עם תחילת פרוץ מגיפת הקורונה במרץ 2020, יזם הנדל"ן בועז יונה, מי שהיה מנכ"ל ובעלי קבוצת הנדל"ן מהגדולות בישראל והורשע בעבירות מרמה וגניבה שהביאו לקריסה המהדהדת של חפציבה בשנת 2007 ולפגיעה באלפי רוכשי דירות, פנה במכתב אישי שכתב לבית המשפט המחוזי בירושלים, השופט אביגדור דורות, שדן בתיק פשיטת הרגל שלו מזה כמעט 15 שנים וביקש שוב לתת לו הפטר, כלומר, לפטור אותו מחובותיו. השבוע הבהירה לו המדינה שזה לא עתיד לקרות בקרוב.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
1 צפייה בגלריה
איש העסקים כשנעצר בעבר
איש העסקים כשנעצר בעבר
בועז יונה כשנעצר ב-2008. טעןף "שילמתי את חובי לחברה"
(צילום: תומריקו)
"לא נראה לי שזה יהיה מידתי ונכון להשאיר אותי בכול השנים של החקירות במצב של פושט רגל", כתב יונה במכתב אישי לבית המשפט שהוגש במסגרת נספח לבקשה שהגיש במרץ 2020 ונחשף עתה. יש לשער שחלקים במכתב הזה לא ממש ימצאו חן בעיניי הנושים או רוכשי הדירות בתיק שבו נטען כי היקף החובות שנתבעו הוא בסך של כ-1.8 מיליארד שקל.
"לא נראה לי הגיוני וראוי לאדם שעם כל ההכפשות עליו בנה שכונות שלמות לאזרחי ישראל ושילם את חובו לחברה צריך לסיים את חייו כפושט רגל עד יום מותו ללא כול תועלת לנושים". כתב יונה ופנה לשופט: "אני מאוד שמח ששיחק המזל לכל רוכשי הדירות בחפציבה והמחירים מ-2007 קפצו במקומות מסוימים גם בכ-250 אחוז ואף יותר. אבל כבודו, מה קורה איתי? עם משפחתי? היום אני כבר סבא. לא מגיע להם לראות אותי גם מחייך חיוך אמיתי? שילמתי את חובי לחברה. איפה הצדק? לא ברור לי למה לא מגיע גם לי שיקצבו לי את העונש. גם לרוצחים קוצבים את זמנם".

"בניתי שכונות ואז הפכתי לאסיר שמנקה פחי אשפה"

יונה התייחס במכתבו ממרץ 2020 לחקירות הכנ"ר, עוד בטרם עוכב לחקירה בינואר האחרון על ידי חוקרי המשטרה וחוקרי היחידה הארצית לחקירות של הממונה על חדלות פירעון בחשד להונאת נושים. "ניהלתי אימפריית בניה שייצרה כ-1000 דירות בשנה שרובן היה לזוגות צעירים. עבדתי ימים כלילות רק כדי לעמוד בהתחייבויות. בין יום הפכתי להיות אסיר שמנקה בין היתר בתי שימוש ופחי אשפה. החקירות שינו לנו את החיים. לאחר שהשתחררתי מהכלא לא היה מקום שהסכים להעסיק אותי. התמזל מזלי שמצאתי בסוף שני מעסיקים שהסכימו שאעבוד אצלם. אני מבקש שהחוקרים ימשיכו לחקור ואם יתגלה משהו שבמקרה שייך לי יילקח לקופת הכינוס".
והחוקרים אכן המשיכו לחקור. בהודעה שהגיש לפני מספר ימים הכנ"ר לבית משפט באמצעות עו"ד ציפי סלומון-דרמר מצויין כי "התנהלה מזה תקופה חקירה סמויה כנגד בועז יונה בחשד לביצוע עבירות פליליות על פי פקודת פשיטת הרגל. משהפכה החקירה לגלויה ונוכח החשד לביצוע עבירות על פי פקודת פשיטת הרגל ועד להתבהרות החשדות, אין מקום לדון בבקשת בועז יונה למתן הפטר" (כלומר, לפטור אותו מחובותיו-ל.ד) .
