מנגו, אבוקדו ורימון אמורים להימכר בימים אלה בזול, לעומת פירות אחרים שהמחירים שלהם עדיין מרקיעי שחקים כמו ענבים, נקטרינות ואפרסקים. אז למה בכל זאת הם נמכרים ביוקר?
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
אבוקדו למשל, אמור להיות ממש זול כרגע, אך ברשתות מוכרים אותו במחיר שניתן להגדיר אותו כפשוט הזוי: לפי אתר השוואות המחירים פרייסז אבוקדו נמכר ב-31.4 שקל לק"ג ב-AM:PM. ביינות ביתן מוכרים אבוקדו ב-17.90-14.90 שקל, בשופרסל שלי ב-15.90 שקל לק"ג ובשופרסל דיל ב-14.90 שקל. ברמי לוי מוכרים ב-4.90 שקלים לק"ג עד 18.90 שקל לק"ג ובוויקטורי מוכרים אבוקדו במבצע: 4.90 שקלים לק"ג.
3 צפייה בגלריה
מחירים הזויים ברשתות. אבוקדו
מחירים הזויים ברשתות. אבוקדו
מחירים הזויים ברשתות. אבוקדו
(צילום: אלעד גרשגורן)
עמיחי שמר, מנהל מטעי האבוקדו של מושב בני דרום טוען כי "המגדלים מקבלים על זן גליל שנפוץ כרגע בין 3 ל-5 שקלים לק"ג. זה הכל. כלומר, אם מישהו מוכר אבוקדו ביותר מ-10 שקלים זה מגלם פער תיווך ענק".
לרשתות יש עלויות עד שהפרי מגיע לסניף. "עלות מיון ואריזה במרכז האריזה שאני עובד איתו נעה בין 1.60 ל-1.80 שקלים לק"ג. זה הכל. הובלה זה עוד כמה אחוזים בודדים. ותראי כמה גובים ברשתות. היום אין שוק סיטונאי לרשתות, כמעט ולא קיים. הרשתות עובדות ישירות עם הקניינים שלהם, יש להן עלויות אבל לא כאלה שאמורות לייקר ככה את הפרי".
לפי חקלאים, מנגו אמור להיות הפרי הכי זול על המדף בימים אלה ויכול להימכר ב-6 שקלים לק"ג לצרכן. למרות זאת, מנגו נמכר ב-AM:PM ב-29.90 שקל לק"ג, באושר עד ב-12.90 שקל לק"ג וביינות ביתן ב-12.90-9.90 שקלים לק"ג. ברמי לוי הוא נמכר ב-14.90 שקל לק"ג בסניפים מסוימים כמו שער בנימין, אבל גם ב-4.90 שקלים לק"ג (חיפה צ'ק פוסט). בוויקטורי הוא נמכר בזול: 4.90 שקלים (מחיר מבצע).
3 צפייה בגלריה
יכול להימכר ב-6 שקלים לק"ג לצרכן, אבל ב-AM:PM נמכר ב-29.90 שקל
יכול להימכר ב-6 שקלים לק"ג לצרכן, אבל ב-AM:PM נמכר ב-29.90 שקל
יכול להימכר ב-6 שקלים לק"ג לצרכן, אבל ב-AM:PM נמכר ב-29.90 שקל
(צילום: יח"צ)
ראובן דור ממושב רמות בדרום הגולן טוען שזאת שנה של שפע יבולי מנגו. "מנגו זה הפרי הכי זול היום בשוק ועכשיו נכנס לשווקים זן קיט הירוק המעולה. אנשים קונים בעין וכיוון שזה זן לא צבעוני כמו מאיה ועומר, הולך לו קשה והמחירים שאנחנו מקבלים נמוכים מדי. לכן הצרכן אמור לשלם בימים אלה בזול".
אז למה לצרכן מוכרים אותו ביוקר? "הייתי בקריית שמונה בסופר מאוד גדול וראיתי את המחיר שם, יותר מ-10 שקלים לק"ג. אם המגדל מקבל 2 שקלים לק"ג הוא אומר תודה. הזנים הכתומים נמכרים בימים אלה ב-10-8 שקלים לק"ג לצרכן, כשלמגדל נשאר 4 שקלים לק"ג בשער המטע וזה מכסה מים ודשן בלבד. זאת עונה לא פשוט למגדלי המנגו, לפחות 35%-40% מהענף זה יצוא ויש כרגע תחרות קשה עם מערב אפריקה וגם מחירי ההובלה עלו מאוד, אז נותר בארץ שפע פרי ואנחנו צריכים להתמודד עם השוק המקומי".

