קובנה

גיל חובב
המצרכים (ל-10 מנות): 1 ק"ג קמח לא תופח 1 שמרית (או 2 כפות שמרים יבשים) 3 כפות סוכר 1 כף מלח 1 ליטר מים פושרים (בערך) 100 גר' מרגרינה 50 גר' חמאה 1 כוס קמח לקימוח
6 צפייה בגלריה
קובנה גיל חובב
קובנה גיל חובב
(צילום: דוד מויאל)
אופן ההכנה:
  1. שמים את הקמח, השמרית, המלח והסוכר בקערה גדולה. מוסיפים את המים ומערבבים היטב. שימו לב - אמור להתקבל בצק רטוב אבל לא נוזלי.
  2. מכסים ומתפיחים במקום חמים עד להכפלת הנפח במשך כשעה. לשים שוב, מכסים ומתפיחים שוב עד להכפלת הנפח כשעה.
  3. מתיכים את החמאה והמרגרינה בסיר קובנה (סיר אלומיניום עם מכסה הרמטי שיכול להיכנס לתנור). מצננים מעט.
  4. מניחים ליד הסיר את קערת הבצק וצלחת עמוקה עם קמח בתוכה. בידיים רטובות קורצים כדור בצק בגודל של אשכולית. מגלגלים בקמח ומכניסים לסיר. מגלגלים בשומן המותך. מרטיבים את הידיים שוב וחוזרים על הפעולה עד שכל הבצק בסיר.
  5. מכסים במכסה ומתפיחים עוד שעה. בינתיים מחממים תנור אפייה לחום מקסימלי (250 מעלות) וממקמים את המדף בחלקו התחתון, כדי שהסיר יוכל להיכנס פנימה בקלות.
  6. אופים בחום מקסימלי במשך שעה (זה מפחיד, אבל כן, שעה). מקץ שעה מנמיכים את החום ל-100 מעלות ואופים כל הלילה.
  7. שלב לא חיוני אבל מאוד מועיל: שעתיים לפני ההגשה מסירים את המכסה, מגבירים את החום ל-170 מעלות ואופים שעה.
  8. הופכים את הקובנה בסיר (זהירות שלא תתפרק) ואופים עם החלק השרוף כלפי מעלה עוד שעה ב-170 מעלות.
  9. מגישים עם רוטב עגבניות טרי או מבושל, סחוג, טחינה ירוקה ולמהדרין: חילבה.

סביח משפחתי

רפי כהן
המצרכים (ל-8 מנות): 2 חצילים בלאדי גדולים 1 כוס שמן זית לטיגון 8 ביצים 1/2 כוס קמח 1/2 כף מלח 1/2 כוס פטרוזיליה, קצוצה דק
לרסק עגבניות - 3 עגבניות בשלות, מגוררות בפומפייה ומסוננות 1/2 כוס מיץ לימון 1/2 כף פלפל ירוק חריף כפית מלח 2 כפות שמן זית
לטחינה - 1 כוס טחינה גולמית 2 כוסות מים קרים מאד 3 שיני שום, קצוצות 1/2 כף מלח 2 כפות מיץ לימון
6 צפייה בגלריה
(צילום: טל שחר)
אופן ההכנה:
  1. מיישרים בעזרת סכין את החצילים למלבן ללא הקליפה, וחותכים למלבנים בגודל 3/10 ס"מ.
  2. מערבבים את הקמח עם המלח, מצפים את החצילים בקמח, ומנערים.
  3. מבשלים את הביצים במים רותחים כ-8 דקות ומעבירים למי קרח ומקלפים.
  4. מערבבים בעזרת מטרפה בקערת ערבוב את כל מרכיבי הטחינה.
  5. מערבבים את כל מרכיבי רסק העגבניות.
  6. מחממים במחבת את שמן הזית, ומטגנים את החצילים משני הצדדים לצבע זהוב. מעבירים לנייר סופג.
  7. מרכיבים את המנה: יוצקים לקערת הגשה את הטחינה, מניחים מעל את פרוסות החציל, חוצים בעזרת כפות הידים את הביצים לשנים ומניחים מעל.
  8. יוצקים מעל את רסק העגבניות, מפזרים פטרוליה ועוד שמן זית, ומגישים מיד עם פיתות טריות או לחם.

