נציגים של כמעט 200 מדינות התכנסו אתמול (יום שני) כדי להמשיך במשא ומתן הבוער, תרתי משמע, על הפן המדעי של ההתחממות הגלובלית. המפגש נערך בעיר האנגג'ואו (Hangzhou) שבסין, בעקבות השנה החמה ביותר בהיסטוריה המתועדת, וברקע ההשלכות מעוררות הדאגה שנובעות מקצב ההתחממות הגלובלית.
השיחות בין הנציגים מתקיימות ברקע ההצהרות של נשיא ארה"ב החדש-ישן, דונלד טראמפ, על כך שאחת מפולטות גזי החממה הגדולות בעולם פורשת מהסכם האקלים שנחתם בפריז לפני כעשור. אם לא די בכך, הרי שהצהרותיו של הנשיא טראמפ, לפיהן יתמוך בהגברת קידוחי הנפט, מתכתבות עם דיווחים על כך שארה"ב לא שלחה נציגים לכינוס החשוב שעתיד להיערך חמישה ימים. סגן מנהל תוכנית האקלים של גרינפיס ארה"ב, ג'ון נואל, אמר שעבודת הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי האקלים צריכה להיעשות עם או בלי ארה"ב.
מטרת השיחות היא לגבש תוכניות שיהוו את הבסיס של הדוח הבא מטעם הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי האקלים (IPCC), שהוקם ב-1988 על ידי שני ארגונים של האו"ם - הארגון המטאורולוגי העולמי (WMO) והתוכנית הסביבתית של האו"ם (UNEP) - וכן על ידי ממשלות המדינות החברות באו"ם, במטרה לכמת את שינויי האקלים שהתרחשו מתחילת המאה ה-20 ולהציג את הסיכונים הנובעים מהם. השאלה היא האם המפגש, שעוסק בפן המדעי של שינויי האקלים, בהשפעות שיש להם ובפתרונות להפחתת פליטות גזי החממה, יצליח להשיג את יעדיו כחלק מהמאמצים להתמודד בהצלחה עם העלייה בטמפרטורות.
למרות שמדינות עשירות רבות ומדינות מתפתחות החשופות ביותר להשפעות האקלים תומכות בלוח זמנים מואץ, שכן הן מבינות את גודל השעה, הן מתמודדות עם התנגדויות מצד חלק מיצרניות הנפט והמזהמות הגדולות, כמו הודו וסין. בפתיחת הפגישה, שמתקיימת ברובה בדלתיים סגורות, ביקשו בכירי האו"ם להאיץ את ההליכים. "אנחנו חייבים לפעול בדחיפות לא רק למען כל מי שסובל מהשפעות משבר האקלים כיום, אלא גם עבור הדורות הבאים. עלינו לקבל החלטות הרות גורל לגבי עתידו של כוכב הלכת שלנו, על בסיס הראיות והידע שעומדים לרשותנו", נאמר בתחילת השיחות.
בוועידת האקלים שנערכה בדובאי (COP28) לפני כשנה וחצי, יצאו המשתתפים בקריאה פרוצת דרך לעולם להתרחק מתעשיית הדלקים המאובנים (גז, נפט ופחם). עם זאת, מאז עברו הרבה מים בנהר, ונראה כי האינטרסים של מעצמות ויצרניות הגז והנפט גברו על הרצון לצמצם את הפליטות המזיקות.
מאז 1990 - השנה שבה פורסם דוח ההערכה הראשון מטעם הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי האקלים - פורסמו עוד שישה דוחות. כעת, התכנון הוא לפרסם את דוח ההערכה השביעי ב-2028, כשהתובנות אליהם יגיעו משתתפי הכינוס בהאנגג'ואו, יהיו כאמור הבסיס לאותו דוח.
עם זאת, סין, סעודיה, רוסיה והודו היו בין המדינות שדחו את לוח הזמנים לפרסום הדוח, בטענה שמדובר בלוח זמנים נמהר למדי. מהעבר השני של המתרס, התומכים בלוח הזמנים שנקבע, מציינים כי ממצאים חדשים בתחומי מחקר המתפתחים במהירות, עם השלכות גלובליות של שינויי האקלים, טומנים בחובם חשיבות רבה עבור קובעי המדיניות שנדרשים להכין תוכניות אקלים חדשות ועדכניות.
גל חום כבד באירופה ביולי
(צילום: רויטרס)
אנשי הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי האקלים מזהירים שהעולם בדרך לחצות את סף ההתחממות ארוך הטווח של הסכם פריז, שעומד על 1.5 מעלות צלזיוס מעל לרבות הטרום-תעשייתיות בתחילת העשור הבא. יחד עם זאת, יש לא מעט מחקרים שנערכו בעת האחרונה, לפיהם העולם יחצה את הרף הזה עוד בעשור הנוכחי.
חברות ברית מדינות האיים הקטנות (AOSIS) - ארגון בינלאומי המאגד מדינות איים ומדינות חוף נמוכות ברחבי כדור הארץ (44 מדינות, 39 מתוכן חברות באו"ם) - יצאו בקריאה נואשת לקהילה הבינלאומית, שכן הן עלולות להפוך לבלתי ראויות למגורים בעשורים הקרובים בשל עליית גובה פני הים. "הישרדותנו תלויה במלחמה בשינויי האקלים", אמרה אילנה סייד, שגרירת פלאו באו"ם ויו"ר ברית מדינות האיים הקטנות. "המטרה של הסכם פריז, לשמור על עליית הטמפרטורה על לא יותר מ-1.5 מעלות צלזיוס מעל הרמות הטרום-תעשייתיות עדיין אפשרית מבחינה מתמטית. יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי זמן לא פועל לטובתנו", הזהירה ראשת התוכנית הסביבתית של האו"ם, אינגר אנדרסן.