חקלאים שתו לראשונה חלב מבעלי חיים במרכז אירופה בתחילת העידן הניאוליתי, לפני כ-7,400 שנה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם השבוע. הדבר שיפר את יכולתם של בני האדם להתפרנס מתוצרי חלב וביסס את היסודות המוקדמים של תעשיית החלב.
2 צפייה בגלריה
שרידי של כלי קרמיקה שאותר בצרפת והיה בשימוש של בני תרבות ה"לינארבנדקרמיק"
שרידי של כלי קרמיקה שאותר בצרפת והיה בשימוש של בני תרבות ה"לינארבנדקרמיק"
שרידי של כלי קרמיקה שאותר בצרפת והיה בשימוש של בני תרבות ה"לינארבנדקרמיק"
(צילום: Emmanuelle Casanova)
המחקר הבינלאומי, בראשות חוקרים מאוניברסיטת בריסטול, פורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences ( PNAS ). במחקר תוארה טכניקה חלוצית לתיארוך עקבות שומן חלב שנשמרו בדפנות כלי חרס מהמאה ה-54 לפנה"ס. שיטה זו מתמקדת בחומצות שומן משאריות שומן מן החי, מה שהופך אותה למתאימה באופן ייחודי לאיתור מוצרי מזון מבוססי חלב בתקופה הפרהיסטורית.
"מדהים להיות מסוגל לתארך במדויק את תחילתו של ניצול החלב על ידי בני האדם בתקופה הפרהיסטורית. התפתחות האגרו-פסטורליזם שינתה את התזונה האנושית הפרהיסטורית על ידי החדרת מוצרי מזון חדשים, כגון חלב ומוצרי חלב - תהליך שנמשך עד היום", אמרה ד"ר עמנואל קזנובה, מהמוזיאון הלאומי להיסטוריה של הטבע בפריז, שערכה את המחקר תוך כדי השלמת הדוקטורט שלה בכימיה ארכיאולוגית באוניברסיטת בריסטול.
2 צפייה בגלריה
חלק מכלי קרמיקה שאותר באנזיסהיים שבצרפת והיה בשימוש של בני תרבות ה"לינארבנדקרמיק"
חלק מכלי קרמיקה שאותר באנזיסהיים שבצרפת והיה בשימוש של בני תרבות ה"לינארבנדקרמיק"
חלק מכלי קרמיקה שאותר באנזיסהיים שבצרפת והיה בשימוש של בני תרבות ה"לינארבנדקרמיק"
(צילום: Emmanuelle Casanova)
המתיישבים שגרו בכמה אזורים במרכז אירופה היו הקבוצות החקלאיות הניאוליתיות הקדומות ביותר באזור ואף נודעו בשם "לינארבנדקרמיק" (Linearbandkeramik). מחקר זה היה חלק מפרויקט NeoMilk של המועצה האירופית למחקר בראשות פרופ' ריצ'רד אברשד, מבית הספר לכימיה באוניברסיטת בריסטול. הצוות שלו ניתח יותר מ-4,300 כלי חרס מ-70 יישובים של בני התרבות הקדומה, במטרה לגלות את שרידי המזון שלהם. התוצאות חשפו שונות ניכרת בשימוש בחלב ברחבי האזור, כאשר ב-65% מהאתרים נמצאו עדויות לשומני חלב בכלי הקרמיקה, דבר המצביע על שימוש בחלב.
בהתמקדות באתרים ובקרמיקה עם שאריות החלב, החוקרים הפיקו כ-30 תיארוכים מאמצע האלף ה-6 לפנה"ס, באמצעות שיטת התיארוך הרדיומטרי פחמן-14, כדי לשרטט את התהליך שהוביל להופעת מוצרי החלב והשימוש בהם על ידי בני התרבות הקדומה. "מחקר זה הוא משמעותי ביותר שכן הוא מספק תובנות חדשות לגבי העיתוי של שינויים גדולים שחלו בכל הנוגע לשיטות של רכישת מזון על ידי בני האדם, כפי שהן התפתחו ברחבי אירופה באותה תקופה. המחקר מספק בנוסף ראיות ברורות לכך שמזונות מבוססי חלב היו נפוצים מאוד בתקופה הניאוליתית הקדומה, למרות השינויים שנרשמו בהיקף הפעילות", אמר פרופ' אברשד.