מאפיות בוטיק לצד חנויות ספרים, מסעדות גורמה ליד דוכני דגים - בשוק תלפיות בחיפה מוצאים הכול מהכול.
שוק תלפיות בחיפה
(צילום ועריכה: ספיר גורדו)

מדובר בשוק שהוא אחד הוותיקים בארץ - המקום נחנך כבר ב-1940, אבל בשנים האחרונות הוא חווה פריחה של ממש עם פתיחת עוד ועוד מסעדות מכל הסוגים, שנמצאות בשכנות לא רק לערמות של פירות וירקות, אלא גם לברים, משרדי אדריכלות והייטק וחללי אמנות.
הגענו כדי לחוות את מה שכולם מדברים עליו - האוכל של שוק תלפיות, וביקרנו בכמה מקומות שונים כדי לטעום מהמגוון שיש לו להציע.
7 צפייה בגלריה
סירקין 21
סירקין 21
רחוב סירקין בשוק תלפיות
(צילום: אסי חיים)

התאילנדית בשוק

מסעדה שמדמה את חוויית השווקים התאילנדים עד לפרטים הקטנים – מכיסאות הפלסטיק ועד לסלסילות על השולחנות. הבעלים הוא שי אראל, והשפים הם וואסיטני, שנולדה בתאילנד, ובנה גיא בלאו. אחת לכמה זמן השפית או הבעלים טסים לתאילנד כדי להביא חומרי גלם, מרכיבים ייחודיים ורעיונות חדשים. המנות הן למעשה זיכרונות הילדות שלה - אוכל תאילנדי אמיתי, חריף ונועז.
7 צפייה בגלריה
תאילנדית בשוק
תאילנדית בשוק
אוכל חריף ונועז
(צילום: ספיר גורדו)
בין היתר אפשר לנסות שם פופיה פאק – אגרול בעבודת יד, לוהט ופריך (37 שקלים). עוד מנה מומלצת היא סום טאם טאי – סלט פפאיה חריף וחמצמץ שמוגש עם סטיקי רייס. המלצרית הסבירה שצריך לאכול עם הידיים: לוקחים אורז בין האצבעות, טובלים אותו ברוטב של הסלט, משלבים עם הפפאיה ונותנים לכל הטעמים להתפוצץ בפה. השילוב מושלם (39 שקל). מנת דגים מוצלחת היא יאם קין – דג טרי מטוגן על מצע ירוקים, קשיו ובוטנים. הדג נספג ברוטב החמצמץ, ופרוסות תפוח עץ ועלי נענע מעניקים לו רעננות (67 שקל). גם מרק הקוטיאו מספק ביותר - מרק צלול המבוסס על ציר בקר, אטריות אורז ותבלינים. קליל אך עשיר ומגיע בשני גדלים (32/65 שקל).
הכול טרי, טעים וחריף לוהט – אבל למי שפחות מתחבר, אפשר גם לבקש לעדן את רמת החריפות. שימו לב, מדבור במקום פופולרי - כשהשעון הראה 12:00, הוא התמלא תוך דקות.
כתובת: לונץ 4 שעות פתיחה: ראשון-חמישי - 12:00–23:00, שישי - 12:00–16:00
7 צפייה בגלריה
התאילנדית בשוק תלפיות חיפה
התאילנדית בשוק תלפיות חיפה
התאילנדית בשוק תלפיות
(צילום: נחום סגל)

כנאפה תלפיות

הבעלים של כנאפה תלפיות, זידאן זידאן, מביא אליה מורשת משפחתית. מבחינתו המקום הוא דרך להעניק כבוד לגבינת הבקר שמייצרת משפחתו מאז שנות ה-90 במפעל "מחלבות פסגת הכרמל" בעוספייה.
הכנאפה טרייה לחלוטין, מטוגנת במקום לכל הזמנה, ללא הכנה מוקדמת. "החוק בכנאפה", אומר זידאן, "הוא שאתה מחכה לה – לא היא מחכה לך". לצד המנה הקלאסית (25 שקל), המקום מציע גם כנאפה טבעונית מפתיעה, עם גבינת קשיו, סירופ חרובים ושמן זית מקומי. הטעמים עשירים ומאוזנים כל כך, שכמעט ולא ניתן להרגיש בהבדל (30 שקל).
7 צפייה בגלריה
כנאפה תלפיות
כנאפה תלפיות
לחכות לה. כנאפה תלפיות
(צילום: ספיר גורדו)
לצד הכנאפה אפשר להזמין גם גלידת שמנת שמיוצרת במקום ותה צמחים טרי עם שילובים משתנים. אנחנו זעתר, זוטא לבנה, מרווה, רוזמרין ונענע.
האירוח חם, העיצוב עממי וברקע מתנגנת מוזיקה ערבית נעימה. מתאים לאווירת השוק.
כתובת: סירקין 29 שעות פתיחה: שני-חמישי - 11:00–23:00, שישי - 10:00–20:00, שבת: 12:00–19:00

