פסטליקוס חצילים

המצרכים:
לבצק - 1/2 ק"ג קמח 2 חלמונים 200 גר' חמאה רכה, חתוכה לקוביות 1/3 כוס + 1 כף מים 1 כפית מלח 100 מ"ל שמנת חמוצה
למילוי - 1 קוביית גבינה בולגרית מפוררת 26% שומן 2-1 חצילים 3-2 כפות שמן זית 2 שיני שום 3 כפות עלי אורגנו מופרדים מלח, פלפל שחור - לפי הטעם
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הבצק - לשים את כל המרכיבים לישה קצרה עד לקבלת תערובת אחידה, ומעבירים לקירור למשך מינימום שעה.
  2. מכינים את המילוי - קולים את החצילים על הגז ישירות, ומעבירים למסננת לסינון הנוזלים. קולפים את החצילים, ומערבבים עם הגבינה המפוררת, עלי האורגנו, השום, הפלפל והמלח (זהירות עם המלח).
  3. ממלאים ומרכיבים את הפסטליקוס - מרדדים את הבצק לעלה דק, וקורצים ממנו עיגולים בקוטר של 8-7 ס"מ.
  4. מניחים כף מהמלית במרכז של חצי מכמות העיגולים, ויוצרים מעין טארט קטן. מניחים את העיגולים הנותרים על הטארטים שיצרתם, והופכים אותם למעין פאי קטן (או לפסטליקוס, כפי שהם נקראים) ומעבירים אותם למקרר לחצי שעה.
  5. אופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות בין 20-15 דקות, או עד להזהבה יפה.

סלט לחם קיצי

המצרכים: 1/2 כיכר לחם, לא כבדה מדי (ובקיצור - לא פומפרינקל) 4-3 עגבניות בשלות, מרוסקות על מגרדת 3 שיני שום כתושות 1 בצל קטן, קצוץ פלפל שחור - לפי הטעם 1/3 כוס שמן זית עדין חופן גדול של שעועית ירוקה עדינה (עדיף שעועית תאילנדית, אם יש לכם) 3-2 כפות מיץ לימון סחוט טרי 1/2 פלפל חריף, קצוץ דק 2 כוסות עגבניות שרי, חצויות חופן נדיב של עלי נענע מלח ים גס - לפי הטעם
אופן ההכנה:
  1. קורעים את העלים לחתיכות בינוניות-קטנות, ומערבבים עם העגבניות, שמן הזית, השום הכתוש והפלפל השחור הגרוס.
  2. כותשים את השעועית הירוקה במכתש ועלי, ומשרים אותה במיץ הלימון. מוסיפים מלח ואת הפלפל החריף הקצוץ.
  3. מערבבים את השעועית עם הבצל הקצוץ, העגבניות החצויות, עלי הנענע והלחם המושרה. אם צריך - מוסיפים שמן זית, ומגישים מיד.

בוריקטס במילוי קישואים

המצרכים:
לבצק - 3 כוסות קמח 3/4 כפות מלח 1/2 כוס שמן תירס 1/4 1 כוסות מים
למילוי - 6 קישואים, מגוררים דק עם הקליפה 2 שיני שום, כתושות 1/2 כוס זיתי קלמטה 1 כף נדיבה עלי טימין מופרדים 200 גר' גבינת ריקוטה עיזים 1/3 כוס צנוברים, קלויים מלח, פלפל לבן - לפי הטעם
6 צפייה בגלריה
ארז קומרובסקי אופה בורקיטס
ארז קומרובסקי אופה בורקיטס
(צילום: תיקי גולן)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הבצק - בסיר מביאים לרתיחה את השמן עם המים והמלח. מוסיפים לתערובת את הקמח, ולשים בהתחלה בכף עץ (הזהרו, התערובת חמה) ובהמשך מעבירים את המסה למשטח לישה. לשים עד לקבלת בצק חלק וללא גושים.
  2. מכינים את המלית - סוחטים היטב עם הידיים את הקישואים המגורדים, ומעבירים למחבת חמה עם 2 כפות שמן זית ומערבבים מעט. מוסיפים את שיני השום, המלח, הפלפל והטימין ומערבבים בעדינות. מכבים את הלהבה, ומניחים לתערובת להתקרר מעט. כשהתערובת מתקררת, מוסיפים את הריקוטה והזיתים.
  3. ממלאים את הבורקיטס - מרדדים את הבצק וקורצים לעיגולים שווים בגודלם. במרכז כל עיגול מניחים כף מהמילוי, ומורחים את השוליים בביצה. סוגרים לצורת כיסון ומהדקים. מושחים את הבצק בביצה, מפזקים מעל שומשום ומניחים במקרר למשך חצי שעה.
  4. אופים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות במשך כ-20 דקות לערך.

