הימים עוברים ותחושת המועקה איננה מרפה. כל כיוון שנבחן (אישי, ציבורי, מקומי, עולמי) בתקווה למצוא קצה חוט שפוי להיאחז בו, מוביל חזרה אל תהומות הדיכדוך והשבר. מטבח ומרחבים ירוקים, מאווררים ושקטים, הם עבורי מקומות של מפלט לרגע, עכשיו עוד יותר מאשר בימי שיגרה.
6 צפייה בגלריה
רימונים
רימונים
השילוב המושלם: סומאק ורימונים
(צילום: מיכל וקסמן)
אני מוצאת את עצמי מנסה להתמקד בעוד ועוד מלאכות מרפאות, להיות עסוקה ופעילה, רק לא לעצור ולשקוע לתוך לופים אינסופיים של מחשבות, חרדות ותובנות קשות.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:
בתוך כל ההרס והאובדן עולה וצפה, נוכחת בשיח הציבורי, גם מצוקת החקלאים. אלה מעוטף עזה והדרום – אחד האיזורים הפוריים בארץ – שנותרו לבדם, ללא פועלים תאילנדים ופלסטינים - לקטוף, לזרוע, לשתול ולעבד תחת אש מתמשכת, בצל אובדן אישי כבד וטראומתי.
6 צפייה בגלריה
רימונים
רימונים
(צילום: מיכל וקסמן)
אלה ממשקי הצפון שפונו מבתיהם מפחד מטחי הטילים של חיזבאללה ונלחמים לקטוף את היבולים המבשילים בחלקות שהפכו בן לילה לשטח צבאי סגור שאפילו מתנדבים אינם יכולים להיכנס אליו על מנת לתת יד. גם חקלאים רבים שאינם באזורי מלחמה או תחת איום בעורף, נותרו ללא כוחות עזר ומשוועים לעזרה. גם עונת מסיק הזיתים להפקת שמן הזית – בימים כתיקונם זמן חגיגי מלא שמחה – מתקיימת בלחץ, תחת מעטה כבד של עצב וחשש.
6 צפייה בגלריה
רימונים
רימונים
סלט קולורבי, צנונית ורימונים
(צילום: מיכל וקסמן)
המוני מתנדבים נענים לקריאות החקלאים ומתייצבים לתת יד ככל יכולתם. זה איננו פתרון מלא, אבל בהחלט מספק קצת מרחב נשימה. בכל חלקי הארץ מתקיימים ירידים בהם מוזמנים חקלאים מצפון ומדרום לרכז ולמכור את תוצרתם ישירות לידיהם של צרכנים נלהבים ובכך להציל חלק מפרנסתם.
משפחות רבות מצטרפות לרשימות המנויים לשירות שבועי של קבלת ארגז ירקות ופירות, שנשלח ישירות מהחקלאים עד דלת הבית וממלא את המטבח תוצרת טרייה שלא בילתה שבועות בחדרי קירור: ירקות שרגבי אדמה עדיין דבקים בהם ורעמת עלים ירוקים מעטרת את ראשם. מעט מאוד זמן ומאמץ נדרשים על מנת להפוך אותם לארוחה טעימה ומיטיבה.
6 צפייה בגלריה
רימונים
רימונים
(צילום: מיכל וקסמן)
בעולם מקביל ממשיכים כוחות האופל של חלק מרשתות השיווק להעדיף תוצרת חקלאית מיובאת זולה הרבה יותר אך טרייה וטעימה הרבה פחות, שחצתה ימים מאז שנקטפה, על מנת להמשיך ולגזור קופון ולשמר שורת רווח מקסימלית הנשענת על בורותם של הצרכנים ועל כתפיהם הפצועות של החקלאים הישראלים. ממשלה שרומסת את עתיד החקלאות שלה ושל חקלאיה, שבזה לביטחון התזונתי של תושביה בעיתות של שקט, חזקה עליה שלא תתפנה להיות קשובה ולקדם צרכים אלה בעיתות מלחמה.
6 צפייה בגלריה
רימונים
רימונים
אדום לוהט: רימונים וסלק
(צילום: מיכל וקסמן)
וכאן אנחנו, כולנו, נכנסים לתמונה. זה נורא פשוט: כשקונים תוצרת חקלאית ישירות ממי שמגדל אותה, אין סיכוי לטעות ובילבול. הירקות והפירות יהיו עונתיים וטריים יותר ומי שעמל וגידל אותם יוכל להתפרנס בכבוד ולהמשיך להזין את כולנו.
כאופציה לתרפיה במטבח (ובתקווה לבניית תשתית לעתיד טוב יותר), חשבתי להביא פה בשבועות הקרובים מבחר מתכונים פשוטים להכנה, מבוססי תוצרת חקלאית מקומית, זמינה ועונתית, שאפשר להכין כלשונם או לשאוב מהם רעיונות אותם תוכלו ליישם על פי העדפותיכם והזמן שעומד לרשותכם.
6 צפייה בגלריה
רימונים
רימונים
קולורבי פריך, רענן ובריא
(צילום: מיכל וקסמן)
נתחיל ברימונים. פרי יפהפה וטעים, הרבה פחות מסובך לפירוק מכפי שנדמה. כיף לאכול את גרגיריו כמו שהם או להוסיף מעט מהם למיני סלטים ושילובי ירקות וירוקים, שגם הם עכשיו בשיא עונתם. הנה כמה דוגמאות:

