לאחר דיון שארך שעות ותביעות של חברי כנסת להכניס תיקונים בתוכנית המענקים החדשה שיזם שר האוצר, ישראל כץ, אישרה היום (רביעי) ועדת הכספים של הכנסת, ביום האחרון לפני צאת הכנסת לפגרת בחירות, לקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק הסיוע במענקים חד-פעמיים במסגרת התוכנית לסיוע כלכלי, נגיף הקורונה החדש, בהוראת שעה.
החוק קובע כי עסקים ימשיכו להיות זכאים למענק הסיוע בעד השתתפות בהוצאות קבועות הדרושות להפעלת עסקיהם בתקופת הקורונה, בגין ירידה של 25% ומעלה במחזור העסקים - ולא 40% כפי שהיה ברוב חודשי שנת 2020 - גם בחודשים ינואר ופברואר 2021. בנוסף, נקבע פיצוי חד-פעמי לעסקים שסובלים מפגיעה ממושכת בגין המשבר.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
4 צפייה בגלריה
חנויות נסגרו לצמיתות בירושלים בעקבות משבר הקורונה
חנויות נסגרו לצמיתות בירושלים בעקבות משבר הקורונה
חנויות נסגרו בירושלים בעקבות משבר הקורונה
(צילום: גיל יוחנן)
מענק ההוצאות הקבועות משולם בעד תקופות זכאות של חודשיים, והתנאי הבסיסי לזכאות הוא ירידה במחזורים של פעילות העסק. על רקע העובדה שענפים רבים לא שבו להיקף הפעילות שהיה להם טרם פרוץ המשבר והחלטת הממשלה על סגר שלישי, קובע החוק כי תנאי הזכאות לחודשים-ינואר פברואר 2021 למענק הוצאות קבועות, ימשיך להיות במסגרת מתווה מדורג ובו ירידה של 25% עד 60% במחזור העסק ובהתאם לגודלו. מדובר בהארכת ההקלה בתנאי קבלת המענק לעומת נוסח החוק המקורי, שקבע ירידה של 40% עד 80%.
בנוסף, מסמיך החוק את שר האוצר להאריך את תקופת ההקלה - פיצוי החל מירידה של 25% במחזור - עד לחודש יוני 2021, שהינה כרגע המועד לסיום תחולת החוק וחלוקת המענקים.
על מנת לממן הקלה זו ואת הפיצוי החד-פעמי הנוסף שמעניק חוק זה, קובע החוק כי הפיצוי בגין מענק הוצאות קבועות לחודשים מאי ויוני 2021, יהיה מחצית מגובה הסכום ששולם עד לחודש זה. מענק מלא לחודשים אלה יוענק רק אם יתוקצב במסגרת חוק יסוד משק המדינה או במסגרת חוק תקציב לשנת 2021. למעשה, בוטל בכך הסיוע לעסקים לכל חודש יוני השנה.
4 צפייה בגלריה
מצפה כי עד חודש מאי העסקים יחזרו לפעול כרגיל. שר האוצר, ישראל כץ
מצפה כי עד חודש מאי העסקים יחזרו לפעול כרגיל. שר האוצר, ישראל כץ
מצפה כי עד חודש מאי העסקים יחזרו לפעול כרגיל. שר האוצר, ישראל כץ
(צילום: אבי מועלם)
שר האוצר כץ התייצב בוועדה להסביר את מטרת החוק ואמר כי "אין הכוונה לתקצב חצי מההוצאות הקבועות לחודשיים, אלא לתקצב באופן מלא את חודש מאי לבד, והנוסח נובע בכך שהמענק הינו דו-חודשי".
שר האוצר אמר עוד, כי נוכח קצב החיסונים הגבוה, הציפייה היא שעד לסוף חודש מאי, העסקים יחזרו לפעול כרגיל ולא יהיה צורך לחלק את המענק לחודש יוני, ולכן ההעדפה הייתה לתת כבר כעת סיוע נוסף לעסקים על חשבון חודש יוני, וכי במידת הצורך יעשו התאמות ויתוקצב גם חודש יוני באמצעות קופסאות קורונה או בדרך אחרת.