לחם מרוקאי במילוי בשר

המצרכים: 1 ק"ג קמח לחם 1 כף שמרים יבשים 2 כפות סוכר 1 כף מלח 1/4 כוס שמן זית 1/2 2- 3 כוסות מים פושרים
למילוי - 500 גר' בשר טחון 3 בצלים גדולים, פרוסים לגודל בינוני 400-300 גר' שומן טלה 1 כפית גדושה זרעוני כמון 1 כפית צ'ילי יבש גרוס פלפל שחור גרוס - לפי הטעם מלח גס - לפי הטעם
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הבצק - לשים את מרכיבי הבצק עד שהוא הופך לגמיש וחלק (אל תפחדו ממרקם רך ודביק, אם הבצק יבש מדי - אפשר להוסיף עוד קצת מים). לאחר הלישה, נותנים לבצק לתפוח כשעה וחצי תוך כדי "הפלתו" שלוש פעמים.
  2. מחלקים את הבצק ל-20 כדורים בגודל אחיד, ונותנים להם לנוח במשך כ-1/2 שעה. מרדדים כל כדור לצורת דיסקט בקוטר שנע בין 15-12 ס"מ.
  3. מכינים את המילוי - קוצצים את השומן לקוביות קטנות, ומטגנים את הבצל במחבת חמה עם שמן זית עד להזהבה קלה. מוסיפים למחבת את הבשר הטחון, את קוביות השומן ואת התבלינים, טועמים ומתקנים תיבול לפי הצורך.
  4. ממלאים את עיגולי הבצק במילוי הבשר, מניחים מעל כל עיגול עיגול בצק נוסף וסוגרים את השוליים בעזרת האצבעות.
  5. אופים בתנור שחומם מראש ל-250 מעלות במשך 20 דקות בערך, או עד שהמאפים מזהיבים היטב. מגישים לצד סלט עגבניות חריף או מטבוחה.

לחם שום

המצרכים: 1 ק"ג קמח לחם 650 גר' מים קרירים 25 גר' שמרים טריים או כף שמרים יבשים 30 גר' מלח 300-250 גר' קונפי שום (עדיף שום ירוק, אם יש) מסונן מהשמן 1/3 כוס שמן 1 כוס עלי אורגנו מופרדים
6 צפייה בגלריה
לחם שום ירוק
לחם שום ירוק
(צילום: אביהו שפירא)
אופן ההכנה:
  1. לשים את הקמח, השמרים והמים במשך מספר דקות עד לקבלת בצק אחיד. מוסיפים את המלח, וממשיכים ללוש במשך מספר דקות. מוסיפים את השמן ואת עלי האורגנו, ולשים עד שהבצק מתאחד עם השמן ומרגיש חלק ונעים למגע.
  2. מעבירים את המסה לקערה משומנת, מכסים בניילון נצמד ומניחים בצד לתפיחה במשך כ-3/4 שעה.
  3. לאחר ההתפחה, מחלקים את הבצק לשלושה חלקים, מרדדים כל חלק למלבן ומפזרים עליו את שיני השום קונפי.
  4. מגלגלים כל מלבן ל"נקניק", מסובבים כל "נקניק" סביב עצמו כמו בורג ומסובבים לצורת שבלול. סוגרים את הקצה מתחת ל"שבלול" כדי שלא ייפתח.
  5. מסדרים את השבלולים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מכסים בניילון נצמד ומניחים בצד להתפחה נוספת של כשעה וחצי עד שעתיים.
  6. אופים בתנור שחומם מראש ל-240 מעלות עד לקבלת גוון זהוב ויפה.

