
מאז "הנוקמים: סוף המשחק" (2019) אולפני מארוול נמצאים בתהליך מואץ של השמדת ערך. הנאיביים היו עשויים לחשוב שההצלחה הכלכלית המרשימה של "דדפול & וולברין" (2024) היא האור בקצה המנהרה. "קפטן אמריקה: עולם חדש מופלא" (Captain America: Brave New World) מבהיר שהמנהרה עדיין מאוד ארוכה ומאוד חשוכה. כל היבט בתהליך העבודה על הסרט, כמו גם בתוצר המוגמר, מעיד על עומק המשבר היצירתי. ספק רב אם הוא יחזיר את עלויות ההפקה, וספק גדול עוד יותר בנוגע ליכולתו לשקם את ההתלהבות של המעריצים למודי האכזבות.
"קפטן אמריקה: עולם חדש מופלא" - טריילר
(באדיבות פורום פילם)
לקוראים הפחות בקיאים אזכיר שהתואר "קפטן אמריקה" כבר לא שייך לסטיב רוג'רס (כריס אוונס), שפרש בסוף "סוף המשחק" לחיים של מימוש רומנטי בציר זמן מקביל. את התואר ואת המגן האיקוני הוא הוריש לסם ווילסון (אנתוני מאקי) שהיה "הפלקון". הפיכתו של קפטן אמריקה מגבר לבן ובלונדיני, בן הדור המכונה Greatest Generation (הדור שנלחם במלחמת העולם השנייה), לגבר אפרו-אמריקאי בן-זמננו, היא אירוע טעון מבחינה פוליטית. במארוול החליטו שהם לא יכולים להעלים עין ממורכבות זו, ולכן שאלת היסוד של ה"קפטן אמריקה" החדש היא של התחשבנות היסטורית בנוגע לאפליה הממוסדת כלפי אפרו-אמריקאים.
העונה הראשונה (והיחידה עד כה) של סדרת הטלוויזיה הירודה "הפלקון וחייל החורף" (2021) עסקה בתהליך שעובר ווילסון מדחייה של התואר שירש, ועד הנכונות להשלים עם קבלתו. השינוי נקשר להבנתו כי הוא יכול ליצוק לתפקיד משמעות פוליטית חריפה יותר מקודמו. הייתה זו סדרה מבולבלת להפליא בנוגע לשאלות כמו "מהו טרוריזם?" והאם אלו שמפוצצים בניין על יושביו התמימים הם בהכרח "האנשים הרעים" (כמובן שלא!). ווילסון יצר קשר סמלי עם אייזיה בראדלי (קארל לומבלי) חייל-על אפרו-אמריקאי ששירת את מדינתו במלחמת קוריאה רק כדי שיהפוך לאובייקט לניסויים אכזריים בשבי המדינה ששלחה אותו להילחם. בראדלי, הנושא על כתפיו הסמליות את כל הסבל האפרו-אמריקאי, נתן את החותם המוסרי שאפשר לווילסון לקחת על עצמו את התואר "קפטן אמריקה". משרת הפלקון שהתפנתה מאוישת כעת על ידי חואקין טורס (דני רמירז) ההיספני - לוטננט בצבא האמריקאי. בפרק האחרון של הסדרה היה נאום הטפה מגוחך של קפטן אמריקה החדש לסנטור שעליו הוא מנחית את הציווי המוסרי האופרטיבי "לעשות יותר טוב".
