לא רק בישראל - החודש שעבר היה חם: מי שציפה לקור חורפי וגשמי ברכה בינואר החולף, התאכזב לגלות אנשים בחולצות קצרות ומערכות השקיה שפועלות בשדות. מנתוני שירות מעקב שינויי האקלים "קופרניקוס" של האיחוד האירופי עולה כי ינואר היה חם ב-1.75 מעלות צלזיוס מהתקופה הטרום-תעשייתית, מה שהמשיך מגמה מדאיגה של שיאים היסטוריים בשנים 2023 ו-2024, בעידן שבו פליטת גזי חממה על ידי בני האדם מחמירה את התחממות כדור הארץ.
הכינרת בירידה
(צילום: שי מזרחי, איגוד ערים כינרת)
למרות ציפייתם של מדעני האקלים לראות את השפעתה של "לה-ניניה" (הילדה הקטנה) - תופעת טבע שמקררת את מזרח האוקיינוס השקט לתקופה של שנה עד שלוש שנים, מה שיוצר את ההשפעות ההפוכות של תופעת "אל-ניניו" (הילד הקטן) על מזג האוויר העולמי - הם התאכזבו לגלות כי השפעתה מינורית. למעשה, הממצאים החריגים בניטור מזג האוויר העולמי נושאים עימם אזהרה ברורה: כל שבריר של התחממות מגביר את העוצמה והתדירות של אירועי מזג אוויר קיצוניים כמו גלי חום קטלניים, גשמים עזים והרסניים ובצורות חמורות.
ינואר האחרון היה חם ב-0.09 מעלות צלזיוס מהשיא הקודם של ינואר, שנרשם בשנת 2024 - "מרווח גדול" במונחי טמפרטורה עולמית, אמר ז'וליאן ניקולס, מדען אקלים מ"קופרניקוס", ל-AFP. ניקולס הופתע כמו יתר עמיתיו מההיעדר ההשפעה של "לה-ניניה" על הטמפרטורה הגלובלית.
עם זאת, למרות המגמה המדאיגה לפיה הטמפרטורות העולמיות בשנים 2023 ו-2024 חצו בממוצע את רף ה-1.5 מעלות צלזיוס שנקבע שאין לעבור אותו בהסכם האקלים עליו חתמו 196 מדינות לפני כעשור, יש מי שמאמין כי 2025 תדורג כשנה השלישית הכי חמה בהיסטוריה.
צוות המומחים של "קופרניקוס" אמר שהוא יעקוב מקרוב אחר טמפרטורות האוקיינוסים במהלך השנה הנוכחית, במטרה להתחקות אחר דפוסי האקלים האפשריים (ב-2023 ו-2024 הן היו גבוהות במיוחד). האוקיינוסים הם מווסת אקלים חיוני ושקע פחמן, כך שמים קרירים יותר יכולים לספוג כמויות גדולות יותר של חום מהאטמוספרה, ולסייע בהורדת טמפרטורות האוויר.
הם גם אוגרים 90% מהחום העודף שנלכד על ידי שחרור גזי חממה על ידי האנושות. חשוב להזכיר בנקודה זו, כי כל הפרה ופריצה של גבול ההתחממות ביחס לתקופה הטרום-תעשייתית, עלול להוות לדעת המומחים נקודת מפנה קריטית. לדבריהם, עלולות להיות לכך השלכות הרסניות ואף בלתי הפיכות עבור מספר מערכות חיוניות על פני כדור הארץ, שמסייעות בהפיכתו לכוכב לכת בעל תנאי מחייה סבירים.
פרופ' ביל מקגווייר, מדען אקלים מהקולג' האוניברסיטאי בלונדון, אמר שזה "מדהים ומפחיד" שהטמפרטורות בינואר שברו שיאים בלתי צפויים. עם זאת, ד"ר ג'ואל הירשי, מהמרכז הלאומי לאוקיאנוגרפיה של בריטניה, הזהיר מהסתמכות מוחלטת על נתוני חודש בודד, כשלדבריו ייתכן שהעלייה בטמפרטורות נובעת מהשפעות של תופעת "אל-ניניו" - בה חום מהאוקיינוס זורם אל פני הים, ומהם אל האטמוספרה וגורם לה להתחמם - שהשתלבו על "לה-ניניה", שאמורה להוביל כאמור לירידה זמנית בטמפרטורת פני האוקיינוסים, דבר שמוביל לשינויים במשטרי הרוחות העולמיים ובכמויות המשקעים האזוריות, במיוחד במדינות הגובלות באוקיינוס השקט.
על דבר אחד כלל המומחים הינם תמימי דעים: שריפת דלקים מאובנים היא מהגורמים הראשיים להתחממות הגלובלית ארוכת הטווח, אם כי גם לגורם הטבעי ישנה השפעה על הטמפרטורות משנה לשנה, כמו למשל "אל-ניניו".
4 צפייה בגלריה


גרף בו מתוארות חריגות טמפרטורה חודשיות גלובליות לפי שנה בהשוואה לתקופה הטרום-תעשייתית (במעלות צלזיוס)
(איור: AFP)
באיחוד האירופי משתמשים במיליארדי מדידות מלוויינים, ספינות, מטוסים ותחנות מזג אוויר כדי לבצע את חישובי האקלים. כלל המערכים הללו מספקים נתונים משנת 1940 ואילך, אולם מקורות אחרים של נתוני אקלים - כמו ליבות קרח, טבעות עצים ושלדי אלמוגים - מאפשרים למדענים להרחיב את מסקנותיהם תוך שימוש בראיות מהעבר הרחוק אף יותר.
להערכת המומחים בתחום, התקופה הנוכחית היא ככל הנראה החמה ביותר שהייתה בכדור הארץ ב-125 אלף השנים האחרונות. בעוד שההתפתחויות האחרונות אינן מאותתות על פריצה קבועה של הגבול הקריטי, שלדברי מדענים נמדד על פני עשרות שנים, הרי שמדובר באות אזהרה לאנושות שאנו מתקרבים לנקודת האל חזור הרבה יותר מהר מהצפוי. הדברים אמורים נוכח הערכות פסימיות יותר, שהיעדר פעולה להפחתת הפליטות המזיקות שמה את כדור הארץ ותושביו על המסלול לעלייה בטמפרטורות של יותר מ-2 מעלות צלזיוס, עוד במאה הנוכחית.