חברת התוכנה אורקל, יחד עם קבוצת משקיעים חיצוניים, נמצאת במגעים מתקדמים עם ממשל טראמפ להשתלטות על פעילותה העולמית של אפליקציית טיקטוק. על פי דיווח של תחנת הרדיו הציבורית האמריקנית (NPR), המהלך נועד להציל את האפליקציה הפופולרית מאיום הסגירה בארצות הברית.
על פי התוכנית המתגבשת, חברת ByteDance הסינית, הבעלים הנוכחיים של טיקטוק, תשמור על אחזקת מיעוט בחברה. עם זאת, אורקל תקבל את השליטה המלאה על האלגוריתם של האפליקציה, איסוף הנתונים ועדכוני התוכנה. חשוב לציין כי אורקל כבר מספקת כיום את התשתית הבסיסית של טיקטוק ברשת.
גורם המעורב ישירות בשיחות, שביקש להישאר בעילום שם, מסר ל-NPR כי "המטרה היא שאורקל תפקח ותשגיח באופן אפקטיבי על הנעשה בטיקטוק". הוא הוסיף כי "ByteDance לא תיעלם לחלוטין, אבל הבעלות הסינית תצומצם למינימום".
המשא ומתן עדיין בעיצומו, והתנאים הסופיים של העסקה עשויים להשתנות. נציגי אורקל והבית הלבן קיימו פגישה ביום שישי האחרון לדיון בעסקה הפוטנציאלית, ופגישה נוספת כבר תוכננה לשבוע הבא. על פי הדיווחים, אורקל מביעה עניין בהשקעה "בעשרות מיליארדי דולרים" בטיקטוק.
אחד האתגרים המרכזיים בעסקה, לפי מקורות בבית הלבן, הוא השגת אישור הקונגרס האמריקני. גם חברת מיקרוסופט נמצאת בין המשקיעים הפוטנציאליים המעורבים בשיחות.
מאסק עדיין בתמונה?
בימים האחרונים התפרסמו דיווחים מעניינים נוספים הנוגעים לעתידה של טיקטוק. על פי פרסומים, אילון מאסק, המיליארדר ומנכ"ל X (טוויטר לשעבר), טסלה ו-SpaceX, שוקל אף הוא להיכנס למרוץ הרכישה של טיקטוק. מאסק, הידוע בצעדיו הנועזים בתחום הרשתות החברתיות, כבר הוכיח את נכונותו לבצע עסקאות משמעותיות עם רכישת טוויטר תמורת 44 מיליארד דולר.
אם אכן יחליט מאסק להצטרף למרוץ, הדבר עשוי להשפיע משמעותית על המשא ומתן הנוכחי עם אורקל ולהעלות את מחיר העסקה. עם זאת, מומחים מעריכים כי הסיכויים שמאסק יצליח לרכוש את טיקטוק נמוכים יותר, בהתחשב במורכבות הרגולטורית ובהתנגדות הפוליטית הצפויה מצד הממשל האמריקני לריכוז כוח רב מדי בידי אדם אחד בתחום הרשתות החברתיות.
כזכור, הממשל הקודם, בסיוע מערכת המשפט, החליט על הפסקת הפעילות של טיקטוק בארה"ב, אלא אם ByteDance הסינית תמכור את הפעילות שלה באמריקה, בעקבות ענייני ביטחון לאומי. לקראת כניסת דונלד טראמפ לנשיאות, ואחרי שפעילות טיקטוק בארה"ב לא נמכרה בסופו של דבר לאף גורם, החברה הסינית הודיעה על הסרת האפליקציה ממכשירים סלולריים באמריקה. אולם, מיד לאחר מכן טראמפ אמר שיפעל בנושא, והאפליקציה שבה לפעול.