לכל עדה יש את הפשטידה המפוארת שלה, ועכשיו הגיע תורי להציג את פשטידת המחאמר המרוקאית שלנו, ואחת המנות המפוארות של אימא שלי. כשאימא הייתה מכינה אותה בילדותי, הייתי פורסת לעצמי חתיכה, ממש כמו עוגה, ומיד חוזרת שוב ושוב למטבח כדי "לישר אותה". הטעם היה פשוט ממכר.
פשטידה - מחאמר - נופר זוהרפשטידה - מחאמר - נופר זוהר
כמה אהבה לפשטידה
(צילום: ירון ברנר)
את הפשטידה הזו בדרך כלל פוגשים אצלנו בימי חול ובאזכרות, כי מדובר על מאכל מנחם, עממי ומאוד פשוט להכנה, שדורש חומרי גלם בסיסיים ביותר. ושימו לב לזה - כל בשלן מתחיל יסתדר עם המתכון הזה.
הכי כיף לאכול את המנה הזו עם מתבלים ליד. אצלי בבית מגישים אותה עם מטבוחה וחצילים מטוגנים.
למתכונים נוספים של נופר זוהר:
במתכון של המטבוחה היום יש טוויסט קטן, או בעצם גדול כי מדובר בעצם על תבשיל עם בשר חציל בעל טעם מעושן ועמוק. הטוויסט הזה נולד בטעות אצל סבתא שלי, אחרי שהבאתי לה ארגז חצילים. היא לא ידעה מה לעשות עם כל החצילים וחיברה בינם לבין העגבניות. התוצאה הייתה קסם, ואני אוהבת מאוד את המנה הזו. חובה לנסות.
ביניים
המצרכים:
7 תפו"א בינוניים, כ-600 גר', מבושלים שלמים עד ריכוך 2 ביצים, מבושלות כ-15 דקות עד שהופכות לקשות 3 גזרים בינוניים, מבושלים עם קליפתם עד לריכוך 1/2 צרור פטרוזיליה, קצוץ דק 12 ביצים מדיום 1 כף שטוחה מלח ים אטלנטי 1 כפית שטוחה פלפל שחור 1 כפית כורכום 3 כפות שמן לטיגון מיץ מחצי לימון
פשטידה - מחאמר - נופר זוהרפשטידה - מחאמר - נופר זוהר
(צילום: ירון ברנר)
פשטידה - מחאמר - נופר זוהרפשטידה - מחאמר - נופר זוהר
פשטידת מחאמר
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מבשלים את הגזר, תפוח אדמה וביצה קשה, מצננים, קולפים ומגררים בפומפייה. שמים הכל בקערה גדולה.
  2. בקערה נוספת שוברים 12 ביצים ומקציפים במיקסר ידני עד הכפלת נפח הביצים.
  3. מאחדים את הביצים ותערובת הירקות. מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה והתבלינים עד קבלת מסה הומוגנית, לא דלילה ולא סמיכה. מוסיפים את מיץ הלימון.
  4. לוקחים סיר טפלון עמוק בקוטר 24-22, משמנים מכל צדדיו ושמים שלוש כפות שמן וקורט מלח ים.
  5. מחממים את הסיר היטב על להבה בינונית ויוצקים לתוכו את המסה המאוחדת.
  6. מבשלים על להבה בינונית כרבע שעה, עד שרואים שהמסה התנתקה מהדפנות (כמו שקורה בחביתה).
  7. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-180מעלות, ואופים בין 35-30 דקות.
  8. מוציאים, והופכים למגש.
ביניים
המצרכים:
2 בצלים בינוניים, חצויים לחצי ומהחצאים מפוררים לשערות דקיקות 5 כפות שמן חמניות לטיגון הבצל 2 פחיות שימורי עגבניות (כדאי פולפה של מוטי, אבל גם כל פחית אחרת זה טוב) 6 שיני שום, קצוצות 1 פלפל חריף, קצוץ 1 כפית מלח ים 1 כף סוכר 1 כף רסק עגבניות משחה 1 כף פפריקה מרוקאית בשמן 1-2 חצילים בלאדי בינוניים, שרופים היטב על להבת גז, קלופים, קצוצים ומסוננים
פשטידה - מחאמר - נופר זוהרפשטידה - מחאמר - נופר זוהר
מטבוחה חצילים
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מניחים סיר רחב ושטוח על האש ומטגנים את הבצל עד שהוא מתקרמל ומשחים מעט.
  2. מוסיפים את הפלפל החריף ומיד אחריו את השום. מנמיכים את הלהבה.
  3. מוסיפים את החצילים הקצוצים והמסוננים ומעליהם מוסיפים את העגבניות המשומרות (אפשר להחליף את אותה הכמות בעגבניות טריות).
  4. סוגרים את הסיר עם מכסה ומנמיכים את הלהבה למינימום. מבשלים 40 דקות תוך ערבוב מדי פעם שלא ידבק.
  5. לאחר 40 דקות מוסיפים את הסוכר, המלח, הפפריקה והרסק.
  6. מסירים את המכסה, מבשלים חמש דקות על להבה בינונית, טועמים ומתקנים תיבול.
ביניים
המצרכים:
4 שיני שום, כתושות 1 חציל בלאדי בינוני 5 כפות מיץ לימון טרי 1 כף חומץ 1/4 כפית סוכר 1/4 כפית מלח 1/4 צרור פטרוזיליה
פשטידה - מחאמר - נופר זוהרפשטידה - מחאמר - נופר זוהר
חציל מטוגן בתחמיץ שום
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את המרינדה - קוצצים את השום ואת הפטרוזיליה דק דק. שמים בקערה סוכר, חומץ, מלח ומיץ לימון ומוסיפים פנימה את השום והפטרוזיליה.
  2. פורסים את החציל לטבעות של 2-1 ס"מ, מפזרים מלח דק, ומניחים בצד למשך שעה עד שהחציל מגיר נוזלים.
  3. שוטפים היטב את הנוזלים המרירים של החציל, סוחטים אותו ומייבשים במגבת.
  4. מחממים שמן טיגון במחבת, ומטגנים את החציל עד להזהבה משני הצדדים.
  5. מפזרים מעל את המרינדה ומגישים לצד הפשטידה.