מרק חריף עם חוביזה וחומוס

חגי לפלר
המצרכים (ל-4 מנות):
1 כוס חומוס מושרה ללילה בהרבה מים (כוס לפני ההשריה) 1 כפית סודה לשתיה 1/2 כוס גזר, מגורר 1/2 כוס גבעול סלרי, חתוך לפרוסות 1/2 2 כוסות של עלי חוביזה, שטופים היטב 2 בצלים בגודל בינוני, קצוצים לקוביות 6 שיני שום, קצוצות 1/2 כוס מיץ לימון 1/4 כוס שמן זית 1 כף שטוחה של כורכום 1 כף פפריקה אדומה 1 כפית פפריקה חריפה 1/2 כפית חויאג' למרק
5 צפייה בגלריה
(צילום: חגי לפלר)
אופן ההכנה:
  1. מסננים במסננת את החומוס ושוטפים היטב.
  2. מניחים בסיר את גרגרי החומוס ומוסיפים 5 כוסות מים וסודה לשתייה, ומביאים לרתיחה.
  3. מקפים את הקצף, ומבשלים כשעה על להבה נמוכה (שימו לב שהנוזל לא ייגלוש).
  4. אם צריך להוסיף מים לאחר כשעה, מוסיפים כוס אחת. במקביל מטגנים את הבצל הקצוץ ואת הסלרי בסיר רחב עם שמן זית.
  5. קוצצים את עלי החוביזה ומוסיפים לסיר יחד עם הגזר המגורר, ממשיכים לבשל כ-15 דקות על אש בינונית עד שהחוביזה מאבדת מנפחה.
  6. מוסיפים את התבלינים, השום והלימון ושופכים הכול לסיר החומוס (נוזלי החומוס הם ציר המרק).
  7. מבשלים הכול על להבה נמוכה כ-10 דקות ומגישים.

חביתה עם אפונה

יעל גרטי
המצרכים:
6 ביצים מעט שמן זית 2 בצל סגול בינוני, קלוף ופרוס לרצועות דקיקות 250 גר' אפונת גינה מלח פלפל שחור, גרוס גס
5 צפייה בגלריה
(צילום: שירן כרמל)
אופן ההכנה:
  1. מחממים 1-2 כפות שמן זית במחבת גדולה ומטגנים בצל סגול עד להזהבה קלה.
  2. מוסיפים אפונה, מערבבים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים במשך 15 דקות, תוך ערבוב אקראי, עד להתרככות. מתבלים במלח ובפלפל, מערבבים ומסירים מן הכיריים.
  3. טורפים בקערה ביצים, מלח ופלפל, בעזרת מטרפה ידנית או מזלג. מוסיפים את האפונה והבצל מהמחבת לקערה ובזריזות מוסיפים 2 כפות שמן זית למחבת, מגבירים את הלהבה ויוצקים את כל התערובת למחבת. מטגנים כחצי דקה עד דקה.
  4. מנמיכים את הלהבה ומבשלים במשך 7-8 דקות או עד שהפריטטה נראית יציבה.
  5. הופכים את הפריטטה בזהירות על מגש (רצוי לעשות זאת מעל השיש, למגש בעל שוליים מוגבהים, כדי שהיא לא תחליק), יוצקים למחבת 2 כפות שמן זית, מגבירים את הלהבה ומחזירים את הפריטטה למחבת, הפעם כשצִדה האפוי-מטוגן כלפי מעלה. מטגנים כחצי דקה עד דקה, מנמיכים את האש ומבשלים במשך 2-3 דקות או עד שתחתית הפריטטה מוזהבת היטב ויציבה. מעבירים מן המחבת לצלחת גדולה ומגישים חם.

