זוג ישראלי, המתגורר בשכונת רמות בירושלים, טוען בתביעה שהגיש לבית המשפט כי אינו זכאי להחזר מס בסכומי עתק מאחר ובני הזוג נחשבים על ידי שוויץ לכאלה שמתגוררים "בשטח כבוש" שאינו נכלל בתחום מדינת ישראל, כך נודע ל-ynet.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הזוג הגיש אתמול (חמישי) תביעה בסך 5.6 מיליון שקל נגד רשות המיסים בישראל ופקיד שומה מחוז ירושלים. זאת, בטענה כי בקשתם להחזר מס שמגיע להם על פי אמנה למניעת מיסי כפל בין ישראל לשוויץ נדחתה על ידי שוויץ, בטענה כי הם אינם נחשבים לתושבי ישראל וכי מקום מגוריהם אינו נכלל בתחום מדינת ישראל על פי הרשויות בשוויץ, ועל כן האמנה אינה חלה עליו.
2 צפייה בגלריה
שכונת ברמות בירושלים
שכונת ברמות בירושלים
שכונת ברמות בירושלים
(צילום: AFP)
בתביעה נטען כי במקביל בני הזוג פנו אל שגריר שוויץ בישראל בניסיון להבין כיצד תושבי שכונת רמות אינם נחשבים לתושבי ישראל לצורך האמנה, והתשובה שהתקבלה משגרירות שוויץ בישראל היתה כי (בתרגום חופשי-ל.ד) "שוויץ מכירה במדינת ישראל בהתאם להחלטה 242 של מועצת הביטחון של האו"ם על בסיס הגבולות לפני מלחמת ששת הימים של 1967 (הקו הירוק).
"כתוצאה מכך, האמנות שנחתמו עם ישראל חלות רק במגבלות אלה. על פי המידע שנמסר על ידי מינהל המיסים הפדרלי וחקירותינו, האזור עם מיקוד (מציינים המיקוד ששמור במערכת-ל.ד) נמצא מחוץ למגבלה שצוינה, ולכן הסכם המיסוי הכפול אינו חל".
בתגובה לפניית ynet מסר בתגובה עו"ד אלון רון, בא כוח התובעים, כי "העובדות בתיק זה מגלות תקלה לפיה תושבי ישראל רבים חשופים לחיוב כפול במס על הכנסותיהם בחו"ל רק משום שמקום מגוריהם נתפס על ידי שוויץ, ואולי מדינות אחרות כמוה, כשטח שאינו שייך לישראל".

