עסקת נשק שלישית בין ישראל לצ'כיה בשנים האחרונות: משרד ההגנה בפראג יזמין מל"טי הרון-1 מתוצרת התעשייה האווירית בשווי של 70 מיליון דולר.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
1 צפייה בגלריה
מל"ט הרון 1
מל"ט הרון 1
מל"ט הרון 1
(צילום: gettyimages)

לפי הפרסומים בצ'כיה המטוסים הלא מאוישים שתרכוש יצוידו במערכות תצפית אופטיות ובמכ"מים. האספקה מתוכננת ל-2026 והעסקה תתבצע כעסקה בין ממשלתית, באמצעות משרד הביטחון בתל אביב.
המלחמה באוקראינה שבה עושים שני הצדדים שימוש נרחב במל"טים לצרכי תצפית, איתור מטרות וציון בלייזר, האיצה את קבלת ההחלטות לגבי העסקה. אוקראינה עושה גם שימוש נרחב במל"טי הבירקטיר החמושים שרכשה מטורקיה, אולם לפי מקורות צ'כיים מל"טי ההרון שיירכשו לא נושאים נשק.
עם זאת בעקבות המלחמה מתכננים הצ'כים גם לרכוש מל"ט גדול יותר, בעל כושר נשיאה גבוה יותר, ויכולת אפשרית לשאת חימוש. מי שעונה לדרישה הזאת הוא מל"ט ההרון-TP היקר יותר, ומשלחת צ'כית צפויה להגיע לארץ בהמשך החודש לדון ברכישה שלו.
בצ'כיה נשמעה ביקורת על הבחירה בהרון-1 הוותיק, שהמריא לטיסת בכורה עוד באמצע שנות ה-90, ולא במל"טים מודרניים יותר כמו הרמס 900 של אלביט, והביירקטיר הטורקי.
בשנים האחרונות רכשו הצ'כים מחטיבת אלתא של התעשייה האווירית 8 יחידות של מכ"ם כיפת ברזל תמורת 125 מיליון דולר, ואת מערכת ההגנה האווירית ספיידר מרפאל, תמורת 630 מיליון דולר.