היא: נקבה בשנות ה-30 לחייה, העונה בציוץ עז לשם "קטורה". הוא: זכר בן 11, ששמו בישראל "מדיין". השבוע עשו השניים היסטוריה, בעזרת אנשי רשות הטבע והגנים, כאשר הועברו לגן החיות התנ"כי בירושלים והפכו לגרעין הרבייה הראשון בישראל של עוזניית הנגב.
גרעין רבייה לעוזניות הנגב
(צילום: רשות הטבע והגנים)

עוזניית הנגב הוא עוף ענק, אוכל פגרים. עד קום המדינה היו במרחבי הנגב הצפוני עשרות זוגות של עוזניות, אולם הן נכחדו כציפורים מקננות בשנת 1989. כיום יש בארץ רק חמש עוזניות. גם ברחבי העולם חלה ירידה דרסטית באוכלוסיית המין הזה.
גם בעולם המצב אינו מזהיר. ב-30 השנים האחרונות חלה ירידה דרסטית באוכלוסיית המין בכל תחום תפוצתו ונותרו ממנו בכל אפריקה והמזרח התיכון כ-5,700 פרטים בלבד, כאשר גורם ההכחדה העיקרי הם הרעלות כנגד טורפים.
אוהד הצופה, אקולוג דורסים ברשות הטבע והגנים, סיפר על היוזמה: "כחלק מהרצון להקים גרעין רבייה והשבה של עוזניית נגב העבירה הרשות זוג עוזניות לגן החיות התנכ"י. מדובר בזוג היחיד שהצליח להתרבות ולהביא גוזל לפני שלוש שנים, לאחר עשרות שנים ללא רבייה בארץ בשמורת הטבע חי בר כרמל. באפריל 2022 כולם התרגשו כשגוזל ממין נקבה בקעה בישראל. מדובר היה באירוע ראשון מסוגו מזה כמעט 30 שנה".
3 צפייה בגלריה
העוזניות בגרעין הרבייה
העוזניות בגרעין הרבייה
העוזניות בגרעין הרבייה
(צילום: טל שיבולי, גן החיות התנ״כי)
"הזכר הגיע ודפק על הגדר וביקש להיכנס פנימה במתחם של העוזניות בחי בר כרמל", סיפרה הווטרינרית של גן החיות התנ"כי, נילי אבני מגן. "הוא ביקש להיכנס- ונכנס". השניים הפכו לזוג. הגוזלית שבקעה זכתה לשם "עוזי".
כאמור בישראל יש חמש עוזניות הנגב. שניים שהועברו עתה לגרעין הרבייה בירושלים, שניים נוספים בחי בר בכרמל ואחת בספארי ברמת גן. בכרמל נמצאים "עוזי" בת השנתיים ורכש חדש שהובא מאנגליה. עוזניות מגיעות לבגרות מינית בגיל מבוגר יחסית, בין שבע לתשע, וברשות מקווים כי "עוזי" הישראלית והעוזניה הזכר מאנגליה יהפכו לזוג פורה.
"בארץ יש רק חמש עוזניות וזה נורא נורא מעט. אנחנו נורא שמחים שאחד הזוגות הגיע אלינו", סיפרה אבני מגן. "אנחנו מאוד מאוד מקווים שיהיו לנו עוד עוזניות שנביא לגרעין הרבייה. החלום על השבה לטבע הוא עוד רחוק. אבל לאט לאט. הרכז של העוזניות בארגון גני החיות הוא מאיחוד האמירויות. רוב הפרטים בשבי מוחזקים שם, באבו דאבי, דובאי ועוד. זה נותן לנו תקווה לכך שניתן יהיה בעתיד לעשות העברות של בעלי החיים ולחשוב יחד על המשך רבייה בשבי".
3 צפייה בגלריה
כבר הביאו לעולם את "עוזי"
כבר הביאו לעולם את "עוזי"
כבר הביאו לעולם את "עוזי"
(צילום: טל שיבולי, גן החיות התנ״כי)
3 צפייה בגלריה
קטורה ומדיין בביתם החדש
קטורה ומדיין בביתם החדש
קטורה ומדיין בביתם החדש
(צילום: טל שיבולי, גן החיות התנ״כי)
מנכ"לית גן החיות התנ"כי, ד"ר סיגלית הרץ, סיפרה כי "אנחנו שמחים להיות שותפים משמעותיים במאמץ להרבות את העוזניות. מזה שנים רבות שגן החיות התנ"כי גאה להוביל תוכניות לשימור והשבת מינים בסכנת הכחדה, או כאלה שנכחדו, בחזרה לטבע הישראלי, ביניהם ניתן למנות את השבת היחמור הפרסי, צוללי הביצות, הצב המדברי ועוד. בגן ממוקם מרכז ההדגרה הארצי לעופות דורסים וזוחלים, שבו בקעו עד היום, בהצלחה, עשרות גוזלי נשר מקראי שהושבו לטבע הישראלי ואנו מקווים כי בקרוב יגיעו אל המרכז ביצי העוזניות שיוטלו בתצוגה החדשה בגן".