ישנן גרסאות רבות לבצק שמרים המשמש להכנת עוגות. את מידת עושרו של הבצק אפשר לזהות על פי כמות השומנים (החמאה), הנוזלים (החלב) והביצים שמשולבים בו. אבל בקלות רבה אפשר להמיר את החלב במים ואת החמאה - במרגרינה, בלי לוותר על הטעם הטוב.
פחות נוח, יותר טעים - בצק שמרים רך ואפילו מעט דביק (כלומר פחות נוח לעבודה) יפיק עוגות רכות ונימוחות יותר. כשמוסיפים לבצק כזה קמח, הוא אמנם נעשה יותר ידידותי לרידוד ועיצוב, אבל התוצאה הסופית יוצאת יבשושית. אז בעדינות עם הקמח וזכרו: בצק רטוב תמיד אפשר "לייבש" על ידי תוספת קמח, אבל להוסיף לחות לבצק יבשושי זאת משימה כמעט בלתי אפשרית.
רידוד, עיצוב ומילוי - גם כאן אל תתפתו להוסיף קמח — כשקשה לכם, קמחו את הידיים במקום את הבצק, ורק אם גם זה לא עוזר הוסיפו קמח במתינות רבה.
המתכון מתאים לשתי עוגות טבעתיות בקוטר 20 ס"מ.
קראנץ' שמרים עם שקדים ודבש
כשר
צמחוני
זמן הכנה
135 דקות
זמן כולל
135 דקות
דרגת קושי
קשה
כמות מצרכים
19
קראנץ' שמרים עם שקדים ודבש
(צילום: עודד מרום. סגנון: דיאנה לינדר)
מצרכים
8
סועדים
לוח המרת מידות
סמנו והוסיפו מצרכים לרשימת הקניות
בחר הכל
60
גרם
סוכר חום
(1/4 כוס)
לבצק:
40
גרם
שמרית
(כ-3/4 שקית או קוביית שמרית)
100
גרם
סוכר
1/2 כוס
240
מ"ל
חלב בטמפ' החדר
(1 כוס)
3
ביצים גדולות
(מספר 1)
700
גרם
קמח
(5 כוסות)
1/2
כפית
מלח
150
גרם
חמאה בטמפ' החדר
למלית:
170
גרם
שקדים טחונים דק
(2 כוסות)
170
גרם
חמאה קרה
150
גרם
סוכר
(3/4 כוס)
75
גרם
דבש
(כ-3.5 כפות)
170
גרם
ביסקוויטים פתי בר
(כ-1.5 כוסות)
3
ביצים בינוניות
(מס' 2)
1
כפית
תמצית וניל או משחת וניל
1/2
כפית
קינמון
(לא חובה)
לציפוי וזיגוג:
180
גרם
דבש
(1/2 כוס)
50
גרם
חמאה
50
גרם
שקדים פרוסים
(1/2 כוס)
0
פריטים נוספו לרשימת הקניות

אופן ההכנה:

מכינים את הבצק -
1. מערבלים את כל החומרים בקערת מיקסר עם וו לישה ולשים כ-10 דקות עד לקבלת בצק אחיד. מכסים ומניחים ללילה במקרר.
מכינים את המלית -
2. טוחנים את כל החומרים לעיסה במעבד מזון.
מעצבים, מתפיחים ואופים -
3. מחלקים את הבצק ל-4 חלקים. מקמחים משטח עבודה ומרדדים חלק אחד למלבן בגודל 20×30 ס”מ ובעובי כ-1/2 ס”מ. מורחים רבע מכמות המלית ומגלגלים לגליל. חוזרים על הפעולה עם רבע נוסף. כורכים את שני הגלילים לבורג וסוגרים את הקצוות לטבעת. מניחים בתבנית. באותה צורה מכינים גם את הטבעת השנייה.
4. מתפיחים את העוגות כ-45-30 דקות להכפלת הנפח.
5. מחממים תנור ל-180 מעלות ומשמנים תבניות.
6. אופים כ-35 דקות עד שהעוגות זהובות והבצק אפוי גם בחלק הפנימי של הטבעת.
בינתיים מכינים זיגוג:
7. מביאים לרתיחה דבש, סוכר וחמאה בסיר קטן ומערבבים היטב.
8. משאירים את התנור דולק ומוציאים את העוגות. מורחים אותן בזיגוג, מפזרים שקדים פרוסים ומחזירים לתנור לעוד 5 דקות. מצננים לפני ההגשה. שומרים בכלי סגור.
מלית אחת - 7 אפשרויות:
1. מחליפים את השקדים בכמות זהה של אגוזים אחרים טחונים לאבקה כגון פקאן, אגוזי מלך או אגוזי לוז.
2. מחליפים את הדבש בכמות זהה של סילאן או ריבה חלקה.
3. מחליפים את הסוכר הלבן בסוכר חום, שמעניק למאפה גוון וטעם עמוקים יותר.
4. מחליפים את הביסקוויטים בעוגיות לוטוס (יש להן טעם קרמלי מיוחד) או בביסקוויט בטעם שוקולד.
5. מבשמים את המלית בקליפת לימון או תפוז מגוררת.
6. מוסיפים למלית 3 כפות שוקולד צ’יפס או אגוזים קצוצים גס (בנוסף לטחונים במתכון).
7. מתבלים בכפית קינמון, בקורט הל או בכמה טיפות תמצית ורדים.
קיצור דרך: במקום להכין בצק משתמשים בבצק שמרים עלים מוכן.

המתכון מתוך "השולחן". למתכוני עוגות דבש נוספים