כשקר בחוץ וכל מה שבא זה לנחם את הגוף והנשמה מפני הקור, קל להיגרר למיני מאכלים, שלא בהכרח מועילים לגוף מבחינה תזונתית. למשל צ'יפס, פסטה, חטיפים למיניהם. נכון, עם טעם לא מתווכחים, וזו גם שאלה של מינון, אבל יש לזכור, שדווקא בחורף כדאי לשים לב יותר לתזונה שמועילה לגוף ומאפשרת לו להתמודד עם הקור, עם המערכת החיסונית ועם מצב רוח ירוד. במקביל יש לזכור, שמתח וסטרס נפשי מחלישים את מערכת החיסון. שלווה נפשית, הכרת הטוב וחשיבה חיובית יסייעו לעבור את החורף בשלום.
מאכלים ומשקאות מומלצים לחורף
מרק, מרק, מרק
כמה קל: להכנת רוב המרקים לא נדרשת יותר מרבע שעה עבודה ומשעה על האש, ויש מאכל בריא, מחמם ומנחם. אפשר מרק עוף של סבתא, אפשר מרק אפונה או מרק עדשים. בעיקרון, כל וריאציה שתעשו עם הירקות והתבלינים תיטיב עם הגוף.
תה ירוק וחליטות צמחים
תה ירוק מכיל רכיבים, שמסייעים להפחתת דלקת ומחזקים את מערכת החיסון. בחורף מומלץ לשתות גם חליטות צמחים, שמכילות חומרים בעלי תכונות אנטי־ויראליות ואנטי־חיידקיות. למשל: חליטת של היביסקוס, רוזמרין, שיבא, גי'נג'ר, מורינגה, מרווה רפואית.
קקאו
כבר לפני שנים התייחסו בדרום אמריקה לקקאו כאל משקה האלים, שמחזיר נעורים ומונע מחלות. יש להדגיש, מדובר בקקאו טהור ולא באבקה ממותקת. יש בקקאו הרבה פחות קפאין מבקפה, הוא מרגיע ומשביע, ובכפית קקאו יש כ־5 קלוריות בלבד. אפשר לקחת כפית קקאו, להוסיף תבלינים חמים, שמסייעים לגוף במלחמה נגד הקור. לשפות מים רותחים, להוסיף עוד קצת חלב סויה (או אחר) והנה משקה חם, טעים ובריא.
תבלינים מחממים
תבלינים שמחממים את הגוף ויכולים לשפר את הבריאות בחורף הם, בין היתר, קינמון, ג'ינג'ר, פלפל שחור, הל, כורכום, ציפורן ושום. כשמדובר בכורכום, יש לזכור שמה שעוזר לשיפור הספיגה והיעילות של הכורכומין הוא הפיפרין, הרכיב הפעיל שיש בפלפל השחור. מומלץ להוסיף קורט פלפל לכורכום.
צמחי מרפא מתאימים לחורף
יש צמחי מרפא, שנמצאו כבעלי פעילות אנטי־ויראלית ואנטי־חיידקית. למשל, ג'ינסנג סיבירי, אכיניצאה, אסטרגלוס, אשווגנדה, סמבוק שחור ושן ארי. הם מקטינים את הסיכון למחלות חורף ומסייעים בהקלה כשחולים.
שמן האורגנו: האורגנו ידוע כאחד הצמחים שיש לו קשת רחבה של סגולות ריפוי. הוא עשיר בכמות גדולה של וויטמינים שונים, סידן ומגנזיום ונוגדי חימצון. ניתן ליטול אותו בטיפות או בכמוסות. בין היתר הוא עוזר להתמודד עם הצטננויות ומחלות בדרכי הנשימה, מסייע לשמן את הגרון ואת הריאות, מייעל את תהליך העיכול, ומסייע גם להילחם בפטריות במערכת העיכול.
תוספי תזונה וויטמינים
לילך סרזו, מנהלת הדרכה ונטורופתית בכירה בחברת Ecosupp: "גם בעולם המודרני של היום הגוף זקוק לרכיבים חיוניים, שתמכו בו במשך אלפי שנים. רק שהיום הרבה יותר קשה לקבל אותם מהתזונה בלבד. אורח החיים המודרני מכניס את הגוף לסטרס כרוני, וגם החשיפה לשמש, מקור מרכזי לייצור ויטמין D, ירדה משמעותית בעקבות עבודה במרחבים סגורים, שימוש במסכים ומקדמי הגנה. תוספי התזונה משלימים חסרים, תומכים בתפקודי גוף חיוניים, ושומרים על מערכת חיסון מאוזנת ורמות אנרגיה תקינות".
ויטמין C
נוגד חמצון מרכזי התומך בהגנה על התאים ובפעילות מערכת החיסון. מסייע גם בייצור קולגן ובהפחתת עייפות.
ויטמין D3
בחורף רמות הוויטמין יורדות משמעותית בשל מעט שעות שמש. הויטמין חיוני לפעילות תקינה של מערכת החיסון, לספיגת סידן, לבריאות השריר והעצם ולאיזון דלקתי.
אבץ
מינרל חיוני המסייע לפעילות מערכת החיסון, להפחתת תהליכי דלקת ולתמיכה בחידוש תאים.
סרזו מדגישה, כי מינון נכון של נטילת הוויטמינים נקבע לפי מצב בריאותי אישי ורמות קיימות בכל גוף, וכן יש להתחשב בגיל, בתזונה ובנטילת תרופות קבועה, אם ישנה כזו. לכן רצוי לא אחת לקבל ייעוץ מקצועי להתאמת מינון. בנוסף יש לזכור, שפורמולות ליפוזומליות מסייעות להעלות את רמות הוויטמין בדם בצורה יעילה יותר לעומת ויטמין שאינו ליפוזומלי.
תרופת סבתא: מי אגסים וקינמון להקלה טבעית של שיעול וכאבי גרון
רכיבים:
3-4 אגסים
1 מקל קינמון או חצי כפית תבלין קינמון
1-2 כפיות דבש
3 כוסות מים
אופן הכנה:
לשטוף ולחתוך את האגסים לפרוסות - עם הקליפה, אבל ללא הליבה. להכניס לסיר עם מקל קינמון ולמלא במים עד לכיסוי האגסים.
להרתיח, להנמיך את האש, למעוך או לחורר את האגסים, ולבשל על אש נמוכה למשך כ 20 דקות.
לסנן את הנוזלים, לצנן מעט, להוסיף דבש לפי הטעם להגיש.
אפשר לשמור כמה ימים בקופסה סגורה ולחמם מחדש.