בתוך כך נודע כי המנהל המיוחד עו"ד יצחק מולכו הגיש לפני מספר ימים לבית המשפט בקשה להורות על תפיסת סך של 900 אירו במזומן שנמצאו בביתו של בועז יונה והעברתם לקופת פשיטת הרגל. מולכו מציין בבקשה כי הכספים נתפסו ומדובר בכספים שפושט הרגל יונה לא דיווח עליהם. עורכי דינו של יונה טענו מנגד כי מדובר בבקשה קנטרנית וכי הכסף שייך לאשתו: "מעבר לעובדה שמדובר בסכום כסף מגוחך, שכלל אינו מצדיק את הגשת הבקשה, אין מדובר בכספים של בועז יונה. הגברת תמר יונה אינה פושטת רגל, היא עובדת ומשתכרת ורשאית לחיות ולעשות בכספיה כראות עיניה".
יונה (61) חשוד כי פעל כביכול לאורך שנים על מנת להסתיר את הכנסותיו ונכסיו – בסכום כולל שנאמד בעשרות מיליוני שקלים - מפני הנושים שלו במהלך הליכי פשיטת הרגל. קבוצת חפציבה קרסה ב-2007 וכנגד יונה אישית נפתח תיק פשיטת רגל והוא הוכרז פושט רגל. החובות שנתבעו מיונה במסגרת הליכי פשיטת הרגל בהם הוא מצוי, מסתכמים ב-1.8 מיליארד שקל, בין השאר לכל הבנקים הגדולים.
קבוצת חפציבה, שתחתיה פעלו כמה חברות, היתה בראשית שנות האלפיים אחת מחברות הבנייה הגדולות בישראל. קריסתה טלטלה את הענף כולו. נגד יונה הוגש כתב אישום בפרשה ובמסגרת הסדר טיעון שנחתם עמו ביולי 2008 הוא הודה בשורה של עבירות פליליות. בית המשפט המחוזי גזר על יונה שבע שנות מאסר ותשלום קנס של 8 מיליון שקל ללקוחותיו, שהופחת בערעור בעליון ל-4 מיליון שקל. במרץ 2012 הוא שוחרר לאחר שנוכה שלישי ממאסרו על התנהגות טובה ועקב צפיפות בבתי הסוהר.
עו"ד רון סמוראי, בא כוח בועז יונה מסר בתגובה: "הליכי פשיטת הרגל של בועז יונה נמשכים מעל 15 שנים ללא כל תכלית. כל נכסיו מומשו לפני שנים רבות והוא שילם גם את הפיצוי בסך 4,000,000 שקל, שנפסק לשם פיצוי רוכשי הדירות. בניגוד לנטען על ידי הכונס הרשמי, החקירה החלה בתחילת שנת 2019 לאחר שבועז יונה ביקש לסיים את ההליכים בעניינו. מסיבה לא ברורה, מסרבים הכונס הרשמי והמנהל המיוחד להרפות מבועז יונה ומגלגלים חקירה משך שלוש שנים ארוכות מבלי שיש בה ממצאים ממשיים ושעלותה גבוהה מתועלתה. לבועז יונה לא נותרו נכסים להסתיר והוא אינו מסתיר נכסים וכופר בחשדות המיוחסים לו. אין לנו ספק כי גם סבב חקירות זה יסתיים ללא תוצאות. אנו סבורים כי אין כל סיבה לנהל הליכי פשיטת רגל נגד אדם משך 15 שנים, וגם לבועז יונה מגיע לנסות ולשקם את חייו וחיי משפחתו לאחר שנים כה רבות".
מהממונה על חדלות פירעון במשרד המשפטים נמסר: "ענייניו של בועז יונה נידונים בבית המשפט. לעמדת הכונס הרשמי אין מקום לאפשר לחייב שהותיר אחריו נושים רבים ואשר חובותיו נוצרו במרמה, לקבל הפטר מחובותיו בטרם תמוצה החקירה הפלילית בעניינו שעניינה, בין היתר, חשד לביצוע עבירות פשיטת רגל והסתרת נכסים במטרה להימנע מפירעון החובות לנושיו".