מסע של 14 שנים הגיעו לסיומו בפסק דין של בית המשפט העליון, אשר לאחרונה אישר סופית תוכנית ענק להקמת שכונה חדשה בת אלפי יחידות דיור ומאות אלפי מ"ר לתעסוקה ולמסחר, מוסדות ושטחי ציבור במזרח העיר רחובות. מדובר בתוכנית רחובות מזרח (תמ"ל 3003), החולשת על שטח של כ-2,200 דונם מזרחית לדרך מנחם בגין, ומאפשרת הקמה של כ-8,400 דירות חדשות. היא ממוקמת בין כביש 40 בדרום ועד מכון ויצמן בצפון.
התוכנית קודמה על ידי החברה הממשלתית דירה להשכיר וכוללת מתוך כלל יחידות הדיור גם 1,279 דירות שיוקצו לשכירות ארוכת טווח. עוד כוללת התוכנית כ-670 אלף מ"ר לבניית שטחי תעסוקה ומסחר, כ-500 אלף מ"ר לטובת גנים ושטחים פתוחים, כ-200 אלף מ"ר למוסדות ומבני ציבור, מסוף תחבורה ובית עלמין. הצפיפות הממוצעת בתוכנית היא של 28 יחידות דיור לדונם.
במסגרת התוכנית, לצד הקצאה של כ-185 אלף מ"ר לפארקים וגינות, יושקע תקציב לשיקום ושימור שלולית החורף, אשר נמצאת בסמוך, ותיוותר כפי שהיא וכחלק אינטגרלי מיתרת השטחים הפתוחים שגובלים בתכונית. מסגרת התוכנית, תוסב דרך בגין מדרך אזורית לרחוב עירוני, ואילו דרך 423 תוסט מזרחה לגבול המזרחי של השכונה.
היוזמה החלה בשמן של מספר משפחות, בעלי קרקע פרטיים מוותיקי רחובות, במסגרת של "שולחן עגול" אותו כינס מינהל התכנון, עם תיקון חוק הותמ"ל (הוועדה הארצית לתכנון מתחמים מועדפים לדיור), באופן שאפשר ייזום תוכניות רחבות היקף למגורים על קרקעות בבעלות פרטית. ב-2019 התוכנית אומצה על ידי עיריית רחובות, המועצה הארצית לתכנון ובנייה, קבינט הדיור והותמ"ל.
בית המשפט העליון דחה 9 ערעורים שהגישו בעלי קרקעות בתחום התוכנית על פסק דין של בית המשפט המחוזי בלוד שניתן ב-2023, במסגרתו נדחו עתירות מנהליות נגד החלטת הותמ"ל משנת 2022 לאשר את התוכנית. התוכנית אושרה במסגרת של איחוד וחלוקה ללא הסכמת הבעלים, והעתירות והערעורים התמקדו בסוגיית האיחוד והחלוקה.
המחלוקת העיקרית בין הצדדים נגעה להחלטת הותמ"ל - שלא להכליל במתחם האיחוד והחלוקה את שטחי דרך 423 וחלק משטח פתוח מיוחד שמוקם בחלק הצפוני של התוכנית. העתירות התייחסו לכך שלבעלי זכויות בשטחי הכביש והשטח הפתוח לא הוקצו זכויות בנייה בתוכנית, והם יהיו זכאים לתבוע פיצויים בגין שינוי ייעודם והפקעתם בהמשך.
בית המשפט העליון קבע כי פסק הדין של בית המשפט לעניינים מנהליים הוא נכון ומבוסס היטב, הן על העובדות והן על הוראות החוק, ולפיכך ולנוכח העובדה שבעלי הזכויות ערכו פעולות לקידום ביצוע התוכנית ואף נערכו עסקאות בקרקע, הרי שיש לראות בתוכנית "מעשה עשוי" ולא ניתן לשנותה.
התוכנית תוכננה לבקשת ראש העיר וצוות מנהל הנדסה על ידי משרד אדריכלים רוזנפלד ארנס, יחד עם צוות תכנון נרחב בשיתוף דירה להשכיר. החברה הכלכלית של רחובות מינתה את זית לב אדריכלים כדי להשלים את תכניות הפיתוח ביחד עם צוות מתכננים.
עו"ד מאיר פורגס, שותף בכיר במשרד עוה"ד ש. בירן ושות' ובא כוחם של בעלי הקרקע הפרטיים, אשר ליווה את התוכנית יחד עם עוה"ד נעה יגלה ויעד מינדיוק, אמר: "אני מברך את מוסדות התכנון ואת בית המשפט העליון, אשר מצא לנכון לאשר סוף-סוף באופן סופי את התוכנית החשובה הזו, המהווה בשורה לאלפי משפחות המשוועות לפתרונות דיור באזורי הביקוש במרכז הארץ, כולל דירות להשכרה בכמות יוצאת דופן".
ראש העיר ומחזיק תיק מינהל הנדסה, מתן דיל, אמר כי "הרובע המזרחי ואזור התעסוקה יכללו מערכות אשפה פנאומטיות, יפיקו חשמל, יחסכו כסף ויפעלו בעצמאות אנרגטית. מדובר בפרויקט בנייה ירוק וחדשני, ראשון מסוגו בישראל, שיקדש מגורים בבנייני בוטיק מתקדמים, לצד דרכי גישה נוחות, מערכת חינוך מתקדמת, תחבורה ציבורית, פארקים וריאות ירוקות, מתחמי תעסוקה ראשונים מסוגם בישראל, עתירי ידע ושיתופי פעולה, תוך שמירה על המרקם האקולוגי בשטחים הפתוחים הסמוכים".
מהנדסת העיר, אדריכלית דלית הראל, הוסיפה: "אני קוראת ליזמים להגיע ולקחת חלק בכנס החשיפה המיוחד שנקיים בשבוע הבא יחד עם השותפות והשותפים שלנו לפרויקט. לא מדובר בעוד פרויקט של בנייה רוויה, אלא בבניית רובע האקוסיסטם הראשון בישראל, שמקדש איכות חיים, נגישות גבוהה, בנייה איכותית, הפחתת עומסי תנועה ושמירה על עיקרון הקיימות – יצירת עיר שבה השמירה על הסביבה מהווה חלק עיקרי בשיקולי התכנון".
אבי זיתוני, מנכ"ל ובעלים של קבוצת זיתוני אשר עתידה להקים שני מתחמי יוקרה בשכונה עם כ-200 יח"ד, מציין: "מדובר באחת מעתודות הקרקע האחרונות של רחובות שנחשבת לעיר בעלת ביקוש רב עם היצע דירות מוגבל. תכנון השכונה משלב עקרונות בנייה ירוקה לצד אורבניות מודרנית עם דגש על נגישות תחבורתית, מוסדות חינוך, מבני ציבור, מתחמי תעסוקה ועוד. השכונה תספק מענה הוליסטי לצרכים של תושבי השכונה ותהפוך לאחת משכונות הדגל של האזור כולו".