיווק המגרשים בניצנה: "כרגע בוצע פיתוח ל-50 מגרשים ראשונים, ככל שיהיו זוכים נמשיך בתכנון ופיתוח נוספים"
ברמ"י מוסיפים בהקשר זה כי מטרת שיווקי המגרשים לבנייה עצמית לחיילי המילואים היא גם כן, בין היתר, לחזק את היישובים הממוקמים בגבולות המדינה, ולאפשר לאוכלוסייה חזקה עם אוריינטציה ביטחונית להתיישב במקומות אלה. נזכיר כי במינהל התכנון שבמשרד הפנים, המוסד המדיני שאחראי על תכנון עתידי במדינת ישראל, מקדמים מגמה של בנייה לגובה על רקע מיעוט הקרקעות לבנייה אל מול הצמיחה הדמוגרפית, ובשנים האחרונות צומצמו בצורה דרסטית תוכניות בנייה של בתים צמודי קרקע.
ינקי קוינט, מנהל רמ"י, אמר ל"ממון" כי "אנחנו גאים לקדם שיווק של כ-2,500 מגרשים נוספים לבנייה עצמית עבור חיילי מערך המילואים של צה"ל ב-11 יישובים ברחבי הדרום. המדינה מחויבת להוקיר את תרומתם של המשרתים אשר התייצבו להגן על ביטחונם של אזרחי ישראל. שיווק מגרשים אלו בתנאים מועדפים הוא ביטוי צנוע להערכה זו, כמו גם המשך התרומה של המשרתים לפיתוח הנגב והגליל ולחיזוק ההתיישבות באזורים אלה".
2 צפייה בגלריה
יעקב (ינקי) קוינט, מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל
יעקב (ינקי) קוינט, מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל
יעקב (ינקי) קוינט, מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל
(צילום: יואב דודקביץ)

מקבצים גדולים יותר של מגרשים - בדרום

חוץ מהיישוב ניצנה מתכננת רמ"י לשווק מגרשים גם ביישובים ירוחם (364); דימונה (332); להבים (254); באר שבע (157); מיתר (150); היישוב חירן (98); שדרות (55); אופקים (27); נתיבות (11); ואילת (5). בסך הכל מדובר ב-2,497 מגרשים לבנייה נמוכה. עוד מסבירים שם כי בדרום הארץ יש באופן טבעי מקבצים גדולים יותר של מגרשים לבנייה עצמית, ולכן מספר המגרשים המשווקים למילואימניקים גדול יותר הפעם.
המכרזים ייעודיים עבור מי ששירתו או משרתים כיום במערך המילואים של צה"ל. הזכאים להשתתף הם חיילי מילואים ששירתו למעלה מ-45 ימים במהלך מלחמת "חרבות ברזל" (החל מ-7.10.23 ועד לסיום המלחמה); חיילי מילואים בעבר או בהווה אשר שירתו במערך המילואים של צה"ל במשך שש שנים לפחות; חיילי מילואים עם שירות מצטבר של לפחות 80 ימי מילואים (מאז שנת 2000) בפרק זמן של עד שש שנים קלנדריות; נכי צה"ל קשים וקשים במיוחד. ההשתתפות במכרזים מותנית בהצגת האישורים הרלוונטיים.
מדובר בשני סוגים של הנחות בגובה של עד 90% ממחיר הקרקע באזורי עדיפות לאומית, בהתאם לסוג המכרז. כך, במכרזי הרשמה והגרלה ופטור ממכרז באזורי עדיפות לאומית בלבד, חייל מילואים מחוסר דיור ישלם 16% מערך בקרקע באזור עדיפות לאומית א'; ו-36% מערך הקרקע באזור עדיפות לאומית ב'. חייל מילואים שאינו מחוסר דיור ישלם 21% מערך הקרקע באזור עדיפות לאומית א' ו-41% מערך הקרקע באזור עדיפות לאומית ב'.
שווי ההנחה מוגבל בהתאם לתקרת שווי קרקע: עד 900 אלף שקל לחסרי דיור, ועד 500 אלף שקל למי שיש לו דירה. מעל לתקרה (יתרת הסכום), התשלום יהיה 91% מערך הקרקע. בנוסף תינתן הנחה כספית נוספת לחיילי מילואים (חסרי דיור או בעלי דירה) – באזור עדיפות לאומית א' תינתן הנחה של עד 35% ממחיר הקרקע (עד 100 אלף שקל). באזור עדיפות לאומית תינתן הנחה של עד 20% ובשאר האזורים בארץ תינתן הנחה של עד 10%. בני זוג הזכאים שניהם יזכו בהנחה כפולה עד 200 אלף שקל.
פורסם לראשונה: 00:08, 10.06.25