חמארה

"מקום לנהנתנים" – ככה אילן פרון, הבעלים והמייסד, מגדיר את חמארה, שפועלת כבר עשר שנים. כאן הדגים ופירות הים הם הכוכבים הבלתי מעורערים, לצד מעדנים כמו פרושוטו וחמון, תפריט יין מרשים עם 400 בקבוקים שונים ואווירה שמחברת בין יוקרה לאנרגיה של השוק.
כל חומרי הגלם מגיעים מדגת ים מקומית בלבד – בלי חקלאות ימית, בלי פשרות. התפריט דינמי, משתנה בהתאם לעונה, וגם הקהל דינמי - אפשר למצוא כאן אנשי קולינריה, לצד אנשים שפשוט רצו ליהנות מביס טוב. או כמו שפרון אומר: "אפשר לשלוק אויסטר עם פיג'מה וסיגר", וזה בדיוק הווייב של המקום.
7 צפייה בגלריה
חמארה
חמארה
לשלוק אויסטר בפיג'מה. חמארה
(צילום: ספיר גורדו)
אז מה אוכלים במקום של נהנתנים? אנחנו ניסינו לחם טרי עם חמאה איכותית ופלפל חריף כבוש (28 שקל), ארטישוק יהודי על חרדל מותסס (42 שקל), אינטיאס צרוב על יוגורט (64 שקל) וסשימי פלמידה לבנה (58 שקל). הכול מוקפד והולך נפלא עם כוס יין.
כתובת: סירקין 28 שעות פתיחה: ראשון-רביעי - 12:30–22:00, חמישי - 12:30–23:00, שישי: 13:30–17:00.

ערבסקה

"100% בית, בלי התחנפות" – זה המוטו שמוביל את אכרם עבד, הבעלים של ערבסקה, שהקים את העסק לפני כמה שנים בהשראת אמו, אמאל (משמעות השם בעברית – "תקווה") אמאל, דור 13 בחיפה, הייתה מהנשים הראשונות שעבדו בשוק תלפיות בשנות ה-70 וה-80, בתקופה שבה השוק היה גברי לחלוטין. למרות התנגדויות, היא לא ויתרה והמשיכה לעבוד ולבשל עד שבנה נהרג בשנת 2005, מה שהוביל אותה להתנתק מהשוק ומהבישול.
עבד ובן זוגו עידן מאדב הצליחו להחזיר את אמאל לשוק, אחרי לא מעט שכנועים שנמשכו שנתיים. בסופו של דבר חזרה לבשל והמטבח שלה קם מחדש, והפעם – ממותג, מסודר ומונגש לכולם, בלי לוותר על הזהות והמסורת. התפריט מבוסס על מתכונים שעברו מדור לדור במשפחה, ומביא ללב חיפה את החוויה הביתית של המטבח הערבי, בלי קיצורי דרך.
7 צפייה בגלריה
עראבסקה
עראבסקה
אוכל של בית. עראבסקה
(צילום: ספיר גורדו)
המקום מציע מטבח עונתי, עם תפריט שמשתנה בהתאם לתנובת האדמה, ושמות המנות נשארים נאמנים לשפת המקור. המנות הכי אהובות הן עלי גפן (58 שקל), ובצדק - כל ביס מרגיש כמו חיבוק, ושושברק - כיסונים עדינים ממולאים בבשר, מוגשים ברוטב יוגורט חמצמץ עם נגיעות תבלינים מקומיים (62 שקל).
הכול נעשה בעבודת יד, נדיב ומפנק, ומשאיר טעם של עוד.
כתובת: לונץ 7 שעות פתיחה: שני–שבת - 09:00–17:15

טאקו טיה

עסק צעיר יחסית בשוק, שהוקם לפני חצי שנה על ידי שלושה שותפים חיפאים בעלי ניסיון בעולמות הקולינריה והמסעדות.
המקום מציע אוכל מקסיקני - טאקו, בוריטו ובול, שמתוכו דגמנו שלישיית טאקו של עוף, בקר ושעועית (52 שקל). הוא שוכן במתחם מקורה, חצי פתוח. האווירה בו צעירה וקלילה, ונערכים בו גם אירועים תרבותיים ברחבה המרכזית, עם מוזיקה חיה ואירוח של שפים, אמנים ומוזיקאים. ימי חמישי נחשבים לשמחים במיוחד.
כתובת: סירקין 21 שעות פתיחה: ראשון–חמישי - 10:00–12:00, שישי - 12:00–17:00
7 צפייה בגלריה
טאקו טיה
טאקו טיה
אוכל מקסיקני ואווירה מרימה. טאקו טיה
(צילום: ספיר גורדו)
מהמסעדות האותנטיות ועד לעסקים הצעירים והשמחים - שוק תלפיות הוא מקום שמאפשר לכל חובב אוכל למצוא את מקומו ולהתענג. לא סתם הוא הפך למוקד קולינרי לוהט שמתחרה בכבוד בכל מה שקורה במרכז הארץ. בקיצור - מומלץ לכולם.