מגמת הטבעונות היא מגמה מבורכת ואנחנו ממש בעדה, אבל יש כאלה שלא יכולים לעבור יומיים בלי מנת הבשר שלהם. וזה עוד לפני שהזכרנו את הארוחות המשפחתיות שנערכות בשפע בשבועות האחרונים, בהן (כמעט) תמיד יככבו מנות בשר רציניות - אם לא בארוחת הערב, אז בטח בברביקיו שלמחרת החג או בימי חול המועד.

2 צפייה בגלריה
המדריך לבשר
המדריך לבשר
(צילום: ירון ברנר)
במיוחד בשביל אלה שבשר זה ה-אוכל בשבילם, הבאנו כאן שלושה מתכונים קרניבוריים במיוחד, ולצידם - תוספות שמשתלבות איתם הכי טוב שיש: תפוחי אדמה אפויים, סלט ירוקים וגם צ'ימיצ'ורי.

נתח אסאדו על העצם

המצרכים:
1 נתח אסאדו, חצוי ל-2 חצאים
1/2 כף פלפל שחור גס
1/2 כוס יין אדום
לרוטב -
5 ענפי תימין
5 ענפי מרווה
2 בצלים סגולים, חתוכים גס
1/2 ק"ג תפוז סיני, חצוי לאורכו
1 כוס שמן זית
1/2 כף מלח גס
5 עלי דפנה
5 גרגירי פלפל אנגלי
5 גזרים, חתוכים גס
מיץ מלימון אחד טרי סחוט
1 ראש שום, מקולף ומפורק לשיניים
5 ענפי נענע
אופן ההכנה:
  1. משרים את הנתח בנוזל ההשריה - מניחים את הנתח בתוך מגש עמוק, יוצקים מעל את היין, מוסיפים עלי דפנה ופלפל אנגלי ומעבירים למשך לילה שלם במקרר. במהלך ההשריה, הופכים מדי פעם את הנתח כך שיספוג היטב את טעמי הנוזל.
  2. מכינים את הרוטב - בקערה, מערבבים היטב את כל חומרי הרוטב עד לקבלת תערובת אחידה וללא גושים.
  3. אפייה - יוצקים חצי מהרוטב על מגש, מניחים מעל את הנתח ששהה במקרר במשך הלילה ומוסיפים מלמעלה את שאר הרוטב.
  4. מכסים את הנתח בנייר אפייה, מעליו מניחים נייר כסף ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך שעתיים וחצי.
  5. מגישים חם, מומלץ לצד רוטב צ'ימיצ'ורי (ראו מתכון בהמשך).

צ'ימיצ'ורי

הצ'ימיצ'ורי מומלץ לשימוש בנתחים גדולים, ורצוי למרוח אותו על פני כל הנתח טרם אכילתו.
המצרכים:
1 צרור פטרוזליה, קצוץ דק
1 צרור כוסברה, קצוץ דק
1 בצל סגול גדול, פרוס לקוביות קטנות
1 פלפל אדום, פרוס לקוביות קטנות
1 כף חומץ
מיץ מלימון אחד טרי שלם
שמן זית
מלח, פלפל גרוס
אופן ההכנה:
מערבבים היטב את כל המרכיבים, עד לקבלת תערובת אחידה.
2 צפייה בגלריה
המדריך לבשר
המדריך לבשר
(צילום: ירון ברנר)

שריר אחורי עם בצלי שאלוט ולימון כבוש

המצרכים:
1 נתח שריר אחורי מפורק מהעצם, במשקל 1/2 2 ק"ג
10 ענפי מרווה
10 ענפי רוזמרין
1 ק"ג בצלי שאלוט מקולפים (אם הם גדולים, יש לחצותם לחצי)
1/2 כוס שמן זית
1/2 כף מלח גס
1/2 כף פלפל שחור גרוס
לימון כבוש טחון, למריחה
אופן ההכנה:
  1. מניחים את הנתח במגש, מסדרים מעליו את הבצלים ומתבלים במלח גס ובפלפל שחור.
  2. מושחים את הנתח מכל צדדיו בשמן הזית ובלימון הכבוש, ומפזרים מסביב ועל הנתח עצמו את ענפי המרווה והרוזמרין.
  3. מכסים את המגש בנייר פרגמנט ומעליו שמים נייר כסף, ומכניסים לאפייה בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות (גריל טורבו) למשך שלוש שעות וחצי.
  4. מומלץ להגיש לצד תפוחי אדמה אפויים בתנור (ראו מתכון בהמשך).

