אין ספק שהאתגר הגדול ביותר של פסח ממוקם במחלקת האפייה, ובעיקר באגף העוגות, אבל העובדות מדברות בעד עצמן: האיסור על הקמח, לא מונע מאתנו להתענג על מבחר מעלף של יצירות קונדיטריות. לפעמים, נדמה שדורות של אופים ואופות מוכשרים רק מחכים לחג הזה כדי להפליג ביצירתיות ולדלג על כל המכשולים.
באופן אישי, חוץ מאשר למצות (וגם לקניידלעך, אולי) אני מחכה בכל שנה לעוגות ולעוגיות של פסח. אלה שצצות עם החג ונעלמות ממש למחרת.
עוגת הבראוניז הפסחית שלי, מוגשת מדי שנה אחרי הקינוח בליל הסדר. אל תטעו: אחת לא מספיקה כדי לענות על הביקוש, ולכן אני עסוקה בניפוק עוגות נוספות במהלך כל החג. איזה מזל שההכנה והאפייה קצרות, וממש ממש פשוטות; כל שנדרש הוא סיר בינוני וכף בחישה, ומותר ואף רצוי לאפות בתבניות חד פעמיות, כך שיש גם מינימום כלים להדחה.
בעוד שרוב עוגות הפסח ברפרטואר הפסח הפרטי שלי, מבוססות על המון אגוזים ושקדים כפיצוי להיעדר הקמח, בבראוניז התחליף הוא קמח מצה. והוא כל כך מוצלח, עד כי לעולם לא תנחשו שמדובר בתחליף.
מדי שנה אני משכללת את המתכון, מוסיפה או משמיטה משהו כדי שלא ישעמם (הפעם הפחתי מעט את כמות הסוכר, השמטתי את קמח תפוחי האדמה והוספתי קקאו). מבטיחה לכם שאף אחד, חוץ ממני, לא ירגיש בהבדל. האגוזים שאני מקשטת בהם את פני העוגה (במקום לכלול בתערובת), מוסיפים גם אלמנט סמלי ששייך לאחת המסורות של הפסח. וכולם יוצאים מרוצים.
מתכונים לפסח
כשר
זמן הכנה
35 דקות
זמן כולל
60 דקות
דרגת קושי
קלה
כמות מצרכים
9
מתכונים לפסח
(צילום: ירון ברנר)
מצרכים
8
סועדים
לוח המרת מידות
סמנו והוסיפו מצרכים לרשימת הקניות
בחר הכל
200
גרם
שוקולד מריר
200
גרם
חמאה (או מרגרינה מאיכות טובה)
1/4 1
כובות
סוכר
4
יח'
ביצים
4
כפות
קמח מצה
2
כפות
קקאו
1/2
כפית
אבקת אפייה
50
גרם
אגוזי מלך קצוצים
מעט אבקת סוכר
0
פריטים נוספו לרשימת הקניות
גיוונים:
כשמחליפים את החמאה במרגרינה מאיכות טובה, מתקבלת עוגה פרווה, שאפשר להגיש בכל הזדמנות.
את האגוזים אפשר לקצוץ גס ולהכניס לתערובת העוגה, או לפזר אותם שלמים על פני התערובת לפני האפייה.
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). משמנים תבנית מלבנית, או מכינים תבנית חד פעמית בגודל 25X35 ס"מ.
  2. מניחים את השוקולד, החמאה והסוכר בסיר בינוני, ומחממים תוך בחישה עד שהשוקולד והחמאה נמסים ומתקבלת תערובת אחידה. מסירים מהלהבה ומצננים מעט.
  3. מוסיפים את הביצים, אחת אחרי השנייה, ובוחשים היטב אחרי כל הוספה עד שהביצה נבלעת היטב בתערובת.
  4. מוסיפים את קמח המצה, אבקת האפייה והקקאו לתערובת השוקולד ומערבבים היטב. מעבירים לתבנית ומיישרים את פניה. מסדרים חצאי אגוזים על פני התערובת.
  5. אופים כ-25 דקות, או עד שפני העוגה נראים יציבים (זה בסדר שבפנים היא נותרת קצת לחה).
  6. מניחים לעוגה להצטנן לחום החדר, ומפזרים מעט אבקת סוכר מלמעלה. חותכים לריבועים (רצוי למחרת האפייה).