סערת השידורים מאזור הפיגוע בתל אביב: גינוי חריף במיוחד של שב"כ, צה"ל והמשטרה על סיקור התקשורת את הפיגוע אמש (ה') בתל אביב. במכתב מאוחד שנשלח למערכות התקשורת נכתב:"האירועים הביטחוניים מחדדים את התפקיד המיוחד שיש לכל אחד מאיתנו: התפקיד המקצועי לספק ביטחון, לסקר את המציאות ולהביאה לידיעת הציבור, ולא פחות מכך: לחזק את תחושת הביטחון ולמנוע הפצתו של מידע כוזב וכזה שיש בו כדי להעצים את החרדה והבהלה בציבור.
"הפיגוע הקשה שהתרחש ברחוב דיזינגוף והעובדה שזירת הפיגוע ׳לא נסגרה' באופן מיידי, גרמה, לצערנו, להתנהלות תקשורתית שהזכירה מראות מתוכניות טלוויזיה שאין בינן ובין סיקור תקשורתי של אירוע ביטחוני כל קשר. חלק מערוצי התקשורת הפכו את המרדף אחרי המחבל לתוכנית ריאליטי של ממש, ללא צנזורה או ביקורת עצמית.
2 צפייה בגלריה
חיילים בתל אביב
חיילים בתל אביב
חיילים בתל אביב
(צילום: יובל חן)
"כלי התקשורת שידרו בשידור חי את המתרחש, צילומי המרדף אחרי המחבל הנתעב שודרו ללא כל מסננים, לכל בית בישראל, ולצערנו גם לאויב. בין היתר, פורסמו ונחשפו, כבדרך אגב, גם פניהם של לוחמים ביחידות מיוחדות, שיטות פעולה, אמצעי לחימה וציוד. למרות בקשותינו החוזרות ונשנות לכתבים ולצוותי הצילום, נחשפנו לתיעוד שיש בו סכנה של ממש לכוחות שפעלו ולבטח גם לאנשי התקשורת".
עוד הוסיפו במכתב:"לא יעלה על הדעת כי צוותי תקשורת יצרפו את עצמם ללא אישור לפעילותם של כוחות מיוחדים ומסווגים, לסריקות מדלת לדלת כשהם משדרים מעבר לכתפיהם של הלוחמים בזירה, תוך שהם מסכנים את הפעילות המבצעית ואת הכוחות עצמם. לצד זאת, היינו עדים גם לעלייה מדאיגה בהדהוד אינפורמציה לא מבוססת, חלקה אף מידע כוזב של ממש - מידע שיש בו כדי לזרוע בהלה בציבור ולפגוע בחוסנה של מדינת ישראל".
גורמי הביטחון הדגישו כי הם "מבינים היטב את תפקידה וחשיבותה של התקשורת במדינה דמוקרטית, ואנו רואים בעצמנו שותפים מלאים כדי לסייע בעדה לדווח מידע אמין בזמן אמת בבחינת 'חובת וזכות הציבור לדעת'. עם זאת, אסור שאירועים מסוג זה יסתיימו בפגיעה של ממש בכוחות הביטחון.
"על אף האמור לעיל אנו מודיעים על כוונתנו לפעול בהקדם על מנת להפיק לקחים ולשפר את פעילותם של הגופים שאנו מייצגים בזירת אירועים ביטחוניים. זוהי חובתנו. עם זאת, אנו סבורים שישנו הכרח כי יופקו לקחים גם בכלי התקשורת באשר לסייגים מסוימים שיש להציב בעת סיקור זירת אירוע ביטחוני בזמן אמת. לצד הרצון וההכרח להביא את המידע לציבור מוטלת על כולנו אחריות כבדה לאופן בו נעשים הדברים". בתוך כך, מועצת הרשות השנייה התכנסה היום לישיבת חירום לאור הסיקור "התקשורתי החריג והפוגעני במהלך הפיגוע אמש", כפי שהגדירו זאת ברשות. בהודעה מטעם הגוף שמפקח על הטלוויזיה והרדיו נמסר כי ב"סיקור שנראה כי היה בו כדי להקשות, לשבש ואף לסכן את פעילות כוחות הביטחון וחשף לכאורה מידע בטחוני רגיש העלול לסכן את ביטחונם של אזרחים ואנשי כוחות הביטחון".
במהלך הישיבה שנערכה לבקשת שר התקשורת, יועז הנדל, הדגישו חברי המועצה כי הסיקור הטלוויזיוני "חצה קווים אדומים תוך חשש ממשי לשיבוש ולפגיעה בפעילות גורמי הביטחון, כולל חשיפות מידעים ותדרוכים מבצעיים בזמן אמת וזהויות של יחידות ולוחמים. מדובר בפעולות שעלולות לפגוע בפעולות גורמי הביטחון לניטרול הסכנה המיידית לחיי אדם ואף לסכנם בעתיד".
המועצה הורתה להנהלת הרשות השנייה לבצע בדיקה מעמיקה של אופן התנהלות הערוצים מול הכללים המחייבים אותם, וכן להביא המלצות למועצה בדבר הצורך בעדכון הכללים על מנת למנוע פגיעה בביטחון הציבור ובכוחות הביטחון בעתיד. "זכות הציבור לדעת היא ערך עליון, אך היא אינה גוברת על זכותם של אנשי כוחות הביטחון לבצע את פעולתם בבטחה ובמקצועיות. בכל מקום בו חיי אדם מוטלים על הכף יש לנהוג במשנה זהירות ובאחריות", אמר יו"ר מועצת הרשות השנייה, עדן בר טל.
כפי שפורסם ב-ynet תלונות הצופים על אופי הסיקור הולכות ומצטברות, ומהרשות נמסר כי נערמו כבר אלפי תלונות בנושא.
2 צפייה בגלריה
יועז הנדל
יועז הנדל
שר התקשורת, יועז הנדל
(צילום: שאול גולן)
עוד לפני הישיבה הודיעו בחדשות קשת כי ערכו הבוקר ישיבת הפקת לקחים רבת משתתפים על המשדר אמש. בישיבה הוחלט על ניסוח כללים ברורים לשידורי פיגועים. גם חדשות רשת הודיעה כי הם "מקיימים תהליך חשיבה לגיבוש קוד חדש ומחמיר להעברת שידורים מהסוג הזה, זאת לצד המשך העבודה המקצועית שלנו והתגובה בזמן אמת לכל ההתרחשויות, בהן אנו מביאים במהירות ובאחריות את התמונה המלאה ביותר לצופינו".
שר התקשורת הנדל לא מסתפק בישיבת המועצה ובמסקנות - והוא צפוי לכנס ישיבה עם גורמי הביטחון על מנת לדאוג שהסיקור מאמש לא יחזור על עצמו.
פורסם לראשונה: 14:57, 08.04.22