פקיד הדיג קבע עונת רבייה ואיסור דיג במכמורת קצרה במיוחד, בניגוד לעמדת רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע, דבר שעלול לסכן מינים רבים של ערכי טבע, בהם גם מינים מוגנים.
עונת הרבייה בים התיכון הוכרזה בין 30 באפריל ל-30 ביוני, ובמהלכה חל איסור על דיג - למעט דיג מכמורת ודיג בחכה מהחוף. תקופת האיסור על דיג במכמורת תימשך כחודשיים בלבד, בין 1 ביולי ל-31 באוגוסט. מהחברה להגנת הטבע נמסר בתגובה: "תקנות הדיג קובעות מפורשות כי אסור לדוג בעונת הרבייה, אך ההחלטה הנוכחית הופכת את עונת הרבייה לעונת הדיג".
2 צפייה בגלריה
סירת דיג סירה ספינה אילוס אילוסטרציה
סירת דיג סירה ספינה אילוס אילוסטרציה
סירת דיג סירה ספינה אילוס אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
בארגוני השמירה על הסביבה מזהירים כי לכידה מאסיבית של מינים המצויים ברבייה – כמו מולית אדומה, דקר ומוסר – וכן של מינים מוגנים כמו צבי ים ודגי סחוס, תגרום נזק משמעותי למערכת האקולוגית. מפני שטכנולוגיית הדיג לא השתנתה, רשתות וקרסים ממשיכים ללכוד גם מינים שאסורים בדיג. "עונת הרבייה נשארת רק על הנייר", התריעו בחברה להגנת הטבע, והוסיפו כי ההחלטה התקבלה "ללא כל תשתית מדעית המצדיקה את היתרי הדיג הנרחבים".
בכל שנה מפרסם פקיד הדיג שימוע ציבורי לקביעת הסדרי עונת הרבייה, אך השנה צורפו להחלטתו המלצות ועדה מקצועית שהוקמה לראשונה. עם זאת, לטענת הארגונים, ההמלצות כמעט זהות למסמך של אגף הדיג משנת 2024, מה שמעלה חשש כי מדובר בהעתקה ולא בדיון מקצועי מעמיק.
המשרד להגנת הסביבה, שהתנגד בעבר בעקביות להיתרי דיג בעונת הרבייה, תמך השנה בהקלות מסוימות. מהמשרד נמסר כי "הוועדה החדשה כללה נציגים מגופים שונים, והמלצותיה נועדו להביא בחשבון מגוון אינטרסים". עם זאת, נמסר מהמשרד שהחלטתו הסופית של פקיד הדיג צפויה להתפרסם רק לאחר עיבוד הערות הציבור במהלך החודש הקרוב.
2 צפייה בגלריה
רשת של דייג מכמורת
רשת של דייג מכמורת
רשת של דיג מכמורת
(צילום: רויטרס)
ד"ר דוד אסף ממשרד החקלאות הסביר בתגובה כי "יש צורך לייצר איזון מורכב בין שמירה על משאב הדגה לבין מטרות משרד החקלאות, ובהם האחריות על הדגה. אני חסיד של שיתוף ציבור ואנשי מקצוע. שיתפנו פעולה על חיא"ל, הגוף המדעי שעוסק בתחום ויודע לתת לנו את הנתונים הכי מהימנים, ועם ד"ר צוראל מהמשרד להגנת הסביבה. אימצתי את ההמלצות של הצוות המקצועי. זה לווה בטרוניות גם מצד הדייגים. מדינת ישראל, מבחינת מגבלות הדיג, מטילה מגבלות משמעותיות. אנחנו מתקדמים מאוד מבחינה סביבתית. חשוב לזכור שלאחרונה הכריזו על שמורות טבע ימיות, ומדובר בכלי אפקטיבי לשמירה על יכולת התרבות הדגים".