ממרח עדשים צהובות

מיכל וקסמן
המצרכים:
1 כוס עדשים צהובות 1 בצל שלם חצוי, עם הקליפה 2 - 1/2 2 כוסות מים 1 פיתה 1 כף שמן זית + שמן זית לזילוף מיץ מ-1/2 לימון קורט מלח ים חופן עלי זעתר טרי, להגשה
5 צפייה בגלריה
חומוס עדשים צהובות
חומוס עדשים צהובות
(צילום: מיכל וקסמן)
אופן ההכנה:
  1. שמים את העדשים והבצל בסיר. מוסיפים מים. מביאים לרתיחה ומבשלים 10 דקות, עד שהעדשים רכות. בודקים מדי פעם. אם המים נגמרו והעדשים עדיין לא רכות, מוסיפים כמה כפות מים רותחים.
  2. בינתיים פותחים את הפיתה וחותכים אותה לשני עיגולים שלמים. מורחים כל עיגול בשמן זית משני צידיו.
  3. מחממים מחבת על אש בינונית, וקולים את עיגולי הפיתה כ-1/2 2 דקות מכל צד, עד שהם משחימים ומתקשים כמו צנים או קרקר. לחילופין, אפשר לקלות בטוסטר לחיץ.
  4. כשהעדשים רכות, זורקים את הבצל המבושל. מסננים את העדשים ושומרים את נוזלי הבישול, אם יש.
  5. מעבירים את העדשים למעבד מזון. מוסיפים כף שמן, מיץ לימון ומלח. טוחנים בפולסים או בטחינה רצופה, בהתאם למרקם הרצוי: טחינה בפולסים למרקם גס יותר, טחינה רציפה למשחה חלקה. מוסיפים מנוזלי הבישול לפי הצורך.
  6. מעבירים לקערית את ממרח העדשים. מזלפים שמן זית בנדיבות ומפזרים עלי זעתר טריים. אוכלים חמים או בטמפרטורת החדר עם הפיתות הקלויות ועגבנייה חתוכה ליד.

מרק כתום עם עדשים שחורות

דפנה אוסטר מיכאל
המצרכים:
1/4 כוס עדשים שחורות 1 כף שמן זית 1 בצל גדול, קצוץ 1 כרשה בינונית, פרוסה דק כ-300 גרם דלעת, חתוכה לקוביות 1/4 דלורית, קלופה 1 גזר, קלוף ופרוס גס 1 בטטה, קלופה וחתוכה לקוביות מלח פלפל שחור גרוס
5 צפייה בגלריה
מרק עדשים
מרק עדשים
(צילום: דפנה אוסטר מיכאל)
אופן ההכנה:
  1. משרים את העדשים במים במשך כשעה.
  2. בינתיים מחממים את שמן הזית בסיר, מוסיפים את הבצל והכרשה ומטגנים עד להזהבה קלה.
  3. מוסיפים את הירקות הכתומים ומים עד לכיסוי ומביאים לרתיחה. מכסים, מעבירים לאש נמוכה ומבשלים 40-30 דקות.
  4. מסירים מהאש, טוחנים למחית חלקה באמצעות בלנדר מוט ומתבלים במלח ובפלפל.
  5. מסננים את העדשים ממי ההשריה. מבשלים בסיר עם הרבה מים רותחים במשך 30-20 דקות, עד לריכוך. מסננים ומתבלים במעט מלח ופלפל (אפשר להוסיף קורט כמון) ושומרים בצד.
  6. להגשה - יוצקים את המרק הכתום לקערות הגשה, מפזרים בכל קערה 2 כפות מהעדשים ואם רוצים, מקשטים בעירית קצוצה ובפטרוזיליה.

קציצות שעועית אדומה טבעוניות בתנור

אולגה טוכשר
המצרכים (ל--20 קציצות):
2 כוסות שעועית אדומה יבשה 3-2 כפות שמן לטיגון 1 בצל גדול, קצוץ דק 4 שיני שום, קצוצות דק 2 סלסילות פטריות 1 צרור פטרוזיליה, קצוץ מיץ מ-1/2 לימון 4 כפות טחינה גולמית 3/4 כפית כמון 1 כפית מלח 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
5 צפייה בגלריה
קציצות שעועית טבעוניות
קציצות שעועית טבעוניות
(צילום: אולגה טוכשר)
אופן ההכנה:
  1. משרים את השעועית במשך 24-12 שעות (מחליפים מים מדי פעם). מסננים ומבשלים בכמות גדולה של מים, עד לריכוך. מסננים ומצננים מעט. נוטלים מהשעועית 4 כוסות (920 גרם) וטוחנים במעבד מזון למחית גסה.
  2. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  3. מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל והשום עד להזהבה. מוסיפים את הפטריות ומטגנים עד להזהבה.
  4. שמים בקערה גדולה את מחית השעועית, הפטריות המטוגנות עם הבצל והשום, הפטרוזיליה, מיץ הלימון, הטחינה והתבלינים. מערבבים עד שמתקבלת תערובת דביקה למדי (אם יש צורך, מוסיפים מעט טחינה).
  5. מרטיבים את הידיים וקורצים כדורים בגודל קטן-בינוני. מניחים בתבנית ומשטחים מעט. אופים 30-20 דקות, עד שהקציצות מזהיבות (חשוב לא לאפות אותן יותר מדי, כדי שלא יתייבשו ויתפוררו).
  6. מומלץ להגיש את הקציצות הטבעוניות עם טחינה.