מענק חד-פעמי לאלו שנפגעו פגיעה ממושכת

בנוסף, קובע החוק מענק חד-פעמי חדש אשר יינתן לעוסקים שספגו במהלך המשבר פגיעה ממושכת. לעוסק שמחזור עסקאותיו עד 300 אלף שקל נקבע כי הפיצוי יוענק בהתאם לגובה הפגיעה בירידת מחזורו (בדומה למתווה הפיצוי בגין הוצאות קבועות):
  • על ירידה במחזור של 25%-40% - יקבל העוסק 3,000 שקל.
  • על ירידה של 40%-60% - יקבל בעל העסק 5,000 שקל.
  • על ירידה של 60% ומעלה - יקבל העוסק 9,000 שקל.
לעוסק עם מחזור עסקאות של מעל 300 אלף שקל, נקבע כי הפיצוי יהיה מחצית מסכום כל המענקים בגין הוצאות קבועות שקיבל, בתנאי שסכום זה לא יפחת מ-9,000 שקל ולא יעלה על 50 אלף שקל.
לעניין עסק עם מחזור של 300 מיליון שקל ומעלה, נקבע לבקשת הוועדה כי הפיצוי יהיה 60% מהסכום של כל המענקים בגין הוצאות קבועות שקיבל, עד לתקרה של 50 אלף שקל.

תנאי הזכאות:

עוסק שמחזור עסקאותיו עד 300 אלף שקל יהיה זכאי למענק בגין ירידת מחזור של לפחות 25% לעומת התקופה המקבילה בשנת 2019. התקופה הקובעת לעניין ההשוואה לירידת המחזור לעניין מענק זה, הינה ה-1 למרץ 2019 עד לסוף 2019.
עבור עוסק בעל מחזור של מעל 300 אלף שקל ועבור עוסק בעל עסק חדש, התנאי יהיה אם היה זכאי לשלוש תקופות ויותר של מענקי "הוצאות קבועות". הגשת תביעה לקבלת מענק הפגיעה הממושכת, תוגש בתוך 90 ימים מה-25 בינואר 2021.
סעיף שירד לבקשת רשות המיסים, למרות שנכלל בחוק המקורי, קבע כי סכום המענק בכל אופן לא יהיה גבוה יותר מההפרש בין מחזור העסק בחודשים מרץ עד דצמבר 2019 לבין סכום מחזור העסק בתקופה המקבילה בשנת 2020 בתוספת סכומי מענקי ההשתתפות בהוצאות הקבועות שקיבל בגין תקופה זו.
הסעיף ירד במפתיע מאחר שרשות המיסים הצהירה על קושי תפעולי להפעילו, וציינה לגבי פתרונות שהועלו מצד הייעוץ המשפטי לוועדה, כי הם יביאו לעיכוב הוצאת המענק לפועל. לעניין כך נקבעה רביזיה לבקשת הייעוץ המשפטי לוועדה.
4 צפייה בגלריה
מנהל רשות המיסים, ערן יעקב
מנהל רשות המיסים, ערן יעקב
מ"מ מנכ"ל משרד האוצר ומנהל רשות המיסים, ערן יעקב
(צילום: דנה קופל)
בנוסף, התווסף לחוק לבקשת הוועדה, כי החל מחודש ינואר 2021 יבוטל התנאי לפיו עסק שנפסל לו תיק ברשות המיסים בשנים 2018 ו-2019 לא יהיה זכאי למענקי הסיוע, גם אם הוא עומד בתנאים הקבועים בחוק, וכי כל מקרה שכזה ייבדק לגופו.
עוד נקבע במסגרת החוק, לדרישת הוועדה, כי לא יוטלו עיקולים על המענקים המעוגנים בו וכי תוארך התקופה לגבי מענק הסיוע לעצמאים ולשכירים בעלי שליטה בגין אובדן רווחים בשל התפשטות הקורונה (מענק סוציאלי לעסקים), כך שהמענק יחול גם לתקופת החודשים ינואר ופברואר 2021.
שר האוצר כץ אמר: "אני שמח על כך שגם בתקופה כזו שהממשלה מפוררת אנחנו מגיעים להסכמות למען העסקים השונים".

ח"כ ינון אזולאי, שניהל את הדיון, ציין כי "כל הוויכוחים כאן הם בגלל שכל חברי הכנסת מבקשים לפעול כמה שיותר למען האזרח ולמען העסקים, ואני מברך על כך כמובן".
במסגרת סיכום בין ח"כ אלכס קושניר לשר האוצר, הודיע נציג השר בתום הדיון כי משרד האוצר יפעל לתקצב את משרד התרבות בסכום של 15 מיליון שקל לטובת אולמות התרבות.
בתום הדיון ולאחר שאושר החוק פה אחד, נקבעה רביזיה על כלל החוק לבקשת ח"כ אחמד טיבי.