סלט קולרבי, צנונית ורימונים

סלט סתיו במלוא הדרו. גרגירי רימון בוהקים באדום, ירקות שורש צעירים, פריכים, בעלי חריפות עדינה. עלים ירוקים שנושמים לרווחה עם סופו של החום הגדול. מיץ וקליפה מבושמת של הדרים בראשית עונתם ועם קצת מזל גם שמן זית ראשון המסיק.
רימונים
כשר
טבעוני
זמן הכנה
10 דקות
זמן כולל
10 דקות
דרגת קושי
קלה
כמות מצרכים
10
מצרכים
4
סועדים
לוח המרת מידות
סמנו והוסיפו מצרכים לרשימת הקניות
בחר הכל
5
יח
צנוניות, לא גדולות
3
יח
קולורבי, לא גדולים ומקולפים
1/2
כוס
גרגרי רימון מזן חמצמץ
חופן
עלי נענע שלמים, מופרדים מגבעולים
חופן
עלי פטרוזיליה שלמים, מופרדים מגבעולים
1
קליפה מגוררת מתפוז טרי שלם
או תפוז שקליפתו ירוקה
1/2
תפוז
סחוט למיץ
1
לימון
סחוט למיץ
מלח ים
שמן זית בנדיבות
0
פריטים נוספו לרשימת הקניות
אופן ההכנה:
  1. חוצים כל צנונית לאורכה. חותכים כל חצי לאורכו לפלחים דקים.
  2. חוזרים על אותה פעולה עם הקולרבי.
  3. בקערה מערבבים את כל מרכיבי הסלט. אוכלים מיד.

סלט מלפפונים ורימונים

נכון שמלפפון הוא ירק של קיץ, אבל רוב המלפפונים בארץ גדלים בחממות והם ירוקים, מוצקים, פריכים, ומתפצחים גם כשחום הקיץ נשבר. סלט המלפפונים הפולני הוותיק והאהוב מקבל פה תפנית צבעונית בדמות גרגירי רימון. אם הצלחתם לשים ידכם על צרור שומרים צעירים שעלים מנוצים מעטרים את ראשם – צרפו גם אותם לסלט במקום השמיר המסורתי.
רימונים
כשר
טבעוני
זמן הכנה
10 דקות
זמן כולל
10 דקות
דרגת קושי
קלה
כמות מצרכים
9
מצרכים
4
סועדים
לוח המרת מידות
סמנו והוסיפו מצרכים לרשימת הקניות
בחר הכל
לסלט:
3
מלפפונים, טריים ומוצקים מאוד
1/2
כוס
גרגרי רימון, מזן חמצמץ
1
בצל סגול קטן
חופן
עלי זמיר, קצוצים גס
אפשר להחליף בעלי שומר
לרוטב:
1/4
כוס
חומץ תפוחים איכותי, עדיף אורגני
אם כבר ביצרנים מקומיים עסקינן – זה של המתססה מצויין
2
כפות
מים
1
כפית גדושה
סוכר
מלח ים
שמן זית בנדיבות
0
פריטים נוספו לרשימת הקניות
אופן ההכנה:
  1. מכינים רוטב: בצנצנת מערבבים את כל חומרי הרוטב ומנערים עד להמסת הסוכר.
  2. מכינים סלט: חוצים כל מלפפון לאורכו.
  3. פורסים כל חצי לפרוסות אלכסוניות לא עבות.
  4. חוצים את הבצל לאורכו. פורסים כל חצי לאורכו לפלחים דקים מאוד.
  5. בקערה מערבבים את כל חומרי הסלט. יוצקים עליהם את הרוטב ומערבבים. מניחים לסלט לעמוד 5 דקות ואוכלים.

