1 צפייה בגלריה
שוטר משטרה אילוס אילוסטרציה
שוטר משטרה אילוס אילוסטרציה
אילוסטרציה
(הרצל יוסף)
הורים לשוטר שמת בגיל 36 הגיעו לאחרונה להסדר פשרה מול משרד הביטחון ויקבלו הכרה כהורים שכולים: קצין התגמולים טען שבנם שירת פחות מ-10 שנים, כך שהתנאים להכרה בהם לפנים משורת הדין אינם מתקיימים, אך בעקבות עתירה שהגישו לבית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים הובאה בחשבון גם תקופת התנדבותו במשמר האזרחי.
המנוח סבל מסוכרת נעורים שהתפתחה בהיותו בן 15 ובגינה הותאם לו פרופיל 21. על אף הקשיים והמגבלות, הוא נלחם כדי לשרת בצבא וגויס לשירות מיוחד, שבמהלכו שירת כשנה בפיקוד דרום. החל מ-1983 שירת בהתנדבות במשמר האזרחי וב-1987 גויס, חרף מחלתו, לשירות פעיל במשטרת ישראל.
בשלהי 1995, בזמן מילוי תפקידו, הוא נדקר בכף רגלו הימנית ממסמר חלוד בבית המעצר במגרש הרוסים. האירוע הוביל לזיהום שהתפשט בכף הרגל. כתוצאה מכך חלה התדרדרות במצבו הרפואי ובתוך כשנה הוא נפטר לאחר שמערכות גופו הפנימיות קרסו.
הוריו הגישו בקשה לקצין התגמולים להכרה כמשפחה שכולה לפי חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום). בדצמבר 1997 דחה קצין התגמולים את הבקשה בנימוק כי אין קשר סיבתי בין תנאי שירותו של הבן לבין המחלה שממנה נפטר.
שנים רבות לאחר מכן, בהיותם כבני 90, נודע להורים כי במועד הגשת בקשתם הייתה בתוקף הוראת שר הביטחון מ-1977 הקובעת כי למשרתי קבע, שוטרים, סוהרים ואנשי כוחות הביטחון ששירתו יותר מ-10 שנים ונספו בתקופת השירות, יוענקו זכויות לפנים משורת הדין, גם אם מותם לא נגרם עקב השירות כנדרש בחוק.
בעקבות זאת הם הגישו בקשה לעיון חוזר, אך במאי 2021 החליט קצין התגמולים לדחות בקשתם בנימוק שהבן לא שירת במשטרה עשר שנים כנדרש על פי הוראת שר הביטחון. לשיטתו, תקופת התנדבותו של המנוח במשמר האזרחי אינה באה במניין תקופת שירותו.
על החלטה זו הגישו ההורים עתירה לבית המשפט באמצעות עו"ד אורי צפורי. הם טענו שקצין התגמולים מפלה אותם לרעה ביחס ל-118 משרתי כוחות הביטחון שנפטרו במהלך השירות אך לא עקב השירות, וזכו להכרה בזכויות לפנים משורת הדין מכוח הוראת שר הביטחון בין השנים 1977 ו-2004, אז בוטלה בהחלטת ממשלה. הם הדגישו כי תקופת שירותו הכולל של בנם עולה על עשר שנים ומורכבת מתשע שנים ותשעה חודשים שירות בשורות משטרת ישראל, כשלוש שנות שירות במשמר האזרחי, וכשנת שירות בצה"ל.
ההורים הוסיפו כי אין בהוראת שר הביטחון כל דרישה לרצף שירות, או מניעה לצבירת תקופת השירות הצבאי לשירות המשטרה. כמו כן, לדבריהם, אין בהוראה דבר המחריג את תקופת השירות ההתנדבותי ממשך השירות הכולל ולפי פקודת המשטרה מעמדו של חבר המשמר האזרחי יהיה כשל שוטר מבחינת חובות וזכויות.
לטענתם, גם בהתעלם מתקופת השירות במשמר האזרחי ובצה"ל, החלטת קצין התגמולים לוקה בחוסר סבירות קיצוני, שכן למנוח חסרו שלושה חודשי שירות בלבד במשטרה כדי להשלים עשר שנים. בעקבות הגשת העתירה ניאות קצין התגמולים, שיוצג על ידי עו"ד רונית שנצר יעקבי, להכיר בהורים. השופט אברהם רובין נתן תוקף של פסק דין להסכמת הצדדים.
• הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ ההורים: עו"ד אורי צפורי • ב"כ קצין התגמולים: עו"ד רונית שנצר יעקבי • ynet הוא שותף באתר פסקדין