אחד מחומרי הגלם הכי זמינים והכי זולים במטבח הוא אורז - התוספת האולטימטיבית למה עם מלא רוטב או גם לשניצל, לדג, לעוף או לירקות בתנור - אורז הולך עם הכל, כמעט. אבל אם לא יודעים להכין אורז כמו שצריך, קל מאוד להרוס אותו והוא עלול לצאת דביק ועיסתי או לא עשוי מספיק, ולכן אם אתם מאותגרים בגזרת האורז אתם צריכים שיהיו לכם לפני הכל מתכונים טובים ומדוייקים.
מתכונים נוספים שיכולים לעניין אותך:
אל תשכחו רק שעם אורז צריך סבלנות ומשמעת עצמית שתזכיר לכם שלא משנה כמה רעבים אתם - בשום מצב לא פותחים את המכסה באמצע הבישול.

אורז לבן "אחד אחד"

רותי קינן
המצרכים (ל-4 מנות):
2 כפות שמן או חמאה 1 כוס אורז, רצוי ארוך 2 כוסות מים רותחים או ציר רותח 1 כפית מחוקה מלח
4 צפייה בגלריה
אורז של עומר מילר
אורז של עומר מילר
(צילום: תיקי גולן)
אופן ההכנה:
  1. בסיר בינוני מחממים את השמן או החמאה. מוסיפים פנימה את האורז, ובוחשים עד שהאורז נראה שקוף.
  2. מוסיפים את המים או הציר הרותחים, ומבשלים על להבה גבוהה עד שכמעט כל המים נספגים ועל פני האורז נראות גומות.
  3. מכסים את הסיר, מעבירים ללהבה הנמוכה ביותר בכיריים ומבשלים במשך 15 דקות.
  4. מכבים את האש, ומניחים את הסיר סגור ל-5 דקות נוספות.

אורז עם פול ואפונה

מיכל וקסמן
המצרכים:
3 כוסות אורז לבן מבושל אחד-אחד (אני משתמשת באורז יסמין) 2 כוסות גרגירי פול טרי 1 כוס גרגירי אפונה טרייה צרור קטן של כוסברה טרייה 1 פלפל ירוק חריף, חתוך גס חופן עלי שום ירוק (אם אין אז 2 שיני שום גם טוב) 3 בצל ירוק, רק החלק הירוק קורט מלח גס שמן זית בנדיבות קליפת לימון מגוררת ומיץ מלימון אחד טרי
4 צפייה בגלריה
אורז עם פול
אורז עם פול
(צילום: מיכל וקסמן)
אופן ההכנה:
  1. מרתיחים מים בסיר רחב. זורקים את גרגירי הפול למים הרותחים וחולטים אותם 2-3 דקות (תלוי בגודלם) עד שהם רכים אבל לא משחתיים. מוציאים מהמים בעזרת כף מחוררת ומקררים תחת זרם מים.
  2. זורקים את גרגירי האפונה למים הרותחים בהם בושל הפול. נותנים להם חליטה קצרצרה (חצי דקה עד דקה, תלוי בגודל וברכות הראשונית) ומסננים. מקררים גם אותם תחת מים זורמים.
  3. מקלפים את גרגירי הפול החלותים מקליפתם (זה הקילוף השני שלהם: הראשון היה השליפה מתוך התרמילים).
  4. במעבד מזון שמים כוסברה, עלי שום ובצל, פלפל חריף ומלח. טוחנים בפולסים למשחה גסה ולא חלקה. מעבירים את המשחה לקערית ומשקים בנדיבות בשמן זית משובח. המרקם יהיה כמו של פסטו גס וריחני במיוחד.
  5. מערבבים את האורז עם 3-4 כפות מהפסטו עד שגרגיריו עטופי צבע וטעם. כדאי לעשות את זה כשהאורז עוד חם, אז ספיגת הטעמים מקסימלית.
  6. מוסיפים לאורז את הקליפה המגוררת ומיץ לימון ומערבבים. מוסיפים פול ואפונה ומערבבים בעדינות רבה מבלי למעוך את גרגיריהם הרכים.

אורז עם אטריות וזיתים

שאול בן אדרת
המצרכים (ל-4 סועדים):
1/2 1 כוסות אורז 1/2 כוס אטריות דקות למרק 2 כוס מים מלח פלפל 2 כפות שמן 1 כוס זיתים, קצוצים
4 צפייה בגלריה
אורז עם זיתים
אורז עם זיתים
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מטגנים בסיר את האטריות בשמן עד שיזהיבו.
  2. מוסיפים את האורז, המים, המלח והפלפל.
  3. מוסיפים את הזיתים, מערבבים.
  4. מבשלים למשך 20 דקות על להבה נמוכה בסיר מכוסה.

אורז עם ביצה

המצרכים:
1 כוס אורז לבן מוכן (אפשר גם עם האורז מאתמול) 1 ביצה, טרופה מלח פלפל חופן פטרוזיליה, קצוצה
אופן ההכנה:
  1. מחממים מעט שמן זית במחבת, שופכים את האורז, מערבבים ומטגנים מעט.
  2. מוסיפים את הביצה ומערבבים עד שהביצה מבושלת ומפוררת בצורה שווה על האורז.
  3. מעבירים לצלחת, מפזרים מעל מעט פטרוזיליה, ומגישים.

אורז תאילנדי מוקפץ

סוואלי אלדר
המצרכים (למחבת משפחתית):
3 כוסות אורז, מבושל 5 כפות שמן 1 ביצה 1 כף שום, קצוץ 3 כפות סויה בהירה 3 כפות רוטב טריאקי 3 כפות רוטב הויסטיר 3 כפות סויה מתוקה 1/4 כוס גזר, חתוך 1/4 פטריות, חתוכות 1/4 כוס ברוקולי, חתוך 1/4 כוס בצל לבן, חתוך 1/4 כוס בצל ירוק, חתוך (לקישוט) 1 מלפפון 1/4 לימון להגשה בכל צלחת
4 צפייה בגלריה
(צילום: יח"צ)
אופן ההכנה:
  1. מחממים שמן בווק, כאשר השמן חם מוסיפים את השום ואת הביצה.
  2. מטגנים במשך שלוש דקות, מוסיפים את הירקות (בצל, ברוקולי, פטריות, גזר) ומבשלים את הכל ביחד שלוש דקות נוספות.
  3. מוסיפים את האורז, סויה בהירה, טריאקי, רוטב אוויסטיר, סויה מתוקה, ומערבבים. מבשלים הכל ביחד עוד חמש דקות.
  4. מעבירים לצלחות הגשה, ומגישים עם בצל ירוק חתוך, מלפפון ורבע לימון בכל צלחת.
פורסם לראשונה: 13:24, 06.10.20