מדד המחירים לצרכן שפורסם ביום שישי האחרון בארה"ב הציג עלייה של 6.8% בשנה האחרונה - השיעור הגבוה ביותר ב-39 השנים האחרונות. מהנתונים עוד עולה כי חלק גדול מהעליות נרשמו במוצרים בסיסיים כדוגמת מזון, אנרגיה, דיור, רכבים וביגוד, מה שהוביל לפגיעה קשה במיוחד עבור משקי בית בעלי הכנסה נמוכה, להם יש מעט מאוד חסכונות - אם בכלל.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
עליות המחירים החדות נובעות ממספר גורמים הקשורים רובם ככולם למשבר הקורונה המתמשך, ביניהם הריבית האפסית במדינה, הכספים הרבים שמזרים הממשל לשוק והמחסור הגדול בסחורות. במקביל, הסגרים השונים הובילו מצד אחד לעלייה בביקושים מכיוון שאנשים רבים נותרו בבתים, ומנגד למחסור חמור בעובדים שהוביל לעליית משכורות - מה שגם תרם למצב.
2 צפייה בגלריה
קניות בלאק פריידיי בקנטאקי
קניות בלאק פריידיי בקנטאקי
האינפלציה הגבוהה ביותר מאז 1982. קניות בארה"ב
(צילום: AP)
התוצאה: ב-12 החודשים האחרונים ההוצאות של משק בית ממוצע בארה"ב עלו בכ-4,000 דולר. כך לפי חישובים שערך ג'ייסון פורמן, כלכלן בוגר הרווארד ויועץ לשעבר לממשל אובמה.
בהקשר ישיר לכך, על אף שהמשק האמריקני התאפיין גם בעליות שכר מאז פרוץ המגפה, רבים מעידים כי עליות המחירים כל כך חדות שהן כמעט מבטלות את העלייה בשכר שקיבלו.
כך למשל, קארין דיקסון (55), עובדת מחסן מטנסי, טוענת כי ההעלאה שקיבלה בגובה 1.75 דולרים לשעה, לא מכסה ולו במעט את העלייה שלה בהוצאות, לרבות ביטוח הבריאות שהתייקר ועליות מחירי המזון והדלק, אשר לטענתה השפיעו במיוחד על מי שגר מחוץ לעיר ונאלץ לנסוע כדי לקנות מצרכים רבים. "אתה מרוויח יותר כסף, אבל אתה גם משלם יותר על אוכל ועל דלק רק כדי שתוכל לעבוד", היא אומרת.
ג'יימס לאוסון, בעל מאפייה ממסצ'וסטס, טוען כי העלייה החדה במחירי המזון, אשר הובילה לזינוק של 25% במחירי המרכיבים בהם הוא משתמש בחצי שנה האחרונה, אילצה אותו לייצר פחות קרואסונים ועוגות חתונה. "זה מלחיץ, יש לילות ללא שינה. לדעתי המצב יחמיר עוד לפני שהוא יתחיל להשתפר", מספר לאוסון, שטוען כי גילגל רק חלק קטן מעליות המחירים ללקוחות וכי המחזור שלו נפל ב-30%-40% לעומת השנה שעברה.
2 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן מסיבת עיתונאים חוגג את אישור תוכנית ה תשתיות ב קונגרס
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן מסיבת עיתונאים חוגג את אישור תוכנית ה תשתיות ב קונגרס
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. "ההוצאות של משק בית ממוצע עלו בכ-4,000 דולר"
(צילום: רויטרס )
לדבריו, 100 פאונד חמאה (כ-45 קילו) שעלתה לו בעבר 300 דולר, כעת עולה לו בין 450 ל-475 דולר. מכיוון שהוא לא רוצה לעלות את המחירים יותר מדי עבור הלקוחות, הוא נאלץ לספוג בעצמו חלק גדול מהעלות, מה שגורם לו לרכוש פחות ביגוד ואוכל. "במקום לקנות גלון דלק אחד, אתה קונה רבע גלון ובודק לכמה זמן זה יחזיק", הוא מספר.
סטו לאונרד, הבעלים והמנכ"ל של רשת סופרים משפחתית עם סניפים בקונטיקט ובניו יורק, סיפר כי הוא מצליח להימנע מהעלאה דרסטית במחירים לצרכן בכך שהוא חולק את העלויות בינו לבין הספקים. "אנחנו סופגים הרבה מהעליות ומנסים לשמור על מחירים נמוכים. נראה מה יהיה. השוק מאוד לא צפוי בתקופה הזו", הוא אמר.
במקביל, עליות מחירים חדות נרשמות גם מחוץ לארה"ב ולישראל. באירופה למשל, מחירי האנרגיה העלו את המחירים לצרכן לרמה הגבוהה ביותר מאז שהאיחוד האירופי הוקם, לפני למעלה מ-20 שנה.
האינפלציה השנתית ב-19 מדינות האיחוד עומדת על 4.9%, כאשר במדינות אחרות באירופה, בהן פולין, ליטא ותורכיה, המצב חמור בהרבה עם אינפלציה של 8%, 9% ו-21%, בהתאמה.