בסוף שבוע הכי כיף זה להכין סיר אוכל פשוט וטעים, כזה שכל בני המשפחה ישמחו להתקבץ סביבו, סיר כזה שימלא את הבית בריח של שבת, יחמם את הבטן ויענג את הלב: לשף רפי כהן יש מתכונים נפלאים ומדויקים, כולל מתכון לבורקס המושלם לשבת בבוקר.

חמין קלאסי עם אורז וחיטה

המצרכים:
1 כוס גרגירי חומוס שהושרו במים למשך לילה, מחוץ למקרר 1 כוס שעועית לבנה או בובעס שהושרתה במים למשך לילה, מחוץ למקרר 4 ראשי שום שלמים שטופים 8 תפוחי אדמה בינוניים קלופים ושטופים 8 ביצים שבושלו במי מלח למשך 10 דקות 6 עצמות מח 2 פרוסות רגל של בקר 800 גר' בשר שפונדרה על העצם 6 כפות שומן אווז 1 כף פפריקה מתוקה 1 כפית כורכום 1 כפית כמון 1/2 כף פלפל שחור טחון 1 כף מלח 2 כרעי עוף 3 שזיפים יבשים מגולענים מים
אורז ובשר בשקית - שקית בד או שקית קוקי 2 כוסות אורז שהושרה במים פושרים למשך חצי שעה 2 כוסות בשר בקר חתוך לקוביות של 2X2 ס"מ 1 כוס פטרוזליה, קצוצה 1 כוס כוסברה, קצוצה 1 כוס בצל לבן, קצוץ דק 1 כוס בצלי פנינה טריים קלופים (לא הכרחי) 1 כפית פלפל אנגלי 1/2 כף פלפל שחור 1/2 כף מלח 2 כפות שמן תירס
לחיטה - 2 כוסות חיטה 3 כוסות מים 1/2 כף פפריקה מתוקה 8 שיני שום 1/2 כף מלח 1 כפית כמון 1/4 כוס שמן תירס
9 צפייה בגלריה
חמין
חמין
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מכניסים לסיר רחב וכבד את השעועית וגרגירי החומוס, מוסיפים בצד אחד של הסיר את נתחי הבשר ופרוסות הרגל.
  2. בינתיים מערבבים את כל מרכיבי האורז בקערה הומכניסים לתוך המעיים או שקית הבד או שקית הקוקי וקושרים את הקצוות. מניחים בדופן הסיר.
  3. מבשלים את החיטה עם כל מרכיביה כ-30 דקות. מעבירים את תכולת הסיר לשקית קוקי, סוגרים אותה היטב ומניחים בצד הסיר.
  4. מסדרים בחלק העליון של הסיר את תפוחי האדמה, הביצים הקשות ועצמות המח.
  5. יוצקים לסיר מים חמים עד לכשלושת רבעי מגובה התכולה, מוסיפים את התבלינים ושאר המרכיבים ומביאים לרתיחה. מסירים קצף, מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כשעתיים.
  6. מכסים את הסיר ומעבירים לתנור שחומם מראש לחום של 100 מעלות, למשך הלילה.
  7. הגשה - מפרקים בזהירות את תכולת הסיר ומסדרים כל מרכיב בנפרד בצלחת הגשה. מגישים עם סלט רענן.

תבשיל בשר וחומוס

המצרכים:
1/2 ק"ג בשר עגל (שפונדה, אונטריב או צוואר עגל), חתוך לנתחים של 3X3 ס"מ 2 פלפלים אדומים, חתוכים לארבעה חלקים 2-3 פלפלים חריפים, חצויים לשניים 6 פלפלים יבשים, נקיים מזרעים 8 שיני שום שלמות 4 כוסות גרגירי חומוס, מושרים במים ל-12 שעות 2 כפות פפריקה מתוקה 1/2 כף כורכום 1/2 כף פלפל שחור גרוס 1/2 כף מלח 1 כפית זרעי כמון, גרוסים מים לבישול 1/2 כוס שמן זית 1/2 כוס כוסברה, קצוצה
9 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מחממים את שמן הזית בסיר רחב ועמוק, ומוסיפים את הפלפלים והשום. מאדים כדקה.
  2. מוסיפים את הבשר והתבלינים, וממשיכים לאדות, תוך כדי ערבוב, כשלוש דקות.
  3. מוסיפים מים עד לכיסוי, מכסים את הסיר ומבשלים שעה על להבה נמוכה.
  4. מוסיפים את גרגירי החומוס ומבשלים כשעתיים נוספות, עד אשר הבשר רך והחומוס מבושל.
  5. מוסיפים כוסברה קצוצה, ומגישים.