פנקייק

סאני דרעי
המצרכים (ל-8 פנקייקים גדולים): 2 כוסות קמח (300 גר׳) 2 כפות סוכר (20 גר') 2 ביצים קורט מלח 2 כפות שמן לבישול 1 שקית אבקת אפייה (10 גר׳) 2 כוסות חלב (בערך 400 גר׳, תלוי במקרם של הבלילה) מעט חמאה לשימון המחבת סירופ מייפל איכותי
6 צפייה בגלריה
פנקייקס
פנקייקס
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. שמים יחד את כל החומרים בקערה ומערבבים היטב עד שנוצרת בלילה חלקה ומעט סמיכה.
  2. נותנים לבלילה לנוח עשר דקות בכדי שאבקת האפייה תתחיל לפעול בתוך התערובת.
  3. מחממים מחבת על להבה בינונית (עד נמוכה), ומשמנים מעט בחמאה.
  4. מנגבים את החמאה בכדי שלא תישאר כמות גדולה של שומן על המחבת, ומתחילים את תהליך הטיגון: שמים במחבת בערך 2 כפות גדולות (או מצקת) לכל פנקייק, והופכים את הפנקייק כאשר יש צפיפות של בועות למעלה, והצד שפונה כלפי מעלה מראה צבע חום בהיר.
  5. מטגנים את הצד השני עוד דקה בערך ומגישים חם עם כל תוספת שתרצו. אני ממליצה על קוביית חמאה קטנה וסירופ מייפל איכותי.

ג'חנון על בסיס חמאה

המצרכים: 1 ק"ג קמח 5 כפות סוכר חום (אפשר גם לבן) 1 כפית אבקת אפייה 2 כוסות מים (כחצי ליטר) 1 כפית מלח 400 גר' חמאה, מומסת 1 כפית דבש 1/2 כוס שמן לשימון משטח העבודה
6 צפייה בגלריה
ג'חנון וקובנה, נופר זוהר
ג'חנון וקובנה, נופר זוהר
(צילום: יובל חן)
אופן ההכנה:
  1. לשים את כל המצרכים, חוץ מהחמאה, במיקסר עם וו לישה עד לקבלת בצק אחיד, מכסים ומניחים בצד למשך שעה (אין צורך להכניס למקרר). מחלקים את הבצק ל-15 כדורים בגודל כדור טניס כל אחד.
  2. משמנים היטב את השיש, ומגלגלים את הכדורים על השמן. כל כדור צריך להיות עטוף בשמן. מסדרים את הכדורים המשומנים בתבנית, ומניחים בצד לשעה נוספת.
  3. לוקחים כדור בצק ומרדדים אותו בעזרת מערוך עד לקבלת עיגול בצק דק מאוד וכמעט שקוף. אפשר להיעזר בידיים. כך ממשיכים ועושים עם שאר כדורי הבצק, ומקפידים לשמן כל פעם מחדש את משטח העבודה. משמנים היטב בחמאה כל עלה בצק (בערך כף או כף וחצי לכל עלה). מקפלים את כל הצד הימני של דף הבצק למרכז, ולאחר מכן גם את החלק השמאלי (עד שנוצר מעין מלבן ארוך). מגלגלים את המלבן, עד שנוצרת צורה של ג'חנון.
  4. שמים בתחתית הסיר כמה פרוסות לחם, ועליהן שמים נייר אפייה. מסדרים את הג'חנון בסיר, ומשמנים שוב בין אחד לשני ובין השכבות. שופכים כפית דבש מלמעלה.
  5. אופים בתנור בטמפרטורה של 120 מעלות לילה שלם (כ-12 שעות). מגישים עם ביצה קשה ורסק עגבניות.

בורקס

גיא גמזו
המצרכים: 1.1 ק"ג קמח לבן 1 כף מלח 1/2 ליטר מים שמן קנולה לכיסוי חצי גובה הבצק (משתנה בין כלי לכלי)
לבוראטה ברוטב עגבניות - 1 כדור בייבי בוראטה או כדור מוצרלה גדול 3 כפות שמן זית 2 שיני שום פרוסות 3 עגבניות מגי, חתוכות גס 1/2 פלפל צ'ילי אדום, פרוס דק חופן עלי בזיליקום קורט מלח ים אטלנטי 4 כפות עגבניות מרוסקות קורט פלפל שחור 1/2 כפית סוכר
6 צפייה בגלריה
גיא גמזו מכין בויאס לשבועות
גיא גמזו מכין בויאס לשבועות
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הבצק - מערבבים את הקמח עם המלח והמים, ולשים ביד עד ליצירת מסה אחידה.
  2. לאחר שנוצר בצק אחיד, מחלקים את המסה לכדורים שווים ולשים כל כדור.
  3. מניחים את הכדורים שנוצרו בכלי שטוח, ומכסים עד מחצית גובה הכדורים בשמן. נותנים לבצק לנוח מעט. חשוב להפוך את הכדורים לפחות פעם אחת בזמן המנוחה, כדי שכל הבצק יקבל שמן. משאירים את הבצק לנוח.
  4. מכינים את המלית - מחממים מחבת עבה לחום בינוני-גבוה. יוצקים שתי כפות שמן זית למחבת, ומטגנים את השום והצ'ילי עד להזהבה.
  5. מוסיפים את העגבניות ומערבבים כדקה או שתיים. מוסיפים את עלי הבזיליקום, המלח והפלפל השחור.
  6. מבשלים במשך דקה, מוסיפים את העגבניות המרוסקות והסוכר ומבשלים כשתי דקות נוספות. מוסיפים עוד מעט עלי בזיליקום ומורידים מהאש.
  7. פותחים כדור בצק לדף קטן (יחסית). שמים את כדור הגבינה במרכז, ואוספים את הבצק למרכז עד שנוצרת צורה דמוית שק ומהדקים.
  8. מורחים בביצה טרופה, ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות עד שהבצק מזהיב. מגישים את הבורקס החם על רוטב העגבניות.

