עונת הסופגניות: סופגניות נמצאות עכשיו בכל פינה - חלקן צבעוניות ומוגזמות וחלקן קטנות וצנועות, יש עם ריבת תות ויש בכל מיני מילויים מושקעים. אבל הגיע הזמן שתלמדו להכין סופגנייה בבית - איך לצמצם את נזקי הטיגון, למה כדאי לבחור בסיר נירוסטה, איך גזר קשור לעניין, ומה המדד לסופגנייה מושלמת? הנה טיפים ומתכון לסופגניות ביתיות.
מתכון לסופגניה קלאסית מנצחת

סופגניות
(צילום: גיל אבירם)
סמנו והוסיפו מצרכים לרשימת הקניות
בחר הכל
1
ק"ג
קמח מנופה
1/2
כוס
סוכר
2
כפות
שמרים יבשים
1/4
כוס
שמן קנולה
2
ביצים גדולות
קורט
מלח
2
כוסות
מים פושרים
1
בקבוק
שמן לטיגון
אבקת סוכר
1
צנצנת
ריבת תות
נייר אפייה
:רשימת קניות עבור המתכון
כך תכינו את הסופגנייה המושלמת
:קישור למתכון
https://www.ynet.co.il/food/article/hykmvbcvpאופן ההכנה:
- בקערת מיקסר עם וו לישה מערבבים חצי מכמות הקמח יחד עם השמרים. מוסיפים תוך כדי ערבוב את הסוכר, הביצים, מים ושמן.
- ברגע שמתקבלת תערובת אחידה ומעט נוזלית, מוסיפים את שארית הקמח בהדרגה וממשיכים ללוש עוד כ-5 דקות בערך. מכסים את הקערה של המיקסר בניילון נצמד היטב ומניחים בצד לתפיחה עד להכפלת הנפח של הבצק.
- בינתיים לוקחים נייר אפייה וגוזרים אותו לריבועים שעליהם ישב כל כדור בצק.
- לאחר שהבצק תפח, מחלקים אותו לכ-12 כדורים בגודל ביצה. מניחים כל כדור בצק על גבי ריבוע נפרד של נייר אפייה בתבנית. משמנים מלמעלה את כל כדורי הבצק ומכסים את כל התבנית בניילון נצמד. מניחים לכדורי הבצק לתפוח שוב עדלהכפלת הנפח.
- מחממים שמן לטיגון עמוק ומכניסים לסיר את הסופגנייה יחד עם הריבוע של נייר האפייה, כך הסופגניה נשארת יפה ועגולה. תוך בערך 3 שניות, נייר האפייה נפרד מהבצק בתוך השמן ואפשר להוציא אותו.
- מטגנים בערך 2-3 דקות מכל צד, עד שהסופגניה זהובה ויפה. מעבירים את הסופגניות לנייר סופג ומניחים להן להתקרר מעט.
- מפזרים מעל כל סופגניה אבקת סוכר בנדיבות ומזריקים לתוכה ריבת תות כמה שאוהבים.
מה חשוב לדעת כשמכינים סופגניות בבית:
תפיחה כפולה
חשוב להקפיד על תהליך ההתפחה של הבצק. כדי לקבל סופגנייה אוורירית ונימוחה חשוב להתפיח את הבצק פעמיים, ופעם נוספת אחרי שחילקנו ויצרנו כדורים (או רידדנו וקרצנו עיגולים). התפיחה הכפולה של הבצק עוזרת לייצוב הבצק והופכת את הנקבוביות שבו לאחידות וקטנות יותר. כדי להתפיח בצורה הנכונה ביותר, יש להוציא את האוויר מהבצק לאחר התפיחה הראשונה, לקפל את הבצק פעם אחת או ללוש דקה אחת, ואז להניח לתפיחה נוספת במקום חמים ויבש. התפיחה הכפולה גורמת לבצק לצוף מעל השמן ולא לשקוע וככה גורמת לסופגנייה לספוג פחות שמן בתהליך הטיגון.
הגודל כן קובע
הגודל האידיאלי לסופגנייה הוא 40 גרם. מקילוגרם אחד של בצק ייצאו לכם כ-24 סופגניות. חשוב שהסופגניות יהיו אחידות בגודלן כדי שהן יטוגנו באופן שווה. טיגון בחתיכות גדולות מפחית את ספיגת השמן מכיוון שככל שהמזון גדול יותר, גם שטח הפנים גדול יותר וכך נספג פחות שמן עבור כל פריט מטוגן. לכן עדיף להכין סופגנייה גדולה מאשר כמה סופגניות קטנות (אגב, אותו החוק תופס גם לצ'יפס - חתיכות צ'יפס גדולות יספגו פחות שמן מאשר חתיכות צ'יפס קטנות).
שמן קנולה
מומלץ להשתמש בשמן קנולה לטיגון ולא בשמן סויה או בשמן חמניות, כי לשמן קנולה יש נקודת שריפה גבוהה יותר וייקח לו זמן רב יותר להישרף. יש כיום בשוק שמנים איכותיים המועשרים בויטמין E ובנוגדי חמצון נוספים שמשפרים את עמידות השמן בטיגון.
טמפרטורה
טמפרטורת השמן המומלצת לטיגון הסופגניות היא 160 מעלות, רצוי להיעזר במד טמפרטורה כדי לשלוט בחום השמן. החום יגרום ליצירה מהירה של קרום העוטף את הסופגנייה ויפחית את ספיגת השמן. אם אין לכם מד טמפרטורה, אפשר לבדוק אם השמן חם מספיק בעזרת כף עץ: טבלו את כף העץ בשמן החם. אם מופיעות בועות קטנות - השמן התחמם והגיע לטמפרטורה הנכונה. אם מופיעות בועות גדולות - השמן חם מדי. חשוב מאוד לטגן בשמן עמוק.
שימו גזר
בתהליך הטיגון נוצרים רדיקלים חופשיים שמסוכנים לבריאות, לכן כדאי להוסיף חתיכת גזר טרי העשיר בבטא קרוטן ונוגדי חמצון חשובים. הכנסת גזר בתחילת הטיגון תאפשר תגובת נגד כלפי הרדיקלים החופשיים ותאט את פעולתם וכך תקטין את חמצונו הלא רצוי של השמן. מומלץ גם להחליף את הגזר מדי פעם במהלך הטיגון. אפשר להוסיף לשמן גם תמצית זרעי ענבים שיש לה יכולות נוגדות חמצון חזקות.
אלכוהול
את ספיגת השמן אפשר להקטין מעט באמצעות הוספת מעט משקה אלכוהולי לבצק, כגון ברנדי, קוניאק או רום לבצק, כ-2 כפות משקה ל-1 ק"ג קמח.
המבחן הגדול
הכירו את סוד הפס הלבן שנוצר מסביב לסופגנייה: כדורי הבצק מלאים אוויר ולכן צפים על השמן כשקצת פחות ממחציתם טובלת בשמן. הפס הבהיר שנוצר בהיקף הסופגנייה הוא האזור שאינו בא במגע עם השמן במהלך הטיגון, וכאשר הוא מופיע אתם יכולים להיות בטוחים שלפניכם סופגנייה מוצלחת שאפשר כבר להוציא מהשמן.
המתכון והטיפים באדיבות מימי נאמן שייך, מבעלי רשת מאפה נאמן