קציצות דג עם פול ירוק וארטישוק

המצרכים:
לקציצה - 500 גר' דג ים 5 פלפלים אדומים יבשים, מושרים במים ומנוקים מזרעים 1 פלפל ירוק חריף מנוקה מזרעים 4 שיני שום 2 צרורות כוסברה 1 כף שמן 1/2 כף פלפל לבן גרוס 1/2 כף מלח 3 בצלים בינוניים קלופים
לתבשיל - 8 לבבות ארטישוקים נקיים וחצויים לשניים 4 כוסות פול ירוק (אפשר קפוא) 4 פלפלים אדומים מתוקים, מנוקים מזרעים וחתוכים לאורך 8 שיני שום חצויות 1 כוס כוסברה קצוצה גס 1/2 כף פלפל לבן גרוס 1/2 כוס מיץ לימון מלח 1/2 כוס שמן תירס
9 צפייה בגלריה
קציצות דג עם פול ירוק, ארטישוקים וכוסברה
קציצות דג עם פול ירוק, ארטישוקים וכוסברה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. טוחנים את הדג, רצוי במטחנת בשר, לתוך קערה. ממשיכים לטחון את הפלפלים, הכוסברה והשום ומסיימים בבצלים כדי ש"יסחבו" את כל השאריות איתם לקערה. מוסיפים את שאר מרכיבי הקציצות לקערה ומערבבים היטב בעזרת כף היד. מכסים את הקערה ומכניסים למקרר לשעה. בינתיים מכינים את התבשיל.
  2. מכניסים את כל מרכיבי הבישול לסיר רחב ועמוק ומביאים לרתיחה. מנמיכים להבה ומבשלים כשעה עם מכסה סגור, עד שהפול רך.
  3. מוציאים את תערובת הקציצות מהמקרר, משמנים קלות את כפות הידיים, ויוצרים מהתערובת קציצות עגולות בגודל של שזיף קטן.
  4. מוסיפים את הקציצות לסיר ומבשלים כ-20 דקות עם מכסה פתוח עד שמתקבל רוטב עשיר וסמיך. מוסיפים עוד קצת כוסברה קצוצה בהגשה.

צלי שפונדרה

המצרכים לתבנית צלייה עמוקה (12 ס"מ לפחות):
1 ק"ג שפונדרה בקר פרוסה כולל העצם – אפשר להחליף לחזה בקר או צוואר 4 כוסות בצלי פנינה, קלופים (300 גרם) 6 ראשי לפת קטנים, קלופים 10 גזרים קלופים – מומלץ צבעוניים 6 ראשי שומר צעירים 6 ראשי בייבי סלק, קלופים וחצויים 5 כפות שמן זית 1 ליטר ציר בקר או מים 8 שיני שום, קלופות 4 ענפי טימין 1/2 כף פלפל שחור גרוס 1/2 כף מלח
9 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
9 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מסדרים את ירקות השורש בתבנית, כשביניהם משובצים נתחי הבקר.
  2. יוצקים שמן זית ותבלינים ומכסים בציר עד לגובה 3/4 מהבשר.
  3. מכסים בנייר אפייה וצולים בתנור שחומם מראש לחום של 170 מעלות במשך 3 שעות.

תבשיל עוף עם זיתים

המצרכים:
4 כרעי עוף 1/2 כוס שמן זית 2 בצלים, קצוצים 3 כוסות בצלצלי פנינה קלופים (אפשר להשתמש בבצלצלים כבושים) 1/2 כף כורכום 1/2 כף פלפל שחור גרוס 1/2 כף תערובת "ראס אל חנות" 1/4 כף פלפל לבן גרוס 2 כפות סוכר 3 כפות מיץ לימון טרי 4 כוסות זיתים ירוקים איכותיים, מגולענים
9 צפייה בגלריה
עוף עם זיתים, רפי כהן
עוף עם זיתים, רפי כהן
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. יוצקים את שמן הזית לסיר רחב. מוסיפים לסיר את הבצל הקצוץ ואת בצלצלי הפנינה ומתחילים לטגן אותם תוך ערבוב, על להבה בינונית.
  2. ממליחים ומפלפלים את כרעי העוף ומוסיפים לסיר. מטגנים במשך 7-10 דקות, עד שהעוף משחים קלות והבצלים זהובים.
  3. מוסיפים את התבלינים היבשים ומערבבים. מוסיפים את הסוכר ואת מיץ הלימון ומבשלים כדקה תוך ערבוב.
  4. מוסיפים את הזיתים ומערבבים. יוצקים מים כמעט כדי כיסוי העוף ומביאים לרתיחה.
  5. מקטינים להבה, מכסים את הסיר ומבשלים במשך שעה וחצי.
  6. מגלים את הסיר ומבשלים שעה נוספת, עד שהעוף רך מאוד והרוטב עשיר, מבריק וסמיך.

