1 צפייה בגלריה
קשיש
קשיש
אילוסטרציה
(צילום: shuterstock)
בית משפט השלום בחיפה ביטל לאחרונה הליך חדלות פירעון שנפתח בעניינו של בן 81 שצבר חוב של יותר מ-2.5 מיליון שקל, אך חרף ארכות רבות שקיבל - לא הגיש דו"חות ומסמכים. השופטת מירב קלמפנר נבון קבעה כי בשל חוסר שיתוף הפעולה אין מנוס מביטול ההליך, למרות גילו ומצבו הבריאותי.
החייב הגיש בדצמבר 2020 בקשה לצו פתיחת הליכים והצהיר שחובותיו עומדים על סך כ-2.06 מיליון שקל. מדובר בניצול שואה, אלמן ואב לשני ילדים בגירים, שגר לבדו בדירה בת שני חדרים. לדבריו, הוא רכש את הנכס "בדמי מפתח" וכיום הוא משלם עבורו 250 שקל בחודש. הוא הוסיף כי אינו עובד משנת 2016 וניהל בעבר ובמשך כ-30 שנה עסק להשכרת ציוד למסיבות.
החייב ציין כי הוא סובל מבעיות בריאותיות רבות אך אינו מוגדר כנכה על ידי הביטוח הלאומי. סך כל הכנסותיו החודשיות עומדות על 4,246 שקל מקצבת זקנה.
במרץ 2022 הוגשה המלצת הממונה לביטול ההליך בעניינו מאחר שלא הגיש דו"חות חודשיים באופן סדיר. בנוסף הוא לא המציא אישורי מסירה לכל נושיו המוצהרים וקיים חשש כי מצבת הנשייה אינה סופית. עוד צוין כי טרם הובהרו זכויות החייב בעיזבון אשתו והוא התבקש להגיש תצהיר המפרט את נכסי העיזבון ודו"ח מיסוי מקרקעין על שמה אך לא עשה כן.
החייב השיב כי רוב חובותיו בהליך הם מלפני עשרות שנים. לטענתו, שלא עבדה רוב חייה, נפטרה ביולי 2020 ולא הותירה אחריה נכסים או מטלטלין שווי ערך. הוא הביע צער כל כך שהדו"חות החודשיים הוגשו באיחור והסביר כי בשל גילו, מצבו הרפואי והמגבלות שהיו לו בזמן הקורונה נמנע ממנו מלטפל בעניין באופן שוטף. הוא הוסיף כי יש לאפשר לו לחיות את שנותיו האחרונות ללא חובות או הגבלות.
במסגרת דיון שנערך במרץ השנה ניתנה לו ארכה של 30 יום להגשת המסמכים שנדרשו ממנו, תוך אזהרה כי אם לא יגישם ההליך יבוטל ללא התראה נוספת. אולם בתום התקופה הודיעה הנאמנת כי הוא לא הגיש את המסמכים וגם לא דו"חות חודשיים עבור החודשים ינואר-פברואר 2022.
עו"ד איריס שריקיעו"ד איריס שריקישי בראל
החייב השיב כי הגיש מסמכים ובתגובה טענה הנאמנת כי לא ניתן לדלות דבר מהמסמכים שהוגשו וכי הוא נוהג בשיטתיות בחוסר תום לב. בשלב זה ניתנה לו ארכה אחרונה בת 14 יום להמצאת המסמכים אך התקופה חלפה מבלי שהם הוגשו והשופטת קלמפנר נבון הורתה על ביטול ההליך.
היא ציינה כי מדובר באדם מבוגר אשר הופטר מתשלום חודשי והוא נדרש רק להגשת דו"חות חודשיים והמצאת מסמכים לצורך בירור מצבת נכסיו. אולם לכל אורך ההליך הוא לא פעל להגשת הדו"חות באופן סדיר וגם המסמכים הנדרשים לא הומצאו מטעמו, חרף ארכות מרובות שניתנו לצורך כך.
"ערה אני לנסיבות חייו הקשות של היחיד, גילו ומצבו הבריאותו ולכן אף ניתנו לו הזדמנויות מרובות להסרת מחדליו, אולם דרישת הגשת הדו"חות החודשיים והמצאת המסמכים אינה דורשת השקעת מאמץ מיוחד ובפרט, כאשר היחיד מיוצג", כתבה.
בנסיבות אלה, ומאחר שהחייב לא שיתף פעולה באופן מלא עם בעלי התפקיד ולמעשה מנע מהם מלהתחקות אחר מצבו הכלכלי, קבעה השופטת שאין מנוס מביטול ההליך בעניינו.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין • עו"ד איריס שריקי עוסקת בחדלות פירעון • הכותבת לא ייצגה בתיק • ynet הוא שותף באתר פסקדין