לא נכלל בתחום ישראל

בתביעה מצוין כי האישה היא בעלים של מניות, שקיבלה בירושה מאחיה המנוח בשתי חברות שוויצריות, המחלקות מדי שנה דיבידנדים. התובעים מציינים כי נקטו בהליך גילוי מרצון בנוגע להכנסות התובעת מהדיבידנדים שהתקבלו משתי החברות שהיא מחזיקה במניותיהן, מהם מנוכה מס במקור בשיעור של 35%, בהתאם להוראות דיני המס בשוויץ.
על פי התביעה, "הליך הגילוי מרצון, אשר לווה על ידי המחלקה למיסוי בינלאומי ברשות המיסים, נוהל על בסיס קביעת פקיד השומה, לפיה בהתאם לאמנה בין מדינת ישראל לבין הקונפדרציה השוויצרית בדבר מניעת מיסי כפל לגבי מיסים על הכנסה ועל הון, הדיבידנדים חייבים בשוויץ במס בשיעור של 15% בלבד, ולכן התובעת תוכל לפנות אל רשויות המס בשוויץ על מנת לקבל החזר בגין המס ששולם ביתר בשיעור של 20% מהדיבידנדים שחולקו לה.
"בסופו של הליך הגילוי מרצון, נוכח עמדת פקיד השומה ומחלקת המיסוי הבינלאומי בדבר תחולת האמנה, נחתם הסכם שומה והתובעים שילמו מס בסך כולל של 5.3 מיליון שקל בגין ההכנסות שנבעו מהדיבידנדים".
התובעים מציינים כי "הסכם השומה לא היה נחתם אלמלא יצאו הצדדים מהנחת הבסיס לפיה האמנה חלה בעניינה של האישה. לו ידעו התובעים כי האמנה אינה חלה עליהם, היו מדווחים על ההכנסות מדיבידנד ודורשים זיכוי של מלוא הסכומים ששולמו על ידי התובעת בשוויץ, דבר שהיה מוביל לכך שהם לא היו חייבים בתשלום סכום נוסף כלשהו לרשות המיסים בישראל.
2 צפייה בגלריה
תשובת רשות המיסים השוויצרית
תשובת רשות המיסים השוויצרית
תשובת רשות המיסים השוויצרית
לאחר חתימת הסכם השומה פנתה התובעת אל רשויות המס בשוויץ בבקשה לקבל החזר בגין המס שנוכה ביתר, נוכח האמנה. להפתעתה, בקשתה נדחתה בטענה שמקום מגוריה בשכונת רמות בירושלים הינו "שטח כבוש" שאינו נכלל בתחום מדינת ישראל לשיטת הרשויות בשוויץ ועל כן האמנה אינה חלה עליו".
בני הזוג טוענים כי "קביעה זו של רשויות המס בשוויץ שומטת את הקרקע מתחת להסכם השומה, שההתקשרות בו היתה בשל טעות שמקורה בקביעות נציגי רשות המיסים בישראל, שכעת ברור כי היו מוטעות ומטעות. בנסיבות אלה פנו התובעים לפני מספר חודשים לנציגי רשות המיסים בבקשה לקיום הליכי הסכמה הדדית עם שוויץ בהתאם לאמנה, על מנת למנוע מצב של כפל מס.
"בנוסף, ביקשו שמנהל רשות המיסים יעשה שימוש בסמכותו ויקבע כי ככל שהרשויות בשוויץ לא יחזרו בהן מעמדתן לפיה התובעת אינה נחשבת לתושבת ישראל לצורך יישום הוראות האמנה, הסכם השומה יבוטל, ויותר לתובעת זיכוי מלא של מיסי החוץ אשר נוכו במקור מהדיבידנדים הכלולים בהסכם השומה".

ממתינים לעמדת ישראל

התובעים טוענים כי על אף שחלפו למעלה מ- 10 חודשים ממועד פניית התובעים אל הנתבעים, טרם הושגה הסכמה עם שוויץ, והנתבעים אף אינם מסוגלים להעריך מתי תוכרע הבקשה לקיום הליכי הסכמה הדדית.
"כמו כן, רשות המיסים נמנעת ממתן הכרעה כלשהי בבקשה לבטל את הסכם השומה. כך מוצאים עצמם התובעים, שהינם כמובן תושבי ישראל לכל דבר ועניין אחר, במצב בו שילמו בפועל כ- 49% מס על הכנסה מדיבידנד, שחל עליה בהתאם לפקודה שיעור מס מקסימלי של 33% בלבד.
"התובעים ניסו ככל יכולתם לפעול בשיתוף פעולה עם הנתבעים כדי לפתור מצב אבסורדי ומזיק זה, אך ללא הצלחה, והנתבעים אף אינם מוכנים להתחייב כי המצב יתוקן. בנסיבות אלה לא נותר לתובעים אלא לפנות לבית המשפט על מנת שיורה על ביטול הסכם השומה והשבת הסכומים ששולמו על ידי התובעים מכוחו".
את התובעים מייצגים בהליך המשפטי עוה"ד אלון רון ואילת לשם ממשרד ורדי לשם רון, ובהליכי השומה רו"ח שוקי ויטה ושמוליק אלגרנטי ממשרד ויטה אלגרנטי ושות'.
מרשות המיסים בישראל נמסר כי "בשל חובת סודיות הקבועה בחוק לא נוכל להתייחס לדברים".