אם לא צפיתם בסדרה - ניצלתם. מצד שני, יש סיכוי שבכניסה ל"עולם חדש מופלא" תגלו פרטים ודמויות שעליהם לא ידעתם מעבר לסדרה מסוימת זו. הרקע לסרט הנוכחי מחייב גם את הצפייה ב"הענק הירוק" הלא-מוצלח מ-2008. למרות שההאלק גולם בו על ידי אדווארד נורטון, מארוול ממשיכים לחלוב את הסרט לדמויות בסרטי המשך כאילו מארק רפאלו מעולם לא תפס את מקומו של נורטון. מהסרט ההוא חוזר ל"עולם חדש מופלא" סמואל סטרנס "המנהיג" (טים בלייק נלסון) שהמוח שלו התנפח בגלל שדם ההאלק חדר אליו. ראשו עוות אבל הוא נעשה "ממש חכם". ישנו גם הגנרל תדאוס "ת'נדרבולט" רוס שרדף אחר גיבורי-העל ב"הענק הירוק" ובעוד חמישה סרטים לאחר מכן. גילם אותו בעבר וויליאם הארט המנוח, שכעת הוחלף בהאריסון פורד, והתקדם בתפקיד לעמדת נשיא ארצות הברית. גם בטי רוס (ליב טיילר) הבת של "ת'אנדרבולט", שלא הופיעה באף סרט של מארוול מאז "הענק הירוק", חוזרת להופעת אורח.
סרט נוסף שחשוב להבנת עלילת "עולם חדש מופלא" הוא "הנצחיים" (2021) במהלכו עמדה להתרחש לידתו של "טיאמוט השמימי" מתוך כדור הארץ, דבר שהיה מוביל לחורבן המין האנושי. כשתהליך הלידה נעצר נותר מעין אי שהוא למעשה ראש הייצור אדיר הממדים המלווה ביד ענקית שמתנשאת מהמים. בסרט הנוכחי הגופה של טיאמוט מתגלה כמאגר של החומר הפלאי "אדמנטיום", שכרייתו עשויה להיות בסיס לשיתוף פעולה בינלאומי, או להידרדרות לכדי מלחמה. "עולם חדש מופלא" מנסה ללכת בעקבות "קפטן אמריקה: חייל החורף" (2014) ו"קפטן אמריקה: מלחמת אזרחים" (2016) ולהיות מותחן אקשן-קונספירטיבי. אך כאשר העלילה משעממת ולא קוהרנטית, האקשן אינו מסעיר, והדמויות הראשיות דלות - אין כל מקום להשוואה בין מה שהיה לפני עשור ומה שמוצג כעת.
את הישראלים מעניינת במיוחד הופעתה של שירה האס בתפקיד של מי שהייתה אמורה להיות סוכנת-העל של המוסד רות בת-שרף המכונה " סָבְּרָה" ("צבר"). בקומיקס היא הופיעה לראשונה ב-1980, מצוידת בכוחות-על לא מבוטלים (יכולת מעוף באמצעות טכנולוגיה, כוח על-אנושי, כוחות ריפוי עצמי ולאחרים ועוד). וכמובן עם תלבושת איקונית המבוססת על צבעי דגל ישראל וכוללת מגן דויד דומיננטי. גם לפני 7 באוקטובר זוהי דמות ותחפושת טריגריות לאלו שהחליטו שקיום של ישראלים ויהודים לא בא להם בטוב. מרגע ההכרזה על שילוב הדמות זו נראתה כהחלטה אמיצה הגובלת בטמטום. היה ברור שהיא תעורר גלי מחאה קולניים, ולאחר 16 החודשים האחרונים המשבר רק הלך והחריף.
האס, שעל כישרונה אין חולק, צריכה לתבוע את מארוול על מה שעשו לדמות של רות בת-שרף ובעקיפין גם לה כשחקנית. כוחות העל הועלמו יחד עם התלבושת המזוהה עם הדמות. כך גם הרקע המקצועי כסוכנת מוסד. אין לדמות כל קשר לישראל ו/או יהדות מלבד אזכור זריז שהיא "נולדה בישראל". הרקע העכשווי שלה הוא בוגרת של תוכנית "האלמנה השחורה" שהייתה, כזכור, תוכנית אימון של מחסלות רוסיות (כמו צמד האחיות לבית רומנוב). אולי, עם העלייה הרוסית בשנות ה-90, נפתח ל"חדר האדום" סניף בצומת גלילות ליד מטה המוסד. הכוחות של בת-שרף מוגבלים ליכולות פיזיות מהסוג שנטשה רומנוב הפגינה אבל אלו בעיקרן יכולות תיאורטיות. בפועל יש להאס לא יותר מחצי דקה של לחימה - כמעט כדי לצאת ידי חובה. באותה מידה היא הייתה יכולה לגלם דמות של פקידה בבית הלבן.