סלסת עגבניות ורימונים

כמו מלפפונים, גם עגבניות הן פרי של קיץ וגם הן גדלות בעיקר בחממות, רובן בדרום, והן מבשילות עכשיו בהמוניהן, בכל הצבעים ובכל הגדלים. תנסו את השילוב שלהן עם גרגירי רימון ותופתעו לגלות כמה הוא נפלא.
רימונים
כשר
טבעוני
זמן הכנה
10 דקות
זמן כולל
10 דקות
דרגת קושי
קלה
כמות מצרכים
10
מצרכים
4
סועדים
לוח המרת מידות
סמנו והוסיפו מצרכים לרשימת הקניות
בחר הכל
4
עגבניות לא גדולות, בשלות אך מוצקות
1
פלפל ירוק חריף, נקי מגרעינים
1/2
בצל סגול
1
כוס
גרגרי רימון מזן חמצמץ
1
שן שום מגוררת
חופן
עלי כוסברה, קצוצים קטן
1/4
כפית
רכז רימונים (לא חובה)
1
לימון או ליים, סחוט למיץ
מלח ים
שמן זית בנדיבות
0
פריטים נוספו לרשימת הקניות
אופן ההכנה:
  1. חותכים עגבניות, פלפל חריף ובצל לקוביות קטנטנות.
  2. מערבבים עם יתר חומרי הסלט ואוכלים.

סלט רוקט ורימונים

גינת הירקות על גג החנייה נפרדה כבר מזמן מגידולי הקיץ. את מקומן של העגבניות, החצילים, הלוביה והתירס, תופסים קולרבי, גזר, צנונית, סלק – שורש – ועלים, עלים גדולים, בשרניים וחריפים של רוקט. לקטוף מהם צרור נדיב, לקרוע קריעה גסה, לערבב עם גרגירי רימון ומקלות תפוח חמצמץ ולתבל בהרבה מיץ לימון ושמן זית. חופן שקדים קלויים, או כל אגוז אחר שתבחרו, ויש לכם סלט רענן שהוא כמעט ארוחה.
רימונים
כשר
טבעוני
זמן הכנה
10 דקות
זמן כולל
10 דקות
דרגת קושי
קלה
כמות מצרכים
8
מצרכים
4
סועדים
לוח המרת מידות
סמנו והוסיפו מצרכים לרשימת הקניות
בחר הכל
1
צרור
עלי רוקט טריים, נקיים מגבעולים
1/2
כוס
גרגרי רימון מזן חמצמץ
1
תפוח גראני סמית (ירוק)
חופן
שקדים קלויים, חצויים
1
לימון שלם, סחוט למיץ
מלח ים
שמן זית בנדיבות
1/2
כפית
סומאק (לא חובה)
0
פריטים נוספו לרשימת הקניות
אופן ההכנה:
  1. קורעים את עלי הרוקט לפיסות גסות.
  2. פורסים את התפוח לפרוסות בעובי ½ ס"מ וחותכים את הפרוסות למקלות דקים.
  3. בקערה מערבבים רוקט, תפוח, שקדים ורימונים.
  4. מתבלים במלח, לימון ושמן זית ומערבבים לכיסוי אחיד.
  5. עורמים בצלחת הגשה ומאבקים בסומאק. אוכלים מיד.

