אוכל: במסעדת בלדנא בכפר ג'ש (גוש חלב), שהוא כיום מועצה מקומית, משלבים שמירה על מסורות משפחתיות ואזוריות לצד הרצון של הדור הצעיר להיות עדכני ויצירתי.
האוכל מספר את הסיפור של הכפר דרך טעמים וזיכרונות, אבל הוא גם הסיפור של צעירי הכפר שיצאו לעולם הגדול ללמוד ולהתנסות וחזרו עם תובנות, טכניקות בישול ושאיפות מודרניות.
תוכלו למצוא בתפריט שישברק מסורתי עם כיסוני בשר ורוטב יוגורט, אבל גם אחד טבעוני על בסיס חלב קוקוס וכיסוני פטריות. סלט פתוש אבל גם קרפצ'יו עגל עם בלסמי.
4 צפייה בגלריה
סלט במסעדת בלדנא
סלט במסעדת בלדנא
סלט במסעדת בלדנא
(צילום: דוד קישקה)
יש כאן סלטים טעימים, המייצגים אזורים גיאוגרפיים שונים בקרבת הכפר, כמו למשל סלט א-נמורה, שבו משלבים פירות ממטעי הפירות של הכפר הנמצאים למרגלות הר מירון באזור שנקרא א-נמורה; סלט אל-מרג', שהמרכיב העיקרי בו הוא פטריות, בהשראת ליקוט הפטריות שנהגו ללקט לאורך השנים אנשי הכפר באזור המכונה אל-מרג', שעשיר באדמת בזלת.
מנת הערוס (כלה) מצוינת ומביאה לידי ביטוי מנה מסורתית מהאזור, שנהוג היה להגיש בליל הכלולות ושמכונה בלשון רבים עראייס, ומאוד פופולרית בשנים האחרונות ברחבי הארץ.
4 צפייה בגלריה
yk14270411
yk14270411
(צילום: דוד קישקה)
המסעדה הוקמה לפני כ-15 שנים בתוך מבנה עתיק מהמאה ה-18 אשר שימש את מארון והבה, המשורר העממי של הכפר, ושצופה לעבר הר מירון וההרים השכנים. טוני אלעזר, איש החזון שמאחורי המקום, ביקש ליצור מסעדה שהיא גם מקום מפגש חברתי לקהילה המגוונת מהכפר ומהיישובים סביב וגם עבור תיירים המגיעים לאזור.
טוני הלך לעולמו לפני כשנתיים, לאחר מאבק במחלה קשה, ושלושה מהאחיינים - וויליאם, וויסאם ורוני תומא שעבדו לצידו, ממשיכים להוביל את המקום קדימה ולממש את החזון. הם אלו שמנהלים ומבשלים ולאחרונה השיקו גם בר יין בחלק האחורי של המבנה העתיק.
4 צפייה בגלריה
מסעדת בלדנא
מסעדת בלדנא
אווירה נעימה
(צילום: דוד קישקה)
האווירה במקום נעימה, והשולחנות ממוקמים בין אין-ספור פריטי אספנות וקישוטים, כמו כלי עבודה חקלאיים מסורתיים, מכונות כתיבה ותפירה ישנות וגאדג'טים מכל העולם שנאספו עם השנים.
השמירה על המסורת באה לידי ביטוי גם בשימוש שעושים פה בחומרי גלם ותוצרת מקומית, כמו למשל שמן הזית המצוין ממטעי הכפר, שידוע בשמן האיכותי שלו לאורך מאות שנים. גם חומץ התפוחים לסלט הוא מקומי ומכין אותו עאזר האשול, הסבא, שמקפיד גם בגיל 89 להכין אותו מתפוחים שגדלים במטעים של הכפר.
הסבא גם אמון על ייבוש התאנים בשמש ודחיסתן במכשיר ידני ליצירת קוביות תאנים יבשות דחוסות, המשמשות את האחים תומא ליצירת קינוח מעולה בשם תין מעקוד - תאנים יבשות שעוברות בישול במי סוכר ואניס ומוגשות עם אגוזים ושקדים טחונים לצד קפה מקומי. סיומת נהדרת לארוחה הטובה והנעימה שתחוו כאן.
4 צפייה בגלריה
כפר ג'ש
כפר ג'ש
כפר ג'ש
(צילום: דוד קישקה)
רחוב: ג'ש הוא היישוב היחיד בישראל שרוב תושביו הם נוצרים מרונים. בנוסף חיים כאן גם תושבים מזרמים שונים של הנצרות ואף קהילה ארמית לצד קהילה מוסלמית. במקום יש מספר כנסיות וגם אחד המסגדים העתיקים בארץ נמצא בו. יש כאן גם שרידים של בית כנסת בן למעלה מ-2,000 שנים, תזכורת ליישוב היהודי גוש חלב שהיה החשוב ביותר באזור בתקופת בית שני, וממנו יצא גם יוחנן מגוש חלב שמילא תפקיד חשוב במרד נגד הרומאים בשנת 66.
ניתן לסייר ולשוטט בכפר בין האתרים הקדושים וגם ליהנות מהטבע סביב ומנופי הגליל המרהיבים והירוקים בעונה זו.
במורדות הצפוניים של הכפר, הצופה אל לבנון, ניתן לחנות את הרכב ולרדת רגלית את המדרון המוביל אל הבריכה הכחולה, שהיא נביעה טבעית בצבעי טורקיז, ולטייל באזור שסביב.
בלדנא. ג'ש. 054-7687773
פורסם לראשונה: 00:00, 24.02.25