תפוחי אדמה אפויים בתיבול "טוסקני"

המצרכים:
1 ק"ג תפוח אדמה מסוג פריזיאן בשלמותם, עם הקליפה
7-6 שיני שום, שלמות ומעוכות
שמן זית
אופן ההכנה:
  1. בקערה, מערבבים היטב את תפוחי האדמה עם שיני השום ושמן הזית.
  2. מעבירים את התערובת לתבנית אפייה (רצוי להניח את תפוחי האדמה מתחת לנתח בשר שניכנס לתנור לצלייה ארוכה).
  3. אופים בתנור שחומם מראש ל-170מעלות במשך 45 דקות.

רוסטביף אנטרקוט ברוטב צ'אטני

המצרכים:
1 ק"ג נתח אנטרקוט
לתערובת התבלינים -
5 זרעי כוסברה
5 זרעי כמון
5 כפות חרדל דיז'ון גרגירים
קורט מלח גס
פלפל שחור גרוס

לצאטני -
4 תפוזים, קלופים וחתוכים לקוביות (ללא גרעינים)
1 פלפל צ'ילי חריף
5 שיני שום
1 שורש ג'ינג'ר (15 גר')
1/2 כוס סילאן
1/4 כוס יין לבן
1 כוכב אניס

אופן ההכנה:
  1. לצ'אטני - בסיר, מבשלים את כל מרכיבי הצ'אטני על אש גבוהה עד לרתיחה. לאחר שרותח, מנמיכים את האש וממשיכים לבשל במשך 20 דקות נוספות עד לקבלת תערובת במרקם של ריבה.
  2. מכינים את תערובת התבלינים - בקערה, מערבבים את הכוסברה, הכמון, החרדל, המלח גס והפלפל הגרוס עד לקבלת תערובת אחידה וללא גושים.
  3. אפייה - מניחים את הנתח בתבנית אפייה, ומברישים אותו בתערובת התבלינים והחרדל. בתחתית תנור שחומם מראש ל-180 מעלות, מניחים תבנית אפייה מלאה במים (2 ס"מ), מעל מניחים את תבנית האפייה עם הנתח וצולים בין 40-30 דקות לדרגת עשייה מדיום.
  4. לאחר האפייה, מוציאים את התבנית מהתנור ומניחים את הנתח בטמפרטורת החדר במשך 10 דקות.
  5. הגשה - פורסים את הנתח לפרוסות בעובי של 1/2 ס"מ, מניחים בצלחת הגשה ויוצקים את הצ'אטני מעל. מומלץ להגיש לצד סלט ירוק חמצמץ (ראו מתכון בהמשך).

סלט ירוקים עם אגוזי מלך וחמוציות

המצרכים:
לסלט -
1/2 צרור פטרוזיליה, חתוך גס
1/2 צרור כוסברה, חתוך גס
3 יח' בצל ירוק, חתוכים גס
3 גבעולי סלרי, כולל העלים, חתוכים גס
חופן אגוזי מלך
חופן חמוציות
חופן תערובת "ג'עלה"

לרוטב -
מיץ מלימון טרי אחד שלם
1 כף חומץ
1 כף סילאן תמרים
שמן זית - לפי הטעם
מלח, פלפל גרוס
אופן ההכנה:
  1. בקערה, מערבבים בעדינות את כל מרכיבי הסלט.
  2. בכוס או בקערה קטנה, מערבבים היטב את כל מרכיבי הרוטב עד לקבלת תערובת אחידה וללא גושים.
  3. יוצקים את הרוטב על הסלט תוך כדי ערבוב קל רק עד לאיחוד הטעמים, ומגישים לצד הבשר.
רועי סומך הוא השף של מסעדת MEATEO בחולון