סלט בצל ורימונים

זוהי בעיני גירסה צבעונית ומשוכללת של סלט הבצל המוכר מדוכני שווארמה איכותיים. גרגירי הרימון מחזקים את טעמו החמצמץ ואת צבעוניותו, שוברים ומעדנים את חריפותו.
רימונים
לא כשר
טבעוני
זמן הכנה
10 דקות
זמן כולל
10 דקות
דרגת קושי
קלה
כמות מצרכים
9
מצרכים
4
סועדים
לוח המרת מידות
סמנו והוסיפו מצרכים לרשימת הקניות
בחר הכל
1
בצל לבן גדול
1/2
כוס
גרגרי רימון מזן חמצמץ
חופן
עלי נענע שלמים, מופרדים מגבעולים
חופן
עלי זעתר טריים ושלמים, מופרדים מגבעולים
1/2
כפית
נענע יבשה (לא חובה)
1/2
כפית
סומאק
1
לימון שלם, סחוט למיץ
מלח ים
שמן זית בנדיבות
0
פריטים נוספו לרשימת הקניות
אופן ההכנה:
  1. מקלפים בצל, חוצים אותו לאורכו וחותכים כל חצי לאורכו לפלחים דקים.
  2. בקערה מערבבים היטב את כל מרכיבי הסלט. מניחים להם לנוח 5 דקות ואוכלים.

סלט דאבל סלק ורימונים

עוד לא חורף אבל הסלקים שוכני המעמקים מפציעים כבר במהדורה צעירה ועדכנית לעונה. חפשו את אלה שגבעולים ארגמניים ועלים ירוקים טריים מעטרים את ראשם. חלק מהסלקים יישלחו לתנור לצלייה עד ריכוך, חלק יתוספו לסלט כמו שהם. גרגירי רימון יוסיפו סומק וריענון. בניגוד לסלטים אחרים אפשר לשמור שאריות לאכילה חוזרת.
רימונים
כשר
טבעוני
זמן הכנה
10 דקות
זמן כולל
10 דקות
דרגת קושי
קלה
כמות מצרכים
9
מצרכים
4
סועדים
לוח המרת מידות
סמנו והוסיפו מצרכים לרשימת הקניות
בחר הכל
2
סלקים צלויים עד רכות בתנור, מקולפים
1
סלק טרי, מקולף
1
שומר צעיר קטן
1/2
כוס
גרגרי רימון מזן חמצמץ
חופן
עלי בזיל תאילנדי
או פטרוזיליה או שומר או טרגון
1/2
תפוז, סחוט למיץ
1
לימון, סחוט למיץ
מלח ים
שמן זית בנדיבות
0
פריטים נוספו לרשימת הקניות
אופן ההכנה:
  1. מפרקים סלקים צלויים לנתחים קטנים (או חותכים לקוביות).
  2. מגררים סלק טרי בפומפיה עבה.
  3. פורסים שומר לרוחב לפרוסות דקיקות
  4. קוצצים עלים, איזה שבוחרים.
  5. בקערה מערבבים את כל מרכיבי הסלט ואוכלים.

סלט קולרבי צלוי ורימונים

קולרבי בתחילת עונתם הם עדינים, מתפצחים, נטולי סיבים ולצד חריפות קלה יש בבשרם גם מתיקות, שרק מתעצמת אחרי בילוי בתנור. נסו אותם, עם או בלי תוספת של גרגירי רימון.
רימונים
לא כשר
טבעוני
זמן הכנה
10 דקות
זמן כולל
10 דקות
דרגת קושי
קלה
כמות מצרכים
5
מצרכים
4
סועדים
לוח המרת מידות
סמנו והוסיפו מצרכים לרשימת הקניות
בחר הכל
3
קולורבי לא גדולים, מקולפים
1/2
כוס
גרגרי רימון
1
תפוז, סחוט למיץ
מלח ים
שמן זית בנדיבות
0
פריטים נוספו לרשימת הקניות
אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-230 מעלות במצב טורבו.
  2. חוצים כל קולרבי לאורכו. חותכים כל חצי לאורכו לפלחים לא עבים.
  3. מרפדים תבנית בנייר אפייה, מפזרים את פלחי הקולרבי, ממליחים ומזלפים שמן זית בנדיבות.
  4. צולים את הקולרבי כ-25 דקות או עד ריכוך והשחמה קלה. מוציאים מהתנור ומניחים לו להתקרר.
  5. בקערה מערבבים קולרבי צלוי, גרגירי רימון, מיץ תפוז ושמן זית. מתקנים תיבול אם צריך ואוכלים.