לפני ראש השנה: רימון ב-14.90 שקלים לק"ג

ומה קורה למחיר הרימון? לפני ראש השנה רשתות מוכרות רימונים בדרך כלל במבצעי הפסד: מבצעי שקל ושני שקל לק"ג. גם ארבעה שקלים זה מחיר חג. אבל בימים אלה - רימון זה פרי יקר יחסית לפרי הכי מבוקש לכבוד ראש השנה לצד תפוחים.
3 צפייה בגלריה
מטע רימונים ביסוד המעלה
מטע רימונים ביסוד המעלה
יקר יחסית לתקופה שלפני ראש השנה. רימונים
(צילום: רבקה מזרחי)
כשחיפשנו מחירי מבצע מצאנו כאלה רק אצל רמי לוי: 1.90 שקלים לק"ג בסניף קניון ב"ש. בסניפים אחרים ברשת, המחיר של הפרי נע בין 5.90 שקלים ו-6.90 שקלים לק"ג ל-9.90 שקלים לק"ג (חיפה אדרמירליטי). אבל למרות הפער האדיר במחירים בתוך הרשת, רמי לוי זאת רשת זולה יחסית, כמו גם ויקטורי שמוכרת ב-5.90 שקלים לק"ג ויוחננוף ואושר עד שמוכרות ב-6.90 שקלים לק"ג.
לעומת זאת, בירקניות ובאתרים שמוכרים ישירות מהחקלאי, רימון נמכר ב-21.90-14.90 שקל לק"ג, כשמשקל רימון נפוץ נע בין 300 ל-500 גרם. ברשת אלונית שבקיבוצים מצאנו רימון ב-17.90 שקל לק"ג (בקיבוץ עינת). ב-AM:PM מוכרים רימונים ב-14.90 שקלי לק"ג, בטיב טעם ב-11.90 שקלים לק"ג ובמגה בעיר מוכרים ב-10.90 שקל לק"ג עד 13.90 שקל לק"ג. בשופרסל שלי מוכרים רימון ב-9.90 שקלים ובדיל ב-9.90-8.90 שקל לק"ג.
לפי מגדל הרימונים שמעון אנטמן ממושב גזר, "החקלאים מקבלים לרוב 3 שקלים לק"ג רימון, מחיר שלא מכסה אפילו את הוצאות הייצור שלנו. לרימונים ענקיים מקלים - 5 שקלים אבל זה לא הרוב. זה פרי יותר זול מענבים גם במחירים הגבוהים הנוכחיים והוא עתיר גרגירים. ייצור של 2.5 טונות לדונם עולה 10,000 שקל. אם קיבלת 3 שקלים לק"ג - טחנת מים".
אז למה לצרכן מוכרים ב-14.90 שקלים לק"ג? "זה מחיר מופרז. ברור שיש עלויות של אריזה שהן זניחות ועלויות הובלה ופחת. אז אפשר למכור רימון לצרכן ב-5 שקלים לק"ג ורימון מובחר ב-8 שקלים לק"ג, אבל אין שום הצדקה ל-14.90 שקל, אבל אם אפשר לוקחים".
באחת הרשתות הסבירו ל-ynet את ניפוח העלויות. חלקו לגיטימי חלקו - ניפוח גרידא. "אנחנו קונים פרי פרימיום ב-7-5 שקלים לק"ג מהחקלאי. זה לא הסטנדרט בשוק אבל לכן אנחנו גובים יותר", אמרו באחת הרשתות.
ברשת אחרת הסבירו: "עד שהפרי מגיע לצרכן המחיר שלו מכפיל את עצמו. אם חקלאי מוכר אבוקדו או מנגו ב-3.5 שקלים פרי בממוצע (2 לפרי זול ו-5 למובחר, מ.ק) מוסיפים לזה 1.5 שקלים למיון ואריזה עד 1.90 שקלים. כך שהמחיר כבר עולה ל-5.5 שקלים לפרי. מבית האריזה יש עלות משלוח למרלו"ג ועלות משלוח לסניפים. זה עוד 10% עלויות. והקמעונאי צריך להרוויח. אז המחיר של אבוקדו או מנגו או רימון צריך להיות 7-6.5 שקלים לק"ג. יש מקומות שמוכרים ב-30 שקל לק"ג אבל לדעתי אלה ירקניות שכונתיות או רשתות עירוניות יקרות. המחיר הכי גבוה אמור להיות 15 שקל ברשת עירונית, זה רווח של 40%. למכור בלמעלה מ-10 שקלים לק"ג זה בסדר לרשת עם מחזור קטן, לא לרשתות גדולות".