מאפה גוזלמה טורקי במילוי תרד וריקוטה

המצרכים (ל-10 מאפים):
לבצק - 5 כוסות קמח רב תכליתי 1/2 2 כוסות יוגורט כבשים או עזים 1 כף מלח
למילוי - 4 כוסות עלי תרד שטופים חופן קטן מלח גס 2 כוסות גבינת ריקוטה 1 בצל קצוץ דק 2 כפות שמן זית 3 שיני שום קצוצות דק מלח, פלפל לבן גרוס
6 צפייה בגלריה
גוזלמה טורקית במילוי תרד וריקוטה -ארז קומרובסקי
גוזלמה טורקית במילוי תרד וריקוטה -ארז קומרובסקי
(צילום: אפרת מוסקוביץ)
אופן ההכנה:
  1. מעבירים את התרד למסננת ומניחים מעל קערה. מפזרים מלח גס ומניחים לחצי שעה.
  2. מעבירים לקערה את חומרי הבצק ולשים עד שמתקבל בצק אחיד. מעבירים לקערה נקייה ומשומנת ומניחים לשעה בטמפרטורת החדר.
  3. יוצקים שמן זית למחבת ומחממים מעל להבה בינונית. מטגנים את הבצל תוך כדי ערבוב מדי פעם, לשקיפות. מכבים את האש.
  4. סוחטים את התרד מנוזלים בידיים ומעבירים לקערה. מוסיפים בצל מטוגן, שום, ריקוטה, מלח ופלפל. מערבבים היטב.
  5. מחלקים את הבצק ל-10 חלקים ומכדררים כל אחד לכדור. מרדדים כל כדור לעיגול בצק. משטחים כף מהמילוי על מחצית העיגול, מקפלים ומהדקים. מרדדים מעט את המאפה הממולא וממשיכים למלא את כל עיגולי הבצק באותו אופן.
  6. מחממים מחבת יבשה או סאג' מעל להבה גבוהה וצורבים את המאפים כמה דקות מכל צד, עד שהם זהובים.

לביבות מנגולד מקמח חומוס

המצרכים: 1 צרור מנגולד, יפה וטרי 2 ביצים 1 כרישה, קצוצה דק מאוד 2 כפות מלאות קמח חומוס מלח, פלפל שחור גרוס טרי - לפי הטעם שמן תירס לטיגון
6 צפייה בגלריה
לביבות מנגולד
לביבות מנגולד
(צילום: אביהו שפירא)
אופן ההכנה:
  1. מפרידים את החלק הירוק של העלים מהחלק הלבן. קוצצים או קורעים גס את החלק הירוק של העלים, ומפזרים עליו מעט מלח ים גס.
  2. משפשפים היטב את העלים עם המלח בין כפות הידיים, מעבירים למסננת ל-10 דקות וסוחטים היטב את העלים מהנוזלים שלהם.
  3. בקערה גדולה מערבבים את העלים עם הביצים, קמח החומוס והכרישה הקצוצה ומתבלים במלח ובפלפל לפי הטעם.
  4. מערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה.
  5. יוצרים מהתערובת לביבות בגודל בינוני, מחממים שמן במחבת רחבה (לא עמוק מדי) ומטגנים את הלביבות משני הצדדים עד להזהבה.
  6. אוכלים מיד עם יוגורט קר.

מאפה בוכרי במילוי בשר ודלעת

המצרכים:
לבצק - 1/2 ק"ג קמח רב תכליתי 1/4 כוס שמן זית 1 כף חומץ בן יין לבן 1 כפית מלח 1 כפית סוכר 1 כוס מים חמים
למילוי - 1/2 ק"ג בשר טחון, ועוד קצת שומן לייה 2 כוסות דלעת, אפויה בתנור שחומם מראש ל-230 מעלות עד לריכוך 2 כוסות בצל קצוץ דק מאוד, מטוגן בשומן טלה או בשמן זית עד לשקיפות בלבד מלח - לפי הטעם פלפל שחור - בנדיבות 1 כפית זרעוני כמון קלויים
6 צפייה בגלריה
(צילום: אביהו שפירא)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הבצק - מערבבים את כל מרכיבי הבצק ולשים במשך 10-8 דקות עד שהבצק אלסטי ונעים (הבצק לא אמור להיות דביק מצד אחד או יבש מהצד השני, לכן חשוב להוסיף מים או קמח בכמויות קטנות לפי ההרגשה כדי לאזן אם צריך). מעבירים את המסה לקערה מכוסה ושמים בקירור במשך כשעתיים-שלוש (הממהרים שביניכם יכולים להתחיל לעבוד על הבצק חצי שעה אחרי הלישה).
  2. מכינים את המילוי - מגלגלים את הבצק לנקניק, חותכים ל"מטבעות" בצק ופותחים לעיגולים דקים. בנתיים מטגנים את הבצל בשומן. מוסיפים את הבשר והתבלינים וקוצצים את הדלעת האפויה. מערבבים את כל מרכיבי המילוי ומקררים לטמפרטורת החדר.
  3. מרכיבים את המנה - שמים כף קטנה מהמילוי על כל עיגול בצק, וסוגרים לצורת אוזן המן. הופכים כל עיגול ומהדקים מעט.
  4. אופים - מושחים את המאפים בחלמון מדולל במעט מים עם קורט מלח, ובוזקים מעט קצח מלמעלה. אופים בתנור שחומם מראש ל-220 מעלות במשך 12 דקות או עד שהמאפים מזהיבים ומקבלים גוון יפה.

