אחרי שאתמול (שני) הודיע בישיבתה הראשונה של ועדת הכספים הזמנית ח"כ משה גפני, כי הוא יבקש מהיועצת המשפטית של הוועדה ליזום הצעת חוק כך שבעת שהריבית במשק עולה, הריבית על המשכנתאות לא תעלה, היום מגיעה תשובתו של נגיד בנק ישראל, שנאם בכנס הפיקוח על הבנקים.
"אינפלציה קודם כל פוגעת בשכבות החלשות ולכן הכאב שכרוך בהעלאת הריבית הוא מובן ונלקח בחשבון אבל נועד כדי למנוע כאב גדול יותר בעתיד", חזר ירון על אמירותיו בימים האחרונים אך אז הוסיף: "מי שאינו מבין זאת ומנסה למצוא פתרונות פלא בראש ובראשונה עלול לפגוע דווקא בשכבות החלשות".
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לתוכנית כסף חדש ב-ynet radio
1 צפייה בגלריה
פרופסור אמיר ירון, ח"כ משה גפני
פרופסור אמיר ירון, ח"כ משה גפני
פרופסור אמיר ירון, ח"כ משה גפני
(צילומים: אלכס קולומויסקי, EPA)
"יתרה מכך, שינויים תכופים או יצירתיות יתר חקיקתית, שאין לה אח ורע בעולם המערבי, יוצרים סיכונים - הן לבנקים והן ללקוחות הפרטיים והעסקיים - בערעור הסביבה העסקית והמשפטית. שינויים אלה עלולים בסופו של דבר להחמיץ את מטרות החקיקה או האסדרה. חוסר ודאות כזה עלול לפגוע בכניסה של שחקנים חדשים, בפיתוח מוצרים מתקדמים ובתפיסה הבינלאומית כלפי השוק הישראלי ועצם היותו משק מתקדם המושתת על כלכלה חופשית".
ישראל עשתה כברת דרך ארוכה ומבורכת להפוך למדינה מתקדמת עם כלכלה מתקדמת - אל לנו לזלזל בכך או לאפשר צעדים שייפגעו בכך. אל לנו גם לקחת כמובן מאליו את אמון השווקים והגורמים השונים בכלכלה העולמית במשק הישראלי. מדינות שבהן פגע הדרג הפוליטי בעצמאות הבנק המרכזי גילו שאת אמון השווקים והמוסדות הבינלאומיים מרוויחים בעבודה קשה ומאומצת לאורך עשרות שנים, אך ניתן לאבד אותו בהרף עין".
במקביל, גפני התייחס בפתח דיון הבוקר בישיבת וועדת הכספים ליוזמת החקיקה שביקש לקדם בדיון אתמול וטען: "אני לא מתכוון לרדת מהעניין הזה, אני חוזר ואומר את שאמרתי אתמול – מחירי הדירות זהו נושא שאי אפשר לחיות אתו. מדובר בכל המגזרים וכל הציבורים. המדינה כאילו עומדת מהצד, אבל היא מספסרת בקרקעות כדי להרוויח כסף ועל זה משלם הזוג הצעיר, זה לא נגמר שם, ברגע שהדירה מוצעת למכירה, גם בשלב זה הזוג הצעיר משלם גם חלק למדינה, ואז הוא לוקח גם משכנתא, והוא חוטף גם ריבית.
"לעמוד מהצד ולתת נימוקים מלומדים למה אי אפשר להתערב בריבית זה לא מעניין בכלל, אנחנו צריכים לעשות פעולה - שהמשפחה שקונה דירה תוכל להגיע לדירה. זו לא איזו גזירת גורל, שהמדינה מכניסה את היד לכיס זה לא לקחת כספים, זה לתת עבור הזוג הצעיר. אני מבקש מהייעוץ המשפטי לוועדה להפעיל את כל כישוריהם, כדי לעשות חוק לעניין הזה, כדי שהמדינה תהייה חלק מהעניין, ואז נקיים דיונים ונראה איך אפשר להתקדם".
גפני ביקש אתמול לבחון את העניין משפטית, במיוחד לגבי מעמד ביניים ושכבות חלשות, שרוכשים דירה ראשונה. בבנקים כבר הבהירו שהדבר בלתי אפשרי וכי לא ניתן לנתק ריביות במשק מגובה הריבית על המשכנתאות. בימים האחרונים ציינו בנקאים כי הקפאה כזאת של ריבית המשכנתאות פשוט תמנע מתן הלוואות דיור בבנקים.
בדיון הסוער שהתקיים אתמול יחד עם הנגיד עלתה הטענה נגד חזירות הבנקים, שהגדילו מרווחים בין ההלוואות לפיקדונות בזמן העלאות הריבית, והגדילו את רווחיהם במיליארדים, ונראה כי עצם ההצעה הלא ריאלית נועדה בעיקר לשדר מסר לבנקים ולנגיד.
"העלייה בסביבת האינפלציה והריבית בתקופה האחרונה הובילו לרווחיות גבוהה של הבנקים", הבהיר היום ירון ופנה אל נציגי הבנקים בכנס: "בהקשר זה, הזכרתי את חשיבות האמון במערכת הפיננסית ואני מצפה מכם, לגלגל לציבור את עליית הריבית לא רק דרך ייקור האשראי אלא גם דרך עליית הריבית על הפיקדונות. אנחנו רואים שישנו שיפור מהותי בכיוון זה ואני מצפה שתהליך זה ימשיך ביתר שאת".