4 צפייה בגלריה


באותה מידה הייתה יכולה לגלם דמות של פקידה בבית הלבן. מתוך "קפטן אמריקה: עולם חדש מופלא"
(צילום מסך)
אני לא חושב שאחטא בחוסר רגישות אם אומר שתהילתה של האס אינה מבוססת על מראה פיזי מטיל מורא. אבל הסרט שלל ממנה את יכולת ההבעה כשחקנית. בת-שרף לא מקבלת רגע של אמירה תבונית, ורוב הזמן מוגבלת להבעת פנים אינטנסיבית וחמוצה. יש רגע אחד, לקראת סוף הסרט, שבו היא אומרת הערה סרקסטית-קומית שמאפשרת לה לשחרר הבעה שהייתה יכולה להעניק לדמות עוד גרם אישיות. העורך ההזוי בוחר לקחת ברגע זה שוט שבו היא מצולמת מהגב, כדי שהדגש יהיה על הבעה סתמית בפניו של קפטן אמריקה. אם הייתי חושד בכשרים הייתי אומר שנעשה כאן מאמץ ייחודי למחוק כל זכר לדמות.
ללא דמויות מעניינות (בוודאי ללא דמות רע מעניינת), סיטואציות שכתובות היטב, או אקשן ראוי לציון, חווית הצפייה ב"עולם חדש מופלא" עגומה למדי. האטרקציה היחידה שעשויה להיחשב כמצדיקה צפייה היא הנוכחות של הווריאנט האדום של ההאלק. זה לא ממש סוד שהוא מופיע בסרט בגלל שנוכחות זו נמרחה בכל הפרסומות והטריילרים. אומר רק שיש יחס הפוך בין מידת הנוכחות של הדמות בחומרי השיווק ונוכחותה בפועל. זה מעט מדי, מאוחר מדי ובינוני מדי כדי להציל את הסרט. מידה מסוימת של הנאה יכולה להיות שאובה מכך שההאלק האדום, כפי שהוא מוצג בסרט, הוא דימוי הולם לנשיא ארצות הברית הנוכחי.
דרך החתחתים ש"עולם חדש מופלא" עבר ניכרת. צילומי הסרט החלו לפני כשנתיים. בעקבות התגובות השליליות שהראף-קאטים קיבלו ההפקה יצאה לשני סבבים נוספים של צילומי השלמה. הועפו חלקים משמעותיים ממה שצולם (לכן אורכו היחסית קצר של 118 דק') והוכנסו סצנות אקשן חדשות. אי-אפשר לדעת מה נזרק, אבל קל לנחש אלו רגעים הוספו בגלל האופן המלאכותי שבו דמויות מסוימות שתולות בעלילה. סרטו הקודם של הבמאי ג'וליוס אונה "פנים רבות לאמת" (2019), היה דרמה פסיכולוגית ראויה לצפייה, אבל אין טעם לקונן על הידרדרותו בסרט הנוכחי. זהו עוד מקרה של במאי קולנוע עצמאי שמארוול משתמשת בו ככותרת ריקה למערכת הפקתית שבה ההחלטות נלקחות מעל ראשו.
אם יש דבר שמוצג בסרט שמעורר ציפייה לקראת התגבשותה המחודשת של חבורת הנוקמים - הפעם תחת פיקודו של קפטן אמריקה החדש? התשובה היא "לא" נחרץ. אחרי האסון של בניית "תאנוס 2" שקרסה עם הקריירה של ג'ונתן מייג'ורס, נראה שמארוול הימרה על הסוס הלא נכון להוביל את מותג הזהב של גיבורי-העל. מי שלא מאמין מוזמן להישאר עד סוף כותרות הסיום בשביל לצפות בסצנת הטיזר היחידה והסתמית. אם זה יגרום לכם לצאת מהקולנוע מרוגשים לקראת הבאות אז שיהיה לכם בהצלחה.