מור היא לקוחה קבועה. בחורה משכילה ונאה, חדה כמו תער, רואת חשבון עצמאית. אין סיכוי שהדברים אצלה לא מתוקתקים כמו שצריך גם בעבודה וגם בחיים האישיים. היא בת 54, אם יחידנית שמגדלת שלושה ילדים. בארבע השנים האחרונות היא מנהלת זוגיות עם בחור מקסים ואפשר לראות על הפנים שלה שהאהבה פורחת.
יום אחד היא נכנסה למשרד כמו רוח סערה. "כמה פעמים אמרתי לה: אמא, תעשי צוואה... כמה התחננתי אליה... היא לא הקשיבה לי... עכשיו אני מתרוצצת ממקום למקום מנסה לנחש מה היה לה ומה היא הייתה רוצה שנעשה. אני יודעת שהיא התייעצה כמה וכמה פעמים עם עורך דין לעריכת צוואה אבל היא לא עשתה עם זה כלום בסוף. אני מותשת".
1 צפייה בגלריה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
זו הייתה הפעם הראשונה שראיתי אותה כל כך נסערת. גם בימי הגירושים הסוערים שעברה לא ראיתי אותה כל כך מיואשת.
תגידי, את, ערכת צוואה? שאלתי אותה. לרגע נעתקה נשימתה ומבטה הפך למבולבל. "אני?". כן כן.. את. ערכת צוואה לעצמך?
לקח לה כמה שניות להבין את השאלה ששאלתי, בהתחלה היא לא מצאה את המילים. "אבל אני צעירה", אמרה לבסוף. המוח האנושי שלה (כמו של כולנו) מצא תירוצים מפה ועד החלל למה היא לא צריכה לעשות צוואה. לשמחתי, כיאה לבחורה רציונלית וחדה היא הסירה מגננות התחילה לשאול שאלות ולבסוף מצאנו את עצמנו מקיימות סימפוזיון של שעה על ענייניי צוואות וירושה. למה בסוף היא החליטה לערוך צוואה? אביא בפניכם בקצרה 5 סיבות עיקריות:

"אבל אני צעירה"

"אין אדם יודע את יום פקודתו". אלו מילים הנכתבות בפתח צוואות רבות ומלמדות אותנו על אחת הסיבות החשובות לעריכתן. אנחנו אף פעם לא נדע מתי נלך לעולמנו. זוועות 7 באוקטובר המחישו עוד יותר את שבריריות החיים האלו ואת העובדה שהכול יכול להשתנות בשנייה ועלינו להיות מוכנים לכל תרחיש.
עו"ד עדי תנעמיעו"ד עדי תנעמיליצ'י

"הגרוש שלי יגע לי בכסף? אין סיכוי"

מה יקרה עם הרכוש שלי אחרי מותי? למי הוא יגיע? מי ינהל את הכספים? מי יהיה האפוטרופוס על הילדים שלי? שאלות מעין אלו נשאלות לא פעם בייעוץ לעריכת צוואה, בעיקר אם יש ברקע גירושים אך לא רק. יש הרבה שאלות שנשאלות ואפשרויות רבות במקרים מסובכים, לכן חשוב שאדם יביע את רצונו המלא בצוואה בפירוט ובאחריות כלפי ילדיו. לעיתים יש צורך למנות מנהל עיזבון מטעם בית משפט כי היורש אינו כשיר לנהל את הכספים.

"אנחנו בפרק ב', כבר עשינו הסכם ממון"

הידעתם שאם עשיתם הסכם ממון אבל לא עשיתם צוואה הילדים שלכם עלולים לקבל רק חלק מהרכוש שלכם? כן, גם אם קבעתם שכל אחד מוריש את רכושו לילדים שלו.

"הכי חשוב שהילדים יישארו מאוחדים"

חשוב לכם? ערכו צוואה מפורטת וברורה ככל האפשר. אתם מכירים את ילדיכם הכי טוב שיש. עריכת צוואה מונעת חיכוכים עתידיים וסכסוכי ירושה בין אחים.

כסף, כסף, כסף

לצערנו רוב סכסוכי הירושה נובעים מכסף. לעיתים, לא רק שבני המשפחה רבים על כסף, הם גם נאלצים לשלם מכיסם על מנת "לנחש" את רצון הנפטר. תעשו להם ולכם טובה, תהיו ברורים, תשאירו הוראות מסודרות ומנעו מלחמות מיותרות על כסף. זכרו: ענייני צוואה הם אינדווידואלים לכל אדם לפי נסיבות חייו, רכושו, רצונו האישי ועוד. למען השקט הנפשי שלכם ולמען משפחתכם.
• הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדיןעו"ד עדי תנעמי עוסקת בירושות וצוואות • הכותבת לא ייצגה בתיק • בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין • ynet הוא שותף באתר פסקדין