סטייק אנד אֵגְז

תומר עמדי
המצרכים (ל-4-2 מנות): 750-800 גר' נתח קצבים, פרוס ל-4 נתחים, בטמפרטורת החדר 4 ביצים 3 תפוחי אדמה בינונים, פרוסים דק במנדולינה (או בסכין, אם אין מנדולינה) 1 כף חמאה נדיבה או שמאלץ 2 כוסות שמן סויה או קנולה מלח ופלפל מעט מלח ים מעט סריראצ'ה (ממרח פלפלים חריפים, אפשר להחליף בטבסקו או בכל רוטב צ'ילי אחר) 4 חצאי מח עצם, מנוסרים לאורך - לא חובה
אופן ההכנה:
  1. צולים את עצמות המח ב-220 מעלות בתנור ל-20 דקות.
  2. מטגנים את התפוצ'יפסים הדקים במחבת. ממליחים ומניחים בצד.
  3. מלהיטים מחבת כבדה (עדיף מברזל יצוק). מתבלים את נתחי הבשר במלח ופלפל, שמים מעט שמן וצורבים את הנתחים.
  4. בזמן הזה מחממים מחבת נוספת וצולים 4 ביצי עין יפות. הופכים את הנתחים, שמים את כף החמאה הנדיבה ובעזרת כף "משקים" את הנתחים בחמאה הממוסת ללא הרף כ-2 דקות.
  5. מוציאים את הנתחים למנוחה כ-2-3 דקות על מגבת נייר ובינתיים מסדרים את הצלחת. בוצעים את החלמון מעל הסטייק ושומעים מלאכים שרים ברקע.

ביצה עלומה

תומר טל
המצרכים: 2-3 ביצים (או לפי כמות הסועדים) 2 כפות חומץ על כל ליטר של מים
6 צפייה בגלריה
ביצים, תומר טל
ביצים, תומר טל
(צילום: יאיר שגיא)
אופן ההכנה:
  1. בסיר צר וגבוה יוצקים ליטר מים ושתי כפות חומץ.
  2. כאשר המים על סף רתיחה עדינה שוברים ביצה בכלי נפרד ו"מחליקים" אותה לתוך הסיר.
  3. "מסחררים" את המים בעוד הביצה מתבשלת כדי שלא תדבק לדפנות, סופרים בדיוק שלוש דקות ומחלצים אותה מהמים באמצעות כף מחוררת.

כיכר בשר טחון (קלופס)

רותי קינן
אפשר להגיש חם או קר, כמנה ראשונה או למנה עיקרית. אם מגישים חם, אפשר לצרף רוטב בשר או רוטב עגבניות. אם מגישים קר, אפשר להוסיף מיונז, חרדל, חזרת לבנה או הריסה.
המצרכים (לתבנית כיכר באורך 28 ס"מ): 100 גר' פירורי לחם 500 גר' בשר בקר טחון 250 גר' בשר עוף טחון 1 בצל מרוסק 2 שיני שום, כתושות 3 ביצים 1 כף פטרוזיליה קצוצה 1 כף חרדל 1 כף קטשופ מלח, פלפל
אופן ההכנה:
  1. משמנים היטב את תבנית האפייה, ומפזרים בה כף מפירורי הלחם.
  2. מערבבים את שני סוגי הבשר, ולשים בידיים עם 3/4 מכמות פירורי הלחם ועם כל יתר החומרים לתערובת אחידה.
  3. מעבירים לתבנית, מהדקים היטב ומפזרים מעל את פירורי הלחם שנותרו.
  4. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) במשך כ-45 דקות. מוציאים מהתנור, ומשהים כ-10 דקות לפני שפורסים לפרוסות.
טיפים:
  • במקום לאפות בתבנית רבועה, אפשר לעצב את תערובת הבשר לכיכר ולהניח על תבנית שטוחה. אופים כמו למעלה.
  • אם רוצים למלא בביצים, מניחים בתבנית מחצית מהתערובת, מניחים לאורכה 3 ביצים קשות ומכסים בתערובת שנותרה. אופים כמו למעלה.