פרוז'לאדה - לחם גבינות טורקי

המצרכים:
לבצק - 700 גר' קמח פוקאצ'ה 400 מ"ל מים קרירים 200-150 גר' יוגורט כבשים או בקר 2 ביצים 2/3 כפות שמרים יבשים או 20 גר' שמרים טריים 3/4 כף מלח 150 גר' גבינת ברינזה או בולגרית המאירי, מפוררת 250 גר' גבינת קשקבל כבשים, מגוררת 1/3 כוס שמן זית 150 גר' זיתים שחורים מגולענים
לטופינג - חופן גבינת קשקבל, מגוררת
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הבצק - לשים את הבצק ללא המלח, השמן והגבינות עד לקבלת מרקם לח ונעים. מוסיפים את המלח והגבינות המגוררות, ולשים במשך כ-2 דקות. מוסיפים את השמן ולשים עוד 2 דקות.
  2. מעבירים את הבצק לקערה משומנת בשמן זית, ומניחים בצד להתפחה במשך שעה. לאחר שעה, מפילים את הבצק ונותנים לו לתפוח במשך כחצי שעה נוספת.
  3. מעבירים את הבצק לתבנית אפייה מלבנית, משומנת בשמן זית. משטחים את הבצק בתבנית, מפזרים מעל את הזיתים ומטביעים אותם בפנים.
  4. מניחים את התבנית בצד להתפחה נוספת, ולאחר שהבצק תפח, מפזרים מעל את גבינת הקשקבל המגורדת.
  5. אופים בתנור שחומם מראש ל-220-200 מעלות במשך כ-25 דקות. אוכלים חם ומתענגים על כל ביס.

פירושקי

המצרכים:
לבצק - 1 ק"ג קמח 1 כף שטוחה שמרים יבשים 1 גביע שמנת חמוצה 2 כוסות חלב 100 גר' חמאה, חתוכה לקוביות קטנות 1/4 1 כפות מלח 1 ביצה
למילוי כרוב - 1 ראש כרוב ירוק קטן 150 גר' בייקון, קצוץ לקוביות בינוניות 1/2 בצל, קצוץ דק 2-1 כפות חומץ בן יין לבן 2 כפות סוכר דמררה מלח - לפי הטעם פלפל שחור גרוס טרי - לפי הטעם 50 גר' חמאה
למילוי תפוחי אדמה - 4 תפוחי אדמה בינוניים, מבושלים במי מלח, קלופים ומעוכים 3 בצלים בינוניים, קצוצים דק 100-50 גר' חמאה מלח ופלפל לבן גרוס - לפי הטעם 3 כפות עלי שמיר, קצוצים דק
6 צפייה בגלריה
פירושקי של ארז קומרובסקי
פירושקי של ארז קומרובסקי
(צילום: אביהו שפירא)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הבצק - לשים את החומרים יחד עד לקבלת בצק אחיד ונעים למגע. מעבירים את המסה לקערה מכוסה בניילון נצמד, ומשאירים כחצי שעה מחוץ למקרר לתפיחה. לאחר ההתפחה, מעבירים את קערת הבצק למקרר למשך שעתיים.
  2. מוציאים את הבצק מהמקרר, ומחלקים אותו לשני חלקים שווים בגודלם. על משטח מקומח קלות, מרדדים כל חלק למלבן דק. בעזרת כוס זכוכית או רינג קטן בקוטר של כ-8 ס"מ, קורצים עיגולים מהבצק.
  3. מכינים את מילוי הכרוב - מנקים את עלי הכרוב מהעלים החיצוניים, חוצים אותו ופורסים דק מאוד. מטגנים את הבייקון במחבת עד להזהבה, מוסיפים את הבצל הקצוץ וממשיכים לטגן עד שהבצל מקבל גוון שקוף. מוסיפים למחבת את הכרוב הקצוץ, החמאה, הסוכר, המלח והפלפל, ומבשלים כ-20 דקות עד שהכרוב רך וטעים. מוסיפים מלח ופלפל במידת הצורך.
  4. מכינים את מילוי תפוחי האדמה - מטגנים את הבצל הקצוץ במחבת משומנת בחמאה עד לקבלת גוון חום אבל לא שרוף, ומוסיפים את תפוחי האדמה המעוכים עם החמאה. מתבלים במלח ופלפל, מוסיפים את עלי השמיר ומערבבים היטב.
  5. ממלאים ואופים - במרכז כל עיגול שמים כף גדושה מהמילוי, סוגרים את הכיסונים ומהדקים היטב את הקצוות.
  6. מסדרים את הכיסונים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, ומושחים אותם בתערובת חלמונים מדוללת במעט שמנת מתוקה וקורט מלח. שמים בצד להתפחה במשך כחצי שעה עד שעה.
  7. בסיום ההתפחה, מעבירים את התבנית עם הכיסונים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ואופים עד להזהבה.