מסעדת אמא, אחת מהמסעדות האייקוניות והמוכרות בירושלים, שבה לפעול לאחר תשעה חודשים בהן היתה סגורה בעקבות שריפה גדולה שפרצה במקום.
"ההחלטה לפתוח לא היתה מובנת מאליה", מודה יורם בנימין, בנם של המייסדים. "היינו צריכים לחשוב על זה, היו הרבה שיקולים. בסופו של דבר הרגשתי שזה לא נכון לסגור את המסעדה וחייבים להמשיך את מה שהיה".
מאז שנוסדה בשנות ה-80, הפכה המסעדה לסמל קולינרי בכניסה לעיר – בולטת לכל נהג ולכל הולך רגל המטפס במעלה רחוב אגריפס לכיוון שוק מחנה יהודה בזכות הכיתוב האדום "אמא", המתנוסס על מבנה האבן הירושלמי. השריפה פרצה לילה אחד ביוני האחרון, והביאה כאמור לסגירה ממושכת.
מי שיבקר באמא היום, יגלה שהאווירה נשמרה וכך גם המראה המוכר. מעבר לשיפוץ קל של הבר והחלונות, המקום נותר בדיוק כפי שהיה – כאילו לא התרחש דבר. גם המטבח נותר נאמן למסורת, עם התפריט הנוסטלגי שממשיך ללוות את המסעדה, אך עם כמה בשורות טובות: "החזרנו את עלי הגפן המפורסמים, שבמשך תקופה ארוכה נעלמו מהתפריט, וגם הוזלנו את המנות עקב מעבר מכשרות מהדרין לכשרות של הרבנות", מספר בנימין.
ללקוחות הקבועים הייתה השפעה על ההחלטה לפתוח מחדש?
"לאורך כל השנה קיבלנו תמיכה מהקהל, טלפונים ופניות - כולם שאלו מה קורה ומתי פותחים מחדש. זה בהחלט נתן מוטיבציה, ראינו שיש ביקוש ועכשיו כשפתחנו רואים את זה, הלקוחות חוזרים ושמחים מאוד".
היו חששות שאולי דברים לא יעבדו?
"בימים האלה שאנחנו עוברים תמיד יש חששות. מדובר בתקופה לא רגילה, אבל הנה פתחנו בכל זאת ואנחנו שמחים להיות כאן שוב".
מסעדת אמא נוסדה ב-1981 על ידי הוריו של יורם, זוג עולים חדשים – מרים מעיראק ועמרם מכורדיסטן. הם החליטו להקים מסעדה ומצאו חלל קטן עם שני חדרים – אחד הפך למטבח והשני הוסב לחלל אירוח עם שולחנות וכיסאות. לאורך השנים הצליחו לשמר את האווירה המשפחתית במקום. כמעט שני עשורים לאחר הפתיחה, יורם לקח על עצמו את ניהול המסעדה, בעוד מרים המשיכה להגיע למטבח, עד פרוץ מגפת הקורונה.
המטבח באמא פועל ברוח גישת ה-Slow Food, דבר שאינו שכיח במסעדות ביתיות מסוגה. לפני שני עשורים, יורם נחשף לתנועה והחליט ליישם את עקרונותיה במסעדה – הבשר למילוי הקובה מגיע עם תו תקן "חי בריא", והעוף שמוגש במסעדה הוא מעופות חופש. בניגוד למסעדות אחרות בז’אנר, יורם מקפיד שלא להשתמש באבקת מרק והעדיף להכין במקום ציר ביתי. התפריט מציע מגוון סלטים ומנות ביתיות כמו שניצל וקציצות, אך ללא ספק גולת הכותרת של המסעדה היא הקובה.