חם ומדאיג. ביום שישי האחרון הטמפרטורה הממוצעת שנמדדה ברחבי העולם (ים יבשה, אוויר קרקע, חצי כדור צפוני ודרומי), הייתה גבוהה ביותר מ-2 מעלות צלזיוס בהשוואה לרמות הטרום-תעשייתיות לתקופה זו של השנה. זו הייתה הפעם הראשונה שבה הטמפרטורה העולמית הממוצעת הייתה גבוהה ב-2 מעלות בהשוואה לתקופה שבין 1850 ל-1900, נתון מדאיג מאוד, המראה ששינויי האקלים הולכים ותרחשים מוקדם מהצפוי.
שנת 2023 צפויה להיות השנה החמה בהיסטוריה. בשנה האחרונה נשברו שיאים של היום החם בהיסטוריה וגם החודש החם ביותר מאז החלו המדידות. "לפי נתונים שנמדדו ביום שישי האחרון, 17 בנובמבר, הטמפרטורות העולמיות חצו את רף 2 מעלות צלזיוס ונסקו עד ל-2.06 מעלות צלזיוס מעל הממוצע הטרום-תעשייתי", אמרה ד"ר סמנתה ברג'ס, סגנית ראש שירות שינויי האקלים של תוכנית קופרניקוס של האיחוד האירופי (C3S). "היה זה היום הראשון שבו הטמפרטורה העולמית חצתה את רף 2 מעלות צלזיוס מעל לרמות שנמדדו מאמצע ועד סוף המאה ה-19".
הסכם פריז משנת 2015, שעליו חתומות 195 מדינות (לרבות ישראל), עיגן את המטרה של שמירה על העלייה בטמפרטורה הממוצעת העולמית הרבה מתחת ל-2 מעלות צלזיוס ביחס לרמות הטרום-תעשייתיות, תוך שאיפה להגביל את ההתחממות עד סוף המאה ה-21 ל-1.5 מעלות צלזיוס בלבד. יחד עם זאת, יום אחד בו הטמפרטורות היו מעל 2 מעלות צלזיוס לא אומר שהרף שנקבע בהסכם שנחשב למקיף ביותר בעולם בתחום האקלים נפרץ באופן קבוע, שכן תוכן ההסכם מתייחס לשינוי שנמדד על פני עשרות שנים.
מאז החתימה עליו, הפצירו מומחי אקלים בעולם שיש לשאוף ולהתקבע סביב הגבול התחתון עליו סוכם, על מנת למנוע את התרחשותם של אירועים הרסניים דוגמת גלי חום, סופות הוריקן והמסת קרחונים. למעשה, הממוצע הנוכחי מהווה התחממות בכמעט 1.2 מעלות צלזיוס ביחס לממוצע העולמי בתקופה הטרום-תעשייתית.
העלייה החריגה מעל 2 מעלות צלזיוס שנמדדה ביום שישי האחרון, מהווה חלק נוסף בשרשרת של שיאים שנשברו השנה ועוררו דאגה רבה. חודש אוקטובר היה החם ביותר שנרשם אי פעם בעולם, כפי שהיה בכל חודש מאז חודש יוני, מה שיגרום בקרוב לכך ששנת 2023 תהיה בסבירות כמעט ודאית השנה החמה ביותר בהיסטוריה, כך שיישבר שיא ההתחממות שנקבע ב-2016.
יתרv מכך, נתונים שנאספו על סמך בחינת טבעות עצים או ליבות קרח, מצביעים על כך שהטמפרטורות שנמדדו השנה צפויות להיות חסרות תקדים בהיסטוריה האנושית, מה שיהפוך אותה לחמה ביותר מזה יותר מ-100 אלף שנים. לשם ההמחשה, חודש אוקטובר האחרון היה חם ב-1.7 מעלות צלזיוס מהטמפרטורה הממוצעת שנמדדה באותו חודש בעידן הטרום-תעשייתי, כך נמסר מטעם קופרניקוס - שירות האקלים של האיחוד האירופי.
לאור הנתונים המדאיגים, על נציגי ועידות האומות המאוחדות לשינוי אקלים (COP28) שתתכנס בדובאי בין ה-30 בנובמבר ל-12 בדצמבר, תחול החובה להגיב לנתוני האקלים העגומים, בין היתר באמצעות נקיטת פעולות והצעת פתרונות מיידיים, שכן כל ההערכות מצביעות על כך שהעולם נע במסלול ההפוך ממה שנדרש כדי לעמוד ביעדי ההסכם שנחתם בבירת צרפת לפני 8 שנים. קריאת ההשכמה הינה לממשלות, ארגונים ויחידים כאחד, לשם נקיטת פעולה מיידית שמטרתה מיתון השפעות ההתחממות הגלובלית, כל זאת לפני ההגעה אל נקודת האל-חזור, שבה השפעות שינויי האקלים יהפכו לבלתי הפיכות.