קציצות עוף בלימון

המצרכים:
לקציצות - 500 גר' בשר טחון מכרעיים של עוף (מה שנקרא "פרגיות") 2 בצל, קצוץ דק 2 שיני שום, קצוצות 1 כוס פטרוזיליה, קצוצה 1 כף פלפל לבן גרוס 1 כף מלח 2 כפות שמן 1 ביצה 2 כפות פירורי לחם
לטיגון - מעט קמח שמן לטיגון
לתבשיל - 4 לימונים צהובים 8 שיני שום חצויות לשתיים 2 פלפלים ירוקים חריפים 1/2 כף כורכום 1 כוס מים או מרק עוף צח 1 כפית סוכר 1/2 כף פלפל לבן גרוס 1/2 כוס שמן תירס
9 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מניחים את מרכיבי הקציצות בקערה ומערבבים היטב בעזרת כף היד.
  2. יוצרים קציצות גדולות בעזרת כפות ידיים משומנות ומשטחים אותן מעט. מניחים על גבי מגש שרופד בנייר פרגמנט.
  3. מטגנים את הקציצות - מחממים 2 כוסות שמן תירס במחבת רחבה. טובלים כל קציצה בקמח ומנערים מהעודפים, מטגנים כדקה מכל צד עד להזהבה – חשוב לא להשחים אותן. מעבירים את הקציצות לצלחת שרופדה בנייר סופג.
  4. שוטפים היטב את הלימונים ופורסים אותם לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ. חותכים את הפלפלים החריפים לטבעות בעובי 2 ס"מ. מניחים את פרוסות הלימון בסיר שטוח ורחב ומפזרים את השום והפלפל החריף בין הפרוסות. מוסיפים את שאר מרכיבי התבשיל ומביאים לרתיחה.
  5. מסדרים את הקציצות בשכבה אחת מעל פרוסות הלימון, מביאים שנית לרתיחה, מכסים את הסיר ומבשלים בלהבה נמוכה כ-20 דקות.
  6. מכבים את האש ומניחים את הסיר בצד למשך חצי שעה לפני שמגישים.

סופריטו עוף ולפת

המצרכים (ל-8 סועדים):
6-8 יחידות כרעיים, חתוכות לשוק וירך 15 לפתות קטנות, קלופות וחצויות לשניים 6 בצלים קטנים, קלופים וחצויים לשניים 2 בצל לבן, קלוף וקצוץ דק 5 שיני שום, קצוצות 1 כוס קמח 1/2 כף מלח 1/2 כף פלפל שחור גרוס 1/2 כפית פלפל סודאני גרוס או שאטה (לא הכרחי) 600 מ"ל מים
לטיגון - 1/2 ליטר שמן זית או שמן תירס
9 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מחממים בסיר רחב ועמוק 1/2 כוס שמן זית. מוסיפים את הבצל ומאדים עד להזהבה. מוסיפים את השום, השאטה, הפלפל השחור ומאדים עוד חצי דקה תוך כדי ערבוב. מוסיפים את המים, מביאים לרתיחה, מכסים ומנמיכים את הלהבה.
  2. טיגון - מחממים שמן בסיר טיגון עד לטמפרטורה של 180 מעלות. ממליחים ומפלפלים את נתחי העוף, טובלים בקמח ומטגנים משני הצדדים עד להשחמה יפה. מסננים ומניחים בצד. מטגנים את חצאי הבצל והלפת עד להזהבה, ומוציאים מהשמן.
  3. מוסיפים את העוף והלפת והבצל המטוגן לסיר, מביאים לרתיחה, מנמיכים להבה, מכסים ומבשלים כשעה וחצי. מדי פעם יוצקים מהנוזלים על העוף.

דג מרוקאי

המצרכים:
1 דג ים במשקל 2-3 ק"ג
להשריית הדג - 1/2 כוס שמן תירס 1/2 כוס מיץ לימון טרי 1 כוס עלי כוסברה, קצוצים 1 כפית פלפל לבן 1 כפית מלח 1 כף פפריקה מרוקאית
לרוטב - 1/2 כוס שמן תירס 3 גמבות חתוכות לרבעים ללא גרעינים 8 פלפלים יבשים מתוקים, שטופים ונקיים מזרעים 6 פלפלים חריפים חצויים לאורכם ונקיים מזרעים 8 שיני שום חצויות לשתיים 3 כפות פפריקה מרוקאית 1/2 כף כורכום 1/2 כף פלפל לבן 1/4 כף מלח 1 צרור כוסברה טרייה, שטופה וקצוצה גס, כולל הגבעולים 1/2 2 כוסות מים
להגשה - חופן כוסברה טרייה קצוצה
אופן ההכנה:
  1. מערבבים את כל מרכיבי המשרה ומניחים בקערה גדולה. טובלים במשרה את פרוסות הדג ומניחים אותן בקערה למשך 15 דקות על מנת שייספגו טעמים.
  2. הרוטב - מחממים את השמן בסיר רחב שיוכל להכיל את כל נתחי הדג בשכבה אחת. מוסיפים את הגמבות ואת הפלפלים החריפים ומטגנים כ-3 דקות עד להזהבה יפה.
  3. מוסיפים את הפלפלים היבשים וממשיכים לטגן כדקה נוספת תוך כדי ערבוב. מוסיפים את השום, הפפריקה, הכורכום והפלפל לבן וממשיכים לבשל כדקה נוספת תוך ערבוב. מוסיפים את המים, מביאים לרתיחה ומוסיפים את שאר המרכיבים. מכסים, מנמיכים להבה ומבשלים כחצי שעה. כעבור חצי שעה מסירים את המכסה ונותנים לחצי מכמות הנוזלים להתאדות.
  4. מוסיפים את נתחי הדג יחד עם המשרה, מכסים ומבשלים כ-10 דקות על להבה נמוכה מאוד.
  5. הופכים את נתחי הדג ומבשלים כ-5 דקות נוספות. מכבים את האש ומשאירים את הסיר סגור למשך חצי שעה לפחות לפני ההגשה. לקראת ההגשה מפזרים על התבשיל כוסברה טרייה קצוצה.

בורקס גבינות לשבת בבוקר

המצרכים (ל-8 בורקסים גדולים): 1/2 ק"ג בצק עלים על בסיס חמאה 2 חלמונים של ביצה + כף מים
למילוי - 100 גר' גבינת ריקוטה 100 גר' גבינת קשקבל, מגוררת 100 גר' גבינת אמנטל, מגוררת 100 גר' גבינת פרמזן, מגוררת דק 2 חלמונים 1/2 כפית מלח
9 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מרדדים את הבצק לעובי של 3 מ"מ, וקורצים עיגולים בקוטר 18 ס"מ או מרובעים בגודל 15/15 ס"מ.
  2. מכניסים את כל מרכיבי המילוי לקערת ערבוב, ומערבבים בעזרת מטרפה עד לקבלת תערובת אחידה. מעבירים לשק זילוף.
  3. מערבבים את חלמון הביצה עם המים, ומברישים בעזרת מברשת את שולי הבצק.
  4. מזלפים במרכז עיגול הבצק מתערובת הגבינות (בנדיבות, אך לא מדי), ומקפלים כל עיגול בצק לשניים, כך שהשוליים ידבקו אחד לשני, ומהדקים בעזרת כפות הידיים.
  5. מניחים את הבורקסים על גבי תבנית מרופדת בנייר אפייה במרחק של סנטימטר אחד מהשני. מכניסים למקרר לחצי שעה.
  6. מברישים את הבורקסים בחלמון הביצה שנותר, ומכניסים לתנור שחומם מראש לטמפרטורה 200 מעלות לחמש דקות. אחרי חמש דקות מורידים את הטמפרטורה ל-180 מעלות ואופים 20 דקות נוספות, עד אשר הבורקסים שחומים ותפוחים. מוציאים ומצננים מעט.
  7. מגישים עם ביצים חצי קשות, ירקות חיים, מלפפון חמוץ וטחינה דלילה.