1 צפייה בגלריה
דנמציה אלצהיימר שכחה זקנה קשיש
דנמציה אלצהיימר שכחה זקנה קשיש
אילוסטרציה
(ShutterStock)
בית הדין הרבני הגדול קיבל לאחרונה ערעור שהגישה בת 87 על פסק דין שקיבל תביעה שהגיש בעלה בנפרד לפירוק השיתוף בדירתם, מה שהיה מחייב אותה להתפנות מביתה. הדיינים קבעו שהיא רשאית להמשיך ולהתגורר בדירה המשותפת כל זמן שלא התגרשו באופן רשמי.
הוויכוח בין בני הזוג הקשישים נסב על פרשנות הסכם ממון שאושר בבית המשפט למשפחה בדצמבר 2004, ובפרט סביב השאלה אם ההסכם מונע את פירוק השיתוף בדירה המשותפת שבה גרה האישה עד היום, לאחר שהבעל עבר לגור בדיור מוגן. בית הדין הרבני האזורי בתל אביב קיבל את תביעת הבעל לפרק את השיתוף בדירה, ונשען על כך שבפועל הסתיימו הנישואין, נוכח הפרדת המגורים, והוודאות שהצדדים לא ישובו עוד לגור תחת קורת גג אחת.
עו"ד צהלה הלויעו"ד צהלה הלוינריה אברהמי
על הכרעה זו הגישה האישה ערעור לבית הדין הרבני הגדול. לטענתה פסק הדין סותר את הסכם הממון שנחתם ושאושר בבית המשפט למשפחה ב-2004. לפי ההסכם דירת המגורים המשותפת תשמש אותם לכל ימי חייהם, את כל אחד מהם, גם לאחר פטירת בן הזוג האחר ואף אחד מהצדדים לא יהיה רשאי לפרק את השיתוף בה. היא הוסיפה שבית הדין התעלם מחיוב הבעל במדור הספציפי של אשתו.
ואכן, דייני בית הדין הגדול - הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא והרב ציון לוז-אילוז - קיבלו את הערעור שלה. הם הבהירו כי בית הדין האזורי לא קיבל את תביעת הגירושין של הבעל ולא חייב את האישה בקבלת גט. בנסיבות אלה, בהעדר פסיקה כלשהי הפוטרת את הבעל מתשלום מזונותיה של האישה ובכלל זה ממדורה, הרי שכחלק מהחיוב במדור הוא מחויב להעניק לאישה את הזכות לגור באותה רמת מגורים ובאותם מגורים ששימשו אותה עד כה (מדור ספציפי).
הדיינים הסבירו כי צו למדור ספציפי עניינו בכך שבית הדין מוציא צו המונע את האפשרות להוציא את האישה מהדירה (השייכת כולה או חלקה לבעל) שבה התגוררה עד עתה עם הבעל כבני זוג נשואים.
הם סיכמו כי מאחר שכל חיובי הבעל כלפי האישה בעינם עומדים, ומבלי להתייחס לשאלה אם הוא היה זכאי לתבוע את פירוק השיתוף בדירת המגורים לאור הסכם הממון, אין להורות על פירוק השיתוף בפועל של דירת המגורים. לפיכך נקבע שהאישה רשאית להמשיך לגור בדירה המשותפת כל זמן שהצדדים נשואים וכל זמן שלא ניתן פסק דין לגירושין.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ המערערת: עו"ד שמואל מורן • ב"כ המשיב: עו"ד מלכה צור וטו"ר מרדכי שיינין • עו"ד צהלה הלוי עוסקת בדיני משפחה • הכותבת לא ייצגה בתיק • ynet